Mi is az a drog? Valószínűleg legtöbben ismeritek az ilyesfajta tudatmódosító-szereket, de sokan nem tudjátok, mégis milyen hatással vannak az ember pszichéjére és szervezetére. Nem is gondolnátok, hogy milyen komoly következményei lehetnek, és milyen módon kerül be valaki egy ilyen rossz társaságba. Sokan elítélik a kábítószer fogyasztókat, de vajon van-e okuk a fogyasztásra?

Ha még nem hallottátok volna, hogy miért METLabor a csoportnevünk; a MET egyfajta szintetikus drog.
A drog szó eredetileg gyógyító szert jelentett, napjainkban viszont drognak nevezünk minden olyan dolgot, amely függőséget okoz, így a mobiltelefon/számítógép-függőséget is tekinthetjük „drogfogyasztásnak”. Ennek ellenére sokan csak a különböző tudatmódosító-szereket hívják annak. Ezeket a szereket két nagy csoportra osztjuk, de ezen belül vannak kisebb egységek is. Léteznek lágy kábítószerek, ebbe a csoportba soroljuk például a marihuánát és a hasist is. A másik kategória a kemény drogok. Ide csoportosíthatjuk az amfetamint, a kokaint és az LSD-t.

Minden embernek más a véleménye az ilyen szerek használatáról, terjesztéséről. Sokaknak vannak személyes tapasztalatai ezzel kapcsolatban. Erről kérdeztük a tábor lakóit és Kecskés István táborvezetőt.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy az olcsóbb drogokat (1 gramm~1500-2000 Ft) bárki megveheti, tehát kevés pénzért vásárolhat „káros élvezetet”. Az elmúlt három évben 250 új pszichoaktív szer jelent meg, és ezek között nagy számban megtalálhatóak szintetikus drogok. Ezek betiltásának akadálya az, hogy csak összetétel alapján lehet betiltani egy-egy szert, így, ha megváltoztatják bármelyik hozzávalót, legálissá válik a fogyasztása és terjesztése.
Felmérések szerint a világon és hazánkban minden harmadik 15-16 év közötti fogyasztott már valamilyen kábítószert. Ezek közül az érintett korosztályra leginkább veszélyt jelentő drog a biofű. Ez egy vegyszerrel kevert hallucinogén dizájnerdrog. Összetevői ismeretlenek és mindig változnak, így aki kipróbálja, vállalja a kockázatot, hogy senki sem tudja, pontosan milyen hatással lehet rá az adott szer.

A drogfüggőség okai általában a rossz családi helyzet például szegénység, erőszak, elhanyagoltság, vagy az áldozat környezetének káros hatása.
A drogfüggőség lényegében nem más, mint egy agyműködési zavar. Az első alkalom történhet önként, viszont a rendszeres droghasználat bizonyítottan megváltoztatja a génkifejeződést. Befolyásolja az agy idegsejt-hálózatát, ami hatással van a viselkedésre. Ezek az agyban bekövetkező változások beleavatkozhatnak a döntéshozó képességbe is, ez pedig a szer utáni káros sóvárgáshoz vezethet. Jellemzően jelentkeznek testi tünetek is, például beesett, sápadt arc, kimélyültebb szemgödör, pupillák természetellenes állása. Megnőhet a külső ingerekkel szembeni érzékenység, légzési nehézségek jelentkezhetnek. Ezen kívül előfordulhatnak szívproblémák és a pulzus drasztikus lecsökkenése is.

Az ország drogtól leginkább súlytotta területei azok, melyeken az átlagnál jóval magasabb a munkanélküliség. Jellemzően azokról a térségekről beszélünk, ahol a rendszerváltás és a privatizáció következtében nagy számú munkahely szűnt meg, így alacsony végzettségűek tömegei maradtak rendszeres bevétel nélkül. Ez generációkon keresztül öröklődött, és sok munkanélkülivé vált ember gyermekei is erre a nehéz sorsra jutott. A jelenlegi oktatási rendszer nem sok lehetőséget kínál az ebből való kilábalásra, főleg a szegényebb régiókban (Nógrád megye, Borsod-Abaúj-Zemplén m.) figyelhető meg az ilyesfajta visszamaradottság. Sokaknak nehéz megteremteni a napi ételre valót, ezért rablásból, dílerkedésből élnek.

A témának, ennek ellenére van lelki vonzata is. Sokan a depresszióból menekülnek a kábítószerezésbe a pillanatnyi öröm és az összetartó társaság reményében. Azonban, aki bekerül egy durva, drogos környezetbe, annak szinte lehetetlen kilépnie ebből. Előbb-utóbb csak a kábítószeres kapcsolatai maradnak meg, hasonlóan a dohányzáshoz, folyamatosan kívánja a szert, pénz és munka nélkül pedig nehéz az új élet megkezdése.