Gyakran fordul elő, ha valakit a szerelemről kérdezünk, hogy az első komoly csalódásról, szívfájdalomról mesél nekünk. Ilyenkor kerülnek elő a múltbeli sérelmek, kudarcok, tapasztalatok, melyeket nem minden esetben leng körbe rózsaszín köd. Mert bizony, mint minden dolognak az életben, a szerelemnek is két oldala van. Táborvezetőségi tagok, szakemberek, és a kultúra segítségével jártunk próbáltunk utána járni annak, hogy mit is jelent valójában a szerelem.

Liam Neeson mondta egyszer: „Az emberek többsége úgy véli, hogy a szerelem sokszor fájdalmas. Szerintem ez egyáltalán nincs így. Ami fájhat, az a magány, a visszautasítás, ha elvesztünk egy számunkra fontos embert. Ezekkel az igazi fájdalmas érzésekkel keverik össze az emberek a szerelmet. Pedig a szerelem az egyetlen olyan érzés, ami nem fáj.”

Szerelem ide vagy oda, a Nagybetűs érzést mindenki máshogy éli meg, és másképp ér véget. Mert mindig véget ér, de nem mindegy, mikor, miért és hogyan. A kezdeti felhőtlen boldogságot ugyanis könnyen csúnya felhők árnyékolhatják be, és a Nagybetűs Szerelem sem minden esetben végződik happy end-del.

Ez a különös, megfoghatatlan érzés, melyet a gyomrunkban és mellkasunkban érzünk, mely kiszámíthatatlanul, egyik pillanatról a másikra bukkan fel bennünk, és amit szerelemnek hívunk, legalább annyi fájdalmat tud okozni, mint örömet.

Ha viszonzatlan a szerelem, fáj. Gyakran valóságos, fizikai tüneteket is produkál. Ha viszonozzák, az agy teljesen beszűkül, egyes részei inaktívvá válnak, emiatt talán olyan dolgokra is késztet, melyek nem mindig helyénvalók. Elborítja az elmét, ezért épp olyan veszélyes a maga módján, mint amilyen szép is tud lenni.

Ha pedig véget ér, beindul a fokozott aktivitás az agy nucleus accumbens-nek nevezett területén, ahol nagyszámú dopaminreceptor található. Magyarra fordítva az is nagyon tud fájni.

Egy szakértőt, Mgr. Németh Vladimíra pszichológust is megkérdeztünk a témával kapcsolatban.

A szakítás legtöbbször nagy trauma egy ember életében. Nemüket tekintve van különbség abban, hogy éli meg és dolgozza fel ezt az időszakot egy nő és egy férfi?

A különbséget sokkal inkább a korcsoportok között látok, és nem a nemeket illetően. Teljesen másképp éli meg ezt a tragédiát egy tizenhat éves lány vagy fiú, mint egy negyvenéves, érett férfi vagy nő. Ez függ attól is, hogy az érintett milyen mértékben emocionális, milyen családban nőtt fel, mit látott a szüleitől, milyen gyakran beszélgettek az érzéseikről. Sokkal inkább ez a mérvadó ebben a dologban, és nem az, hogy milyen nemű az illető.

Mikor jön el az a pont egy szakítás után, hogy szakemberhez kell fordulni?

Statisztikák szerint az az időszak, míg feldolgozzuk a szakítást, néhány héttől öt évig is terjedhet. Ez teljesen személyfüggő. Akkor érdemes szakemberhez fordulni, mikor maga a szakítás olyan mértékben befolyásolja az életünket, hogy komoly érzelmi válságba, depresszióba esünk. Fontos, hogy ilyenkor legyen mellettünk valaki – egy barát, testvér, szülő -, aki ezt látja, érzékeli, és figyelmeztet bennünket, hogy valami nincs rendben. Felléphet ilyenkor a pesszimizmus, az alvászavar, étvágytalanság, pánikrohamok, különböző fóbiák. Ezek már a súlyosabb tünetek, ilyenkor fontos felkeresni egy pszichiátert, hiszen ezeket a problémákat orvosolni kell.

Mi a teendő akkor, ha komolyabb tünetek nem lépnek fel, és szakember nélkül szeretnénk túljutni a nehéz időszakon?

Fontos, hogy legyen mellettünk valaki, hogy kerüljük a magányt, és keressük a kellemes társaságot, a napi programokat. Ugyanakkor, ha mégis egyedül maradunk a gondolatainkkal, ne féljünk ezt később megosztani másokkal.

A szakítás után van olyan, hogy normális érzelmi reakció?

Teljesen természetes, hogy ilyenkor elzárkózunk a világtól, eltaszítjuk magunktól az embereket, és haragszunk mindenre és mindenkire. Ilyenkor rossz szemmel nézzük, ha mások boldogok. Viszont az a normális, ha ez az állapot nem mélyül el, és ezek az érzések később elmúlnak, ezáltal újra tudunk mosolyogni, és nyitni az emberek felé.

Mi a helyzet az újrakezdéssel? Biztos, hogy minden esetben helyes döntés? Tényleg csak a káposzta jó felmelegítve?

Ha felmerül a gondolat bennünk, hogy mi csak és kizárólag azzal a személlyel tudunk boldogok lenni, aki miatt szenvedünk, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít más perspektívából látni a helyzetet. Én is gyakran magyarázom a klienseimnek, mikor visszasírják a volt partnerüket, hogy igazából nem maga a partner hiányzik, hanem a szerelem és a szeretet érzése. Az ember, akit elveszítettek, reprezentálta ezt az érzést, ezért érzik úgy, hogy más embertől nem kaphatják meg. Az egészséges ember viszont feldolgozza a tragédiát, aztán túllép rajta. Szakember segítségével vagy anélkül.

Szórakozás, szerelem

A témát szívesen dolgozzák fel a különböző előadók. Mindenki szívesen nézi, vagy hallgatja ezeket a tartalmakat, hiszen mindannyian könnyen tudunk velük azonosulni. Persze sokszor a hangulatunktól is függ, hogy mennyire szívesen foglalkozunk az adott témával, és vannak olyanok is, akiknek szinte soha nem esik jól, ha ilyen témájú filmet, könyvet, vagy zenét kell fogyasztaniuk. Nem lehet biztosan tudni, hogy egy előadó miért szerez ilyen zenéket, vagy rendez ilyen filmeket, de több dolog is inspirálhatja: csalódás, öröm, bánat, boldogság, reménykedés vagy éppen a fájdalom. Egyben biztosak lehetünk, egy jó dalszöveg megírása remek módja annak, hogy valaki kiadja magából a szerelemmel kapcsolatos érzéseit. Íme néhány példa.

Nicola Yoon, Minden minden: A 17 éves Maddy egy nagyon ritka betegségben szenved, szinte allergiás a világra, ezért sosem léphet ki a házból. Csak két ember lehet vele: Carla, az ápolónő és az édesanyja. Egy napon a szomszéd házba költözik Olly, egy fiatal srác. Maddynek azonnal megtetszik a fiú és már előre tudja, hogy teljesen felforgatja majd az életét.

Nicolas Sparks, Szerelmünk lapjai: A film Ally és Noah szerelméről szól. Észak-Karolinában kettejük között nagy társadalmi eltérések vannak, de Noah-t ez sem állítja meg, örök szerelmet táplál a lány iránt. A háború közeledtével azonban be kell állnia katonának. Telnek múlnak az évek és Ally új párt talál, eközben Noah régi álmát kezdi felépíteni.

 

Illusztráció: Varga Réka

Megkérdeztük a legkülönbözőbb táborozókat arról, hogy nekik mit is jelent a szerelem. Emellett faggattuk őket a felmerülő emlékeikről és az ehhez kötődő pozitív – vagy épp negatív érzéseikről.

A 10 éves Kecskés Ivett szerint a szerelem egy olyan gyönyörű dolog, amiről az ember nem tudhatja előre, hogy mikor is éri el. Szerinte nem létezik szerelem első látásra, meg kell ismerni előtte a másikat, hogy ilyesmiről lehessen szó a jövőben. Úgy gondolja, az sem igaz, hogy a legjobb fiúbarátból szerelem lesz. Mint a legtöbb embernek, neki is van óvodai emléke a témában, azonban ezt a történetet nem osztotta meg velünk. Ivett csak annyit mondott: „Trollkodtam már az óvodában.” Mindenesetre a Kamerazzia tagja úgy érzi, hogy ő még nem volt szerelmes.

A Rovatírtók csoport mindkét vezetőjét megkérdeztük azzal kapcsolatban, hogy mit is gondolnak a témáról.

Kobl Adrienn leszögezte, hogy magának a szerelemnek sok része van. Abból a szempontból egy intellektuális kapcsolat, hogy a felek teljesen elfogadják egymást önmaguk feladása nélkül. Másrészről pedig van közöttük egyfajta intimitás, testi vonzalom. Szerinte a megfelelő partner egyben a barátod, a haverod, a tesód, a Brad Pitted, és egy kicsit az apukád is. Adri elárulta, hogy gyorsan bele tud szerelmesedni az emberekbe, pont ezért nagyon tud szenvedni is ezek miatt. Viszont, amilyen hamar jöttek ezek a kapcsolatok, olyan hamar túl is lendült rajtuk. A legemlékezetesebb szerelmi vallomást – a matematikát kegyetlenül gyűlölő Adrienn – 13 évesen kapta egy hajlott estén. Hosszú lépcsőn haladtak felfelé a fiúval, aki folyamatosan azt mondogatta: szinusz60lépcső, szinusz60lépcső, szinusz60lépcső, de amúgy szeretlek, szinusz60lépcső.

Berei Dani definíciója a szerelemre: „A szerelem az olyan, mint egy csupor méz, mert, ha ott van a kezedben, akkor minden cseppje édes, de ha hanyagolod és felrakod a polcra, megavasodik, megromlik és elmúlik jónak lenni.” Dani már többször hitte azt, hogy nagyon szerelmes, de amikor összejött 18 évesen jelenlegi barátnőjével, rájött, hogy az előzőek egyáltalán nem mondhatóak szerelemnek. Nem igazi felnőtt érzések voltak, nem hasonlíthatóak az immár hetedik éve tartó kapcsolatához.

Szentendrei Adrienn azt nyilatkozta, hogy a szerelem egy megmagyarázhatatlan okból történő vonzalom. Többször is volt szerelmes, persze nem olyan sokszor. Első tapasztalata nyolcadikos korából származik. Tetszettek egymásnak egy fiúval, szemezgettek, ilyesmi, azonban ennél több nem történt közöttük.  A legnagyobb szerelem nyilván a férjével volt, viszont eleinte róla se gondolta volna, hogy ilyen szerepet fog betölteni az életében. Megismerkedtek, megtetszett neki a személyisége, a humora. A belső értékei miatt szeretett bele. Adri szerint a viszonzott, beteljesedett szerelem rendkívül pozitív hatással tud lenni az emberre. Minden téren jobban teljesítünk, sokkal vidámabbak vagyunk, nagy lelki támogatást jelent ez nekünk. Arra bíztat minket, hogy legyünk szerelmesek a DUE táborba, mert ami a DUE táborban történik, az a DUE táborban is marad.

A 23 éves Babcsány Andrást is megkérdeztük a témáról, aki elsősorban a hozzátartozóival kapcsolatos példákat mondta el. Szüleiből kiindulva úgy gondolja, hogy a jó párkapcsolat múlik az egymás iránti tolerancián és a másik félhez való alkalmazkodáson. Nem az a lényeg, hogy tökéletes legyen, hanem hogy egymáshoz legyen tökéletes két ember. András is ezt szeretné elérni, egy tartós kapcsolatban. Ez viszont nem mindig egyszerű, különösen, ha van egy jelentős, negatív tapasztalata az embernek. Elvesztheti a bizalmát a másik nem iránt, bártortalanná válhat és félhet, hogy újra mély sebeket szerez.

Szalay Krisztina, Remi Jázmin, Hufnágel Nóra