A jubileum margójára

A DUE médiahálózat 40. médiatáborának ismét Balatonszárszó ad otthont. Ugyan az előző évben a járványhelyzet miatt elmaradt a 10 napos móka, idén ismét összegyűlt a Lepkeházban a régi mag mellett rengeteg új, friss DUE-tag is. A tábor képzéseinek a tematikája is újdonsággal szolgál; a tábor negyvenéves történetében most először kerültek meghirdetésre mesterképzések. Ez annyit takar, hogy a fiatalok a tábor második felében tíz mesterkurzus közül választhatnak, amelyek érdekes és aktuális témákat dolgoznak fel.

Az alapszakok kiválasztása már az érkezés napján, pénteken megkezdődött. A forgószínpadon mind a 6 lehetőséget bemutatva a fotózás nyerte el a legtöbb fiatal tetszését; első helyen Miskolczi Milán és Lakatos Gergő kurzusa végzett 19 szavazattal – hiszen csalogató volt a lehetőség, hogy dedikálhassák Milán ,,sétapálcáját”. Velük vette fel a versenyt Panulin Bogi és Bogdán Noémi online-újságíró alapképzése 12 szavazattal, ami részben a lapszerkesztőség gyönyörű, Balatonra kinéző panorámájának volt köszönhető. A csoportválasztási arányban viszont helyet cserélt a két társaság, itt 24%-kal az online állt az élen. A harmadik helyre a TV2 csoport tornázta fel magát Szentendrei Adrienn és Babcsány András égisze alatt 11 x-szel. Ugyan a többi alapképzés se maradt érdektelen, mind a három helyre beírt szavazatok számát összeadva is az előbb említettek voltak élmezőnyben. Mégis egyöntetűen úgy érezhették a táborozók, hogy bárhová is kerülnek, mindenhol élvezet a munka, és rengeteg új fortélyt sajátíthatnak el.

Az 58 táborozónak az átlagéletkora 17 év, így nem csoda, hogy a fiatalság táborszelleme átjárja a Lepkeházat; a pezsdülő barátságok varázsa, az ötletes, csapatépítő programok, a betekintés a szakmák krémjébe – tapasztalt, elismert, és neves emberek által. Persze a humor sem maradhat alább, főleg a szombat reggeli híradó után, amit számos nyelven hallgathattunk végig – magyarul, angolul, németül, oroszul, illetve franciául. A szokásos esti mese pedig minden takarodókor elszenderíti a Lepkeház lakóit. De nem annyira, hogy átaludják a RÉM-et, vagyis a Reggeli Ébresztő Műsort. A hangszóróból a rádiósaink hangjai csendülnek fel, és a zenék mellett könnyed, mégis érdekes beszélgetésekkel tűzdelik fel, ami mellett igazi DUE-s életérzés elfogyasztani a finom reggelit. A koszt után a Napinger a nap első programja, ahol a szakmai oktatás és a szórakoztató előadás révén mindenki kicsit felocsúd, és ráhangolódik a napra.

A táborozók nemmegoszlása: 60-40% a lányok javára. Illetve állatokkal is kiegészül a tábor, a táborvezetőség kutyája, Zola mellett Sandy, a fekete uszkár is néha koslat a lábunk alatt, és étkezéseknél minden lehetőséget kihasznál, hogy kunyerálhasson a táborozóktól ínyenc falatokat. A két kutyussal szinte bármikor találkozhatunk az udvaron, és barátságos természetük szinte ragályos az emberekre. Már a tábor elején születtek barátságok, és első pillanattól kezdve úgy érezzük, hogy életre szóló kapcsolatokra tehettünk szert. Az ország minden szegletéről érkezett fiatalok olyan érdekességekkel szolgálnak, mint például a bogarak megnevezése a szatmári nyelvjárásban: predátorok.

A társaság sokszínűsége nem csak ebben merül ki; idén rengeteg új DUE-s arc érkezett Balatonszárszóra, becsléseink szerint az emberek 70 százaléka.

A média és a sajtó világa kéz a kézben jár a világra való nyitottsággal, amire már a tábor légköre is sarkall, talán ezért is érezzük úgy, hogy ez az együtt töltött tíz nap a legjobb a 365 közül.

Andrakovics Fanni

forrás: Erdélyi Bíborka Zsófia statszikája

Kiemelt kép: Archívum

Share this Post