A Légy résen! bűnmegelőzési médiatábor középpontjában a bűnmegelőzés, az áldozattá válás elkerülése állt. A tíz nap alatt a táborozóknak volt idejük és lehetőségük elmélyedni a témában, annak különböző területein, a téma sajtós, online, rádiós, képes, videós feldolgozását kitanulni, belekóstolni a kortárssegítésbe. A két vezértémát olyan módon kapcsoltuk össze, hogy a táborozók tanultak médiaismeretet, bűnmegelőzési ismereteket, valamint a bűnmegelőzési ismeretek médiabeli továbbítását, átadását, bemutatását. Mindkét tematikához kapcsolódtak naponta foglalkozások, gyakorlatok, feladatok, produktumok.

A táborban rádió- és televízió-stúdiókban, internetes lapszerkesztőségben interaktív foglalkozásokon vettek részt a táborozók, pedagógusok, animátorok, és a médiában és bűnmegelőzésben jártas szakemberek segítségével. A résztvevőkkel 10-12 fős kis csoportokban foglalkoztak a csoportvezetők (csoportonként 2 felnőtt). Emellett játékok, vetélkedők, kirándulások, önálló feladatok, tematikus napok tették igazi nyári közösségi élménnyé a tábori programot. A táborban az alkotások kritikai értékelésére és megbeszélésére is nagy hangsúlyt fektettünk.

A táborba elsősorban pályázati úton választottuk ki a résztvevőket: egy korábbi alkotással lehetett jelentkezni, amelyet a tábor szakmai vezetői bíráltak el.

A produktumok erre a linkre kattintva érhetők el.

 

A Légy résen! bűnmegelőzési médiatábort a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta.