Az Alkotótáborról szülőknek

Szülői kérdések és táborvezetőségi válaszok, hogy nyugodtan engedje el hozzánk a gyerekét október 28. és november 1. között a makói alkotótáborba.

Táborozók érkeznek a 34. DUE táborba Balatonfenyvesen 2014. július 11-én.

Kik önök? Mi az a DUE?
A DUE Médiahálózat a magyar diákújságírók 1989-ben alapított egyesülete. Tehetséggondozó szakmai műhelyet és elfogadásra épülő baráti közösséget biztosítunk azoknak a 12-30 éves fiataloknak, akiket érdekel a média világa. Összefogjuk, segítjük, képezzük, publikálási lehetőséghez és szakmai kapcsolatokhoz juttatjuk, illetve megjutalmazzuk az újságírással, rádiózással, fotózással és videózással foglalkozó diákokat, valamint a segítőiket, továbbá a kommunikáció és média szakos felsőoktatási hallgatókat és a pályakezdő kollégákat. Médiatáborokat és sajtófesztiválokat szervezünk, pályázatokat hirdetünk meg, tanfolyamokat indítunk, újságot és rádióműsort készítünk, ifjúsági irodát működtetünk, illetve szakkönyveket adunk ki. Közhasznú szervezet vagyunk, a tagok befizetett díjának, önkéntes munkájának és a támogatók segítségének köszönhetően nonprofit jelleggel; politikai, vallási és gazdasági szervezetektől függetlenül működünk. Taglétszámunk ezer fő. Az egyesület honlapját itt, a Wikipédia-oldalát itt találja meg.

Mi az a DUE-alkotótábor?
A DUE mögött álló szakemberek 1982 óta, tehát már az egyesület megalakulása előtt is szerveztek médiatáborokat. Ezek nyáron szoktak lenni, de az idei, a negyvenedik elmaradt a koronavírus-járvány miatt. Vigaszképpen ennek rövidebb és kisebb létszámú verzióját rendezzük meg 2020. október 28. és november 1. között Makón. Ez Európa egyetlen olyan kommunikációs szaktábora, amelyben minden táborvezetőségi tag a minőségi újságírás mellett elkötelezett, elismert gyakorló szakember. Többségünk országos lap, rádió, televízió vagy hírportál munkatársa, és majdnem mindannyian a DUE-táborban sajátítottuk el a szakma alapjait. Táborunk 12-25 éves résztvevői az általuk választott csoportvezető irányításával, a valós médiaviszonyokat szimuláló, professzionális környezetben, szerkesztőséget alkotva dolgoznak. Egy előre meghatározott menetrend szerint írásokat, rádió- és televízió-műsorokat készítenek, de kipróbálhatják magukat bloggerként, hangmérnökként vagy fotóriporterként is. Az elkészült munkákat a tábor egészének bemutatják. A produkciókat a szakmai vezetők segítségével írásban és szóban, egyénileg és közösen is értékeljük, a képzésről oklevelet adunk. A DUE-minőség garanciája a 40 éves pedagógiai tapasztalat, az élménydús, szabadidős programokkal színesített kiscsoportos gyakorlat és a 24 órás konzultációs lehetőség. A médiatábor honlapjáért ide kell kattintania.

Kiket várnak az alkotótáborba?
Nyitott, kedves, lelkes és szorgalmas 12-25 éves fiatalokat, akiket érdekel a média és a kommunikáció. Nem feltétel a (diák)újságírói tapasztalat, és akkor is nyugodtan ajánlhatja a gyerekének a táborunkat, ha nem a mi szakmánkban akar elhelyezkedni. Amit nálunk tanul, az az élet minden területén a hasznára válik majd a tanulástól a karrieren át a párkapcsolatig. A már jelentkezettek névsorát ebben a cikkben frissítjük.

Táborozók érkeznek a 34. DUE táborba Balatonfenyvesen 2014. július 11-én.

Hol és mikor lesz ez a tábor?
A DUE Médiahálózat Őszi Alkotótáborát 2020. október 28. és november 1. között rendezzük meg Makón, a gyönyörűen felújított Pulitzer József Kollégiumban.

Mennyibe kerül és mit kapok a pénzemért?
A tábor részvételi díja a támogatóinknak köszönhetően öt napra 24 ezer forint. Ezért a díjért az ön gyermeke megkapja a szállást négy éjszakára, a napi háromszori étkezést, valamint az összes szakmai és szabadidős programot, a táborvezetőségi tagok 24 órás figyelmét, illetve térítésmentesen használhatja a stúdiókat és a lapszerkesztőséget – tehát az utazáson és költőpénzen kívül minden benne van.

Mit tanulhat önöknél a gyerekem?
Fejlesztjük a kreativitását, kibontakoztatjuk a tehetségét, erősítjük a kíváncsiságát és az önbizalmát, próbára tesszük a képességeit. Megtanítjuk kommunikálni, híreket és véleményeket értelmezni, értő módon írni és olvasni, tömöríteni, csapatban dolgozni, közönség elé kiállni, lámpalázat legyűrni, koncentrálni, felelősséget vállalni, határidőket betartani, minőséget és silányt megkülönböztetni, kudarcot és sikert feldolgozni. Az újságkészítés, a műsorcsinálás tehát nem cél, hanem mindezek eszköze. A tábor programját ide kattintva olvashatja el.

Kik fogják tanítani a gyerekemet?
Mi, a táborvezetőség önkéntesei, akik végig ott lakunk és dolgozunk a táborban. Mindannyian a médiában vagy annak peremterületein dolgozó szakemberek vagyunk 18-tól 60 évesig. Ezt a munkát nem pénzért, hanem elkötelezettségből és elhivatottságból végezzük évtizedek óta, és nagyon komolyan vesszük. Vannak közöttünk újságírók, rádiósok, tévések, bloggerek, fotóriporterek, hangmérnökök, informatikusok és pedagógusok – mindannyian azt tanítjuk, amihez bizonyítottan értünk, hiszen ezt csináljuk az év többi napján is. A táborvezetőségi tagokkal ide kattintva ismerkedhet meg.

Mivel fognak telni a gyerekem napjai?
Az általunk adott információk alapján már a tábor eldönthetik, hogy a gyereke a kreatív írást, a rádiózást, a videózást vagy a tévézést szeretné kipróbálni. Ő választhat magának csoportot és csoportvezetőt. Öt napig az a 10-15 fős csoport lesz az ő szerkesztősége. Velük fog dolgozni. Mi, a táborvezetőség tagjai „csak” segítjük és tereljük őket, sohasem hagyjuk őket magukra, de mindent ők csinálnak az ötlettől a megvalósításig. Már a tábor elején tudni fogják, hogy mikorra milyen produkciót kell elkészíteniük, és ha azzal készen vannak, akkor nyugodtan átkalandozhatnak más szakterületekre is. Ezenkívül rövid, de érdekes szakmai beszélgetéseken fognak részt venni, és lesz fürdőzés, kalandparkozás, hangmozi és táncház is.

Szép ez a nagy önállóság, de vigyázni fognak a gyerekemre?
Ön a legértékesebb kincsét bízza ránk. Úgy fogunk rá vigyázni, mint a sajátjainkra. A DUE-táborban alapszabály, hogy minden táborvezető felel minden táborlakóért. Más táborokhoz képest nálunk mindössze 2-3 táborozó jut egy táborvezetőségi tagra, ráadásul a csoportvezetőink a nap 24 órájában ellátják a rájuk bízottak felügyeletét, és a táborlakóink egy része nagykorú, ezért ők is odafigyelnek a kisebbekre. Ehhez természetesen szükség van a gyerekek együttműködésére, a kevés, de áthághatatlan szabály betartására is. Büszkék vagyunk arra, hogy a DUE-tábor negyvenéves története alatt csak elvétve volt a biztonsággal vagy a fegyelemmel kapcsolatos problémánk. De ha esetleg ilyen adódik, akkor felkészültek vagyunk a kezelésére.

Táborozók érkeznek a 34. DUE táborba Balatonfenyvesen 2014. július 11-én.

Milyen a hangulata ennek a tábornak?
Derűs és izgatott. A közös alkotómunka, a határidők szorítása, a nyilvános szereplés nagyon felpörgeti a gyerekeket. Mi azonban nyugodtak maradunk, és jól ismerjük ezt a korosztályt, tudunk bánni velük. A szigorúan betartott szabályok határain belül belül egy szabad világot alakítunk ki nekik, amiben felnőtt kollégaként kezeljük és alaposan „meghajtjuk” őket, de közben minden pillanatban úgy vigyázunk rájuk, hogy azt gyakran észre sem veszik. Elvárjuk, hogy mindenki odafigyeljen a másikra, és ne csak kérdezni és szerepelni, hanem hallgatni és segíteni is megtanuljon. A DUE-tábor egy külön köztársaság, ahol az elfogadás, a szeretet, a felelősségvállalás és a közös alkotómunka sikerélménye felülír minden magukkal hozott különbséget.

Milyen körülmények között fog lakni a gyerekem?
Az átlagos kollégiumi szintnél jóval minőségibb, motel jellegű körülményeket biztosítunk az összkomfortos Pulitzer József Kollégiumban, kis létszámú, saját fürdőszobás szobákban.

Milyen igazolások kellenek a táborozáshoz?
Öntől van szükségünk egy igazolásra, amelyen az áll, hogy „közösségbe mehet, táborozhat”, mert nem szenved fertőző betegségben. Ezen kívül más nem kell.

COVID-biztos a tábor?
Igen. Törvényes és biztonságos. Ennek érdekében külön protokollt alkottunk, amelyről ide kattintva olvashat.

Hol és hogy kell jelentkezni?
Ide kattintva elintézhetik az online jelentkezést. Köszönjük, hogy bennünket választott! Ha további kérdése van, bizalommal tegye fel a due@due.hu e-mail címen, vagy munkaidőben a + 36 1 222 82 13-as telefonszámon.

A táborvezetőség

Share this Post