A Légy résen! bűnmegelőzési médiatábor középpontjában a bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése állt. A tíz nap alatt a táborozóknak volt idejük és lehetőségük elmélyedni a témában, annak különböző területein, a téma sajtós, online, rádiós, képes, videós feldolgozását kitanulni, belekóstolni a kortárssegítésbe. A két vezértémát olyan módon kapcsoltuk össze, hogy a táborozók tanultak médiaismeretet, bűnmegelőzési ismereteket, valamint a bűnmegelőzési ismeretek médiabeli továbbítását, átadását, bemutatását. Mindkét tematikához kapcsolódtak naponta foglalkozások, gyakorlatok, feladatok, produktumok.

A táborban rádió- és televízió-stúdiókban, internetes lapszerkesztőségben interaktív foglalkozásokon vettek részt a táborozók, pedagógusok, animátorok, és a médiában és bűnmegelőzésben jártas szakemberek segítségével. A résztvevőkkel 10-12 fős kis csoportokban foglalkoztak a csoportvezetők (csoportonként 2 felnőtt). Emellett játékok, vetélkedők, kirándulások, önálló feladatok, tematikus napok tették igazi nyári közösségi élménnyé a tábori programot. A táborban az alkotások kritikai értékelésére és megbeszélésére is nagy hangsúlyt fektettünk.

A táborba elsősorban pályázati úton választottuk ki a résztvevőket: egy korábbi alkotással lehetett jelentkezni, amelyet a tábor szakmai vezetői bíráltak el.

 

VIDEÓK





FOTÓK

Nyomtató vs. újság

Bűnmegelőzés 1.

Bűnmegelőzés 2.

Bűnmegelőzés 3.

Alkohol

 

Drog

 

Karate


A teljes fotósorozat erre a linkre kattintva érhető el.

Közlekedés – Lassan járj, tovább érsz!

 

ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság témanapja


A témanap az ORFK–OBB jóvoltából, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály szakmai közreműködésével valósult meg. A teljes fotógaléria erre a linkre kattintva érhető el.

Dr. Berár Iván r. ezredes, V. kerületi rendőrkapitány az internetes bűnmegelőzésről tartott előadást

 

Fehér Tünde r. alezredes és Kovács Dorottya r. főhadnagy Mit tegyek? Hogyan tegyem? – fókuszban a prevenció! címmel tartottak workshopokat


A teljes fotógaléria erre a linkre kattintva érhető el.

A LoveInfo csapata önismeretről és a szexuális bűncselekmények megelőzéséről tartott előadást, valamint gyakori kérdések megválaszolásával tette színesebbé az interaktív programot


A teljes fotógaléria erre a linkre kattintva érhető el.

 

CIKKEK

Rendészeti pályán a Vida-lány

Nem mindenki szeretne tűzoltó vagy állatorvos lenni gyerekkorában. Vida Zsanka nem különlegesebbet, mint a kriminalisztikai nyomszakértő pályát tűzte ki maga elé. Őt kérdeztük terveiről.

Fotó: Lakatos Gergő, Sebők Levente

Mit csinál pontosan egy kriminalisztikai nyomszakértő?
Tulajdonképpen a kriminalisztika a bűnüldözés egy tudományága. Abban különbözik a kriminológiától, hogy míg az utóbbi a pszichológiára épül, addig az előbbi inkább az elkövetés módjával foglalkozik.

Mikor határoztad el, hogy ezzel szeretnél foglalkozni és miért?
Engem nagyon érdekel, hogy mi visz rá egy embert arra, hogy elkövessen egy súlyos bűntényt, vagy egyáltalán ellopjon egy csomag rágót a boltból. Igazából egy éve döntöttem el, hogy én ezt szeretném csinálni, addig az volt a terv, hogy az ELTE japán szakára megyek vagy pszichológiát fogok tanulni, de aztán megtaláltam a kriminalisztikát. Szerelem volt első látásra.

Melyik egyetemen akarsz továbbtanulni?
Én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti karára szeretnék menni, ami azért nehéz, mert itt át kell menni egy alkalmassági vizsgán, és az én 159 centimmel és 50 kilómmal nem lesz túl könnyű.

Hol szeretnél elhelyezkedni? Belföldön, külföldön?
Igazából én olyan helyre szeretnék menni, ahol a bűnözés aránya viszonylag magas, mert egyrészt akkor lesz munkám, másrészt ott lesz szükségük rám az embereknek, és terveim szerint majd ott tudok a legtöbbet segíteni.

A családod támogat a terveidben?
Anyukám támogat benne, viszont apukám ellenzi, mert ez egy nagyon kiszámíthatatlan munka, hiszen akármikor behívhatnak, hogy új ügy van. Ez egy nagyon bizonytalan és spontán dolog, viszont az egész életem ilyen. Összességében úgy vannak vele, hogy ha én ezt szeretném csinálni, akkor támogatnak, mert nincs értelme az ellenkezésnek.

Vadász Viola

 

Megvesztegethette a táborozókat

Ahogy közeledik az idei Tábor Embere díj átadása, ismét felröppentek a pletykák, miszerint Kocsmár-Tóth István – ismertebb nevén Estvánka, hat éve jogtalanul jutott az áhított trófeához. Utánajártunk a témának, és kiderítettük az igazságot.

„Évről-évre ez egyre durvábban hangzik” – reagált István az őt ért vádakra, miszerint a 2011-es Balatonfenyvesi DUE táborban, mocskos módszerekhez fordult a Tábor Embere cím megszerzése érdekében. Bár kérdéseinkbe belevágva mentegetőzött, hogy ilyen bizony nem történt, több forrásunk is igazolta, hogy a szóbeszéd valós, és valójában ajánlott palacsintát vagy sört akkori táborozóknak, szavazatukért cserébe.

„Figyelj, meghívlak egy palacsintára, ha szavazol rám a Tábor emberén” – idézte fel emlékeit egy akkori táborozó. Elmondta nekünk, nem tudja megérteni Estván gondolkodásmódját.„A lelkiismeretének ez elég? A lényeg az, hogy rajta legyen a trófeán neve? Hogy senki nem őt akarta az nem baj?” – nyilatkozott feldúltan.

A megkérdezettek többsége nem tudott – vagy akart válaszolni, és bár a negatív vélemények voltak többségben, alkalmunk nyílt beszélni a másik tábort erősítő felekkel.

„Csalni nem csalt, csupán gerilla kampányba kezdett. Befolyásolta az embereket, de olyan módszerekkel, ami szerintem még elfogadható, nem fenyegetett meg senkit.”– nyilatkozta nekünk, egy akkori résztvevő.

Nagy Kátya, aki köztudottan jó kapcsolatot ápol Estvánnal, a védelmére kelt:
„Elég kevés emlékem van erről, de úgy tudom, hogy egy picit kampányolt is maga mellett, meg azért mi is mondtuk, hogy őrá szavazzanak. Nem volt csalás, ilyesmire nem emlékszem.”

István bevallása szerint előfordult, hogy leült fröccsözni valakivel, még az is megtörténhetett, hogy ő fizetett, és nem tartja elképzelhetetlennek, hogy eközben megemlítette, mennyire szeretné elnyerni ezt a bizonyos díjat, és habár a Google szerint ez maga a megvesztegetés fogalma, ő úgy véli, végig etikusan járt el.

Kecskés István táborvezető elmondta, hogy vezetőségi szinten nem volt téma Kocsmár-Tóth István Tábor embere díja. Kuti Sándor egy rövid telefonos interjú keretien belül közölte, nagyon régen volt ez a tábor, ezért nem emlékszik semmire.

„Estván mindig is nagyra volt azzal, hogy ő lett a Tábor Embere. Egyszer elmondta nekem, mint atyai jó tanács, hogy úgy lehet valakiből Tábor Embere, ha megér neki egy szavazat egy sört.” mesélte Czikkely Marci, többszöri dobogós, aki szintén igazságtalannak találta az akkor történteket. Ezt az állítást István beismerte, de hozzátette, sok olyan dolgot mondott az elmúlt 5 évben, amit nem gondolt komolyan, ő csak „szereti öniróniával kezelni a dolgokat”.

„Sokáig tanakodtunk, hogy jó-e ez így, vagy önkényesen elvegyük a díját, de a demokrácia jegyében úgy döntöttünk, neki adjuk.” – mondta el egy akkori csoportvezető az újságnak. „Ő megérezte, hogy ez nekünk nem tetszett, és ezt megpróbálta kompenzálni azzal, hogy átadja másnak.”

Telefonon beszéltünk Lazáry Fannival, aki a második helyezett lett abban az évben Estván mögött. „Nyilván terjedtek pletykák, hogy ők kampányoltak, de ez tényleg csak pletyka. Nem voltam se szem se fül tanúja, de igen, elvileg sörrel fizetett le vacilláló szavazókat, hogy szavazzanak rá.” – erősítette meg a pletykákat.

A később 2012-ben győztes Fanni lapunknak azt is elárulta, a díjátadó után pár órával, István megpróbálta neki ajándékozni a díjat, mondván ő nem érdemli meg.

„Az adott pillanatban nem éreztem úgy, hogy megérdemlem, hiszen alapból előnnyel indultam, lévén ez már sokadik táborom volt, így sokan is ismertek, lettek jóban velem, természetes hogy ők rám szavaztak.Véleményem szerint, amúgy sem a csoportvezetőknek kell dönteniük, hogy ki kapjon egy díjat.” – védekezett Kocsmár-Tóth István.

Estván 2015-ös és 2016-os év után nem kapta meg a bizalmat a táborvezetőségtől, így idén nem vezet csoportot. Nem bánja, hogy ismét táborozóként van itt, elmondása szerint, kifejezetten hiányzott is neki ez az életmód, és tizedik tábora lévén, végképp nem szerette volna kihagyni a kerek évfordulóját.

Volt, aki erről is formált véleményt: „Tábor embere volt, éljen, egyszer megünnepelték, most meg táborozóként van itt, mert senki sem akarta, hogy ő is vezetőségi tag legyen.”

Belső forrásból tudjuk, hogy habár a vezetőség felajánlott neki pár napot, hogy előadásokat tartson, ő makacsul kiállt amellett, hogy végig itt legyen – ha kell, akár táborozó formájában is.
A legújabb hírek szerint idén újra megakarja nyerni a címet, ám ez a tábor szabályzata szerint nem lehetséges, jelentette ki Kecskés István, a DUE elnöke.

„Úgy tudom, hogy még egyszer meg akarja csinálni ezt a Tábor emberes akcióját, ráadásul ez atizedik tábora. Számomra csak az a meglepő, hogy elkövetett egyszer egy ekkora bakit, és tud róla, mégis újra meg akarja csinálni?” – mondta a korábban már idézett nyilatkozónk.

Molnár Blanka, Velek Domonkos

 

Rémálom

Futsz. Már egy órája jár a lábad, szíved hevesen ver, egyre inkább kimerülsz. Fáradt vagy, és félsz. Még te sem tudod, mi elől menekülsz. Az agyad nem képes felfogni, mi lehet az, ami ilyen rettegést vált ki belőled. Épp egy kikericsmezőn haladsz át, de még a gyomrod is felfordul a mérgező virág gondolatától. Nem tudod értékelni az esti fényben pompázó lila növények látványát, túlságosan rettegsz. Hátranézel, és nem látsz mást, mint a sötétben tökéletesen kirajzolódó erdő körvonalát.

Megállsz, amúgy sem bírnád tovább. Hányingered van, ki tudnád köpni a tüdődet, de nem hangoskodhatsz. Tudod, hogy közelítenek feléd, bepánikolsz. Sikítani akarsz, de nem akarod leleplezni magad. Nem szabad felfedned kiléted. Hirtelen felrántanak a hajadnál fogva guggoló állapotodból, és kést szorítanak torkodhoz. Megfeszülsz, hideg verejték folyik végig halántékodon. Ereidben megfagy a vér, mintha az egész tested lehűlne, bőröd mégis forró. Fejben már felkészültél a halálra. Nem így akartál eltávozni az élők közül. Utolsó reményszikrád egyetlen rövid szó: „Kérlek” suttogod erőtlenül támadódnak, aki meglepő módon elenged. Nem futsz el, úgysem tudnál. Már feladtad. Szembefordulsz rossz akaróddal, akinek már a kisugárzása is izgatott, beteges vágyairól árulkodik. Félelmed hirtelen felváltja a düh, szemeid szinte szikrát szórnak. Az előtted lévő ismerős arc látványától feltámadnak amazonszerű ösztöneid. Úgy érzed, szét tudnád vagdosni volt szerelmedet, akár egy darab hurkát. Szád szinte keserű az utálattól és az idegességtől. Undorodsz tőle. Mindennél jobban.

Legszívesebben szíven szúrnád, megfojtanád, golyót eresztenél a fejébe, esetleg élve eltemetnéd. Azt akarod, hogy úgy szenvedjen, ahogy te szenvedtél miatta. A lehető legrosszabbat kívánod neki. Elvennél tőle mindent, amije van. Mindent.

Beteges gondolataidból az zökkent ki, hogy megváltozik a helyszín, és exed helyett egy fekete kismacska ül előtted. Sok mindent eszedbe juttat az a védtelen kiscica. Fel tudod idézni az egész gyermekkorod.

Neked is volt egy számodra szép emlékeket eszedbe juttató háziállatod. Ugyanolyan koromfekete volt, mint az előtted ülő jószág. Szinte rézszínű szemei voltak, és olyan tisztaságot láttál benne, mintha ő lenne a világ legártatlanabb teremtménye. Boldog voltál, hogy a tied lehet. Ő hozott színt a mindennapjaidba, amíg egyik nap az iskolából hazaérve meg nem láttad az ágyadon aludni. Illetve azt hitted, csak alszik. Mikor felismerted a helyzetet, őrült és véget nem érő zokogásban törtél ki. Kisírt, de még mindig könnyező szemekkel, élettelen testét karjaidban ringatva vitted ki a kertbe, hogy végső búcsút végy tőle, mielőtt eltemeted.

Szörnyű a múltra gondolni, ezért újra az előtted ülő kiscicára koncentrálsz. Lehajolsz, meg akarod simogatni, de kikarmolja a kezedet. Ismét düh ködösíti elmédet. Felkapod a kismacskát, majd merev karjaidra bámulsz. Nem érted, miért szorítod egyre jobban szegény jószágot. Te ezt nem akarod. Tudod, hogy így megölöd. Nem akarod kinyírni. Legkevésbé sem. Sírsz, mégis tovább markolod. Nem tudod elengedni. Vagy nem akarod? A kezedben lévő apró dolog most már visítozik, ennek ellenére nem hagyod abba. Körmeidet a bőrébe vájod. Valami megváltozik. Egyszer édesanyád látod kezeid között, majd testvéred nyakát szorítod. Újra változik a kép, középiskolás barátnőd jelenik meg előtted, és egyre több ismerős arc. A régi padtársad, apád, az első szerelmed, az ellenséged, a főnököd. Egyre gyorsabban és gyorsabban változik a kép. Alig látsz valamit, szemed fáj, aztán… sötétség.

Elfehéredett ujjakkal szorítod a takarót izzadt testeden. Visszatértél a valóságba. Felébredtél.

Siti Boglárka

Illusztráció: Internet

 

FOTÓKIÁLLÍTÁS

 

RÁDIÓMŰSOROK ÉS INTERJÚK





Drog témában készült interjúk erre linkre kattintva érhetők el.

 

PLAKÁTOK

 

 

A Légy résen! bűnmegelőzési médiatábort a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta.