Mesteri ajánlatok a DUE nyári táborában

Ebben a folyamatosan frissülő cikkben a médiatábor második felében induló mesterképzések ajánlatát találod meg. Három ilyet jelölhetsz majd be a tábor félidejében, és egyet csinálhatsz végig az utolsó négy napban – azt, amelyiknek a témája a legjobban tetszik.

1. Édeshármas – be leszel sózva!

Ezen a mesterképzésen professzionális blogszerkesztést, Facebook-oldal-készítést, kreatív írást, fotográfiát, grafikát és podcast-gyártást lehet kipróbálni szabadon, a gyakorlatban. Édeshármas címmel indítunk egy blogot és egy Facebook-oldalt, az írások, fotók, infografikák és hanganyagok erre kerülnek majd fel. Gasztrotémákban utazunk. Lesznek előadásaink, szervezünk fűszerszimatoló versenyt, ellátogatunk egy étterembe, készítünk ételfotókat, rádióriportot, közvélemény-kutatást, meghívunk országos hírű gasztrobloggert, és lesz egy kiskonyhánk, amelyben minden nap tálalunk valamilyen kisebb ínyencséget. Mindenkit szeretettel várunk a csoportban, függetlenül attól, hogy a gasztrotéma érdekli-e, hiszen nem szakújságírókat képezünk, hanem olyan ismereteket adunk át, amelyek a kommunikáció bármilyen területen hasznosak lehetnek.

Herczeg Zsolt újságíró, író

Klebercz Kriszta grafikus

Kecskeméti Dávid fotográfus

 

 

 

 

 

 

 

 

Krisztát, Dávidot, Zsoltot, és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

2. HangAdók – vetíts a hangoddal!

Sziasztok! Betti és Szabolcs vagyunk, tizenkét éve jó barátok. Megannyi dolog összeköt bennünket: mindketten a Békés városi helyi rádióból indultunk, együtt kezdtük és végeztük el a Metropolitan Egyetem alap-, majd a BME mesterképzését kommunikáció- és médiatudomány szakon. Jelenleg is kollégák vagyunk: a Kossuth rádió magazinműsoraiban dolgozunk szerkesztő-riporterként. Szerintünk a rádiózás egyik legizgalmasabb területe a riportkészítés, hiszen egy-egy érdekes helyszínt, eseményt a szavak segítségével kell láttatnod a rádióhallgatóknak úgy, hogy te is részese vagy a történéseknek. A tábori mesterképzésünkön ezt a műfajt sajátíthatjátok el Balatonszárszó különböző helyszínein. Ellátogatunk a József Attila emlékházba, a Csukás Színházba és egy helyi borospincébe, bemutatva a szárszói borkultúrát. Mindezt, persze, csak azután, hogy csoporton belül játékos formában, majd a táborban mindenki készít rövid riportokat, amelyeket közösen kielemzünk.

Kovács Bernadett rádiós szerkesztő-riporter

Toldi Szabolcs rádiós szerkesztő-riporter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bettit, Szabolcsot, és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

3. Arcoskodók – a média szépsége, a szépség médiája

A média kapcsán szeretjük emlegetni az objektivitást. A szépség viszont az egyik legszubjektívebb fogalom. Vajon hol az egészséges egyensúly? Mi számít igazán szépnek? Egyáltalán mit jelent az, hogy szép? Ki és hogyan tudja ezt jól megmutatni? Mit sugall ma a közösségi média, és mit gondolnak a fiatalok a szépségről és az egészséges énképről? Ezek a kérdések lesznek azok, amelyekre együtt fogunk választ keresni, miközben tanulunk magunkról, a környezetünkről és a világról. Ha az én mesterképzésemet választod, nemcsak a médiába, hanem a szépségszakmába is jobban bele fogsz látni. Legyél kreatív, nyitott és elhivatott. Akard megmutatni magad, akard meglátni a saját (sz)épséged. Én segítek! A szépség adottság, nem egy képesség. Te pedig bármire képes vagy!

Tóth Hajnalka televíziós szerkesztő, kozmetikus

Hajnit és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

4. Prezi Masters – hatékony prezentációs technikák

Aki most fiatal, az egész életében előad. Előadja magát és az előadását, és ezzel eladja magát. Ezt teszi az iskolában, az interneten, a közösségi médiában, egy állásinterjún, majd a munkahelyén, különféle magánrendezvényeken és szakmai eseményeken. Éppen ezért nem mindegy, hogy jól csinálja-e. Mit jelent a jól? Ezt fogom megmutatni és begyakorolni veletek a mesterképzésemen, ahol a jó prezentáció és a jó előadás lesz a témánk. Olyan tudást kapsz, amely az élet minden területén versenyelőnyt jelent majd neked.

Varga G. Gábor kommunikációs tanácsadó, újságíró, blogger

Gábort és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

5. SocioJourlanist- mutasd meg az összefüggéseket!

Bory vagyok, televíziós újságíró és szociológus. Több országos médiumnál megfordultam, voltam diákszervezet-vezető, interjúztam már ismert emberekkel. Mesterkurzusom során egy olyan gyakorlatorientált és színes képzést biztosítok számodra, ahol újságíró növendékként elmélyülhetsz a szociológia világában. Készíthetsz kérdőíveket, megismerkedhetsz a suliban is hasznosítható kutatásmódszertani eszközökkel, megtanulhatod, hogy mi az a szociogram, hol és mikor alkalmazható az infografika és a szófelhő. Videós terepgyakorlatok és rádiós mélyinterjú-készítés is vár rád, ha a SocioJournalist csoportot választod. Mivel már gimnazistaként foglalkoztatott a társadalmunk, a velünk kapcsolatba kerülő emberek, és az egyetemi tanulmányaim alatt is a gyakorlati képzést hiányoltam, garantálom, hogy ez a mesterkurzus rengeteg érdekes projekttel, izgalmas feladattal, és sok móka-kacagással lesz tele.

Szakál Borostyán szociológus, újságíró

Boryt és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában,due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

6. Grafináltak – arculattervek kreatívan!

Ez a mesterképzés neked való, ha néhány napra szeretnél belecsöppenni egy tervező cég varázsműhelyébe. A segítségemmel saját arculatot – logót, pólódizánjt, Facebook-covert, névjegykártyát, plakátot, tárgyterveket – készíthetsz az elképzelt cégednek, ami lehet légitársaság, fodrászüzlet, kávézó vagy akár egy szépségipari márka. Megtanítom neked az arculattervezés alapjait és be is gyakorolhatod azokat. Kevés elmélet, sok munka, érdekes szoftverek – és a végén lesz egy kiállításunk!

Szalai Boglárka arculattervező, fotográfus

Bogit és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában,due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

7. TanTrend – ha unod a sulit!

Az oktatás fejlődött! De ha szerinted nem eleget, akkor ezt a mesterképzést neked találták ki. A TanTrendre olyan fiatalokat várok, akik olykor unatkoznak az iskolában tanítási órákon, és buzog bennük a vágy, hogy megreformálják az oktatási módszereket. Pedagógusként nagyon örülnék, ha fiataloktól kaphatnék ötleteket erre, tévésként pedig abban segítek, hogy az ötleteket filmes eszközökkel megvalósítsuk. A képzés során tájékozódunk arról, hogy milyen törekvések voltak az elmúlt évtizedekben arra, hogy az oktatás „haladjon a korral”, ezekből mi az, ami bevált, és mi az, ami nem. Beszélgetünk Öveges professzorról és a fehérjék Achilles-sarkáról. Külföldi csatornákon kutakodunk, megnézzük, mások hogyan csinálják. Ezek után kidolgozzuk a saját ötleteinket és meg is valósítjuk ezeket. Terveim közé tartozik, hogy egy olyan YouTube-csatornát hozzak létre ambíciózus, kreatív fiatalok segítségével, amelyre szórakoztató, érdekes, trendi oktatási anyagokat készítünk.

Szentendrei Adrienn pedagógus, televíziós szerkesztő

Adriennt és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

8. Képtelenek – most legyél hangember!

Mi is videózunk majd, ahogy manapság szinte mindenki. De hang nélkül videózni is képtelenség (vagy hangtalanság?). Hogy ne így legyen, ezért leszünk mi, és képesek leszünk hangoskodni mindenhol, ahol rá kell hangolódni a témára. Mert jó hang nélkül a mozi csak némafilm. Hangtalanul lopózunk majd a kamerák mellett, és hiába vágják a képünkbe, hogy benne vagyunk a képben, mi képben leszünk, ha az operatőrnek van képe hozzá. Így velünk együtt lehetsz te is hangadó!

Kuti Sándor hangmérnök

Sándort és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában,due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

9. Promó Nyomó – aranyozd be a hangot!

Te vagy az, aki az iskolarádióban összerakja a szignálokat? Szereted ezerkétszázszor meghallgatni ugyanazt a 30 másodpercet, és csiszolgatni rajta, míg végre azt mondod: nem tökéletes, de már mehet adásba? Hallgatod a nagyokat és utánzod a trükkjeiket? Amikor hozzányúlsz valaki hangjához, hirtelen furcsa dolgok történnek körülötted? Igen! Varázserőd van! És én megtanítalak használni! A neved imaging producer! Gyere a Promó Nyomóba és aranyozd be a hangot!

Kiss Gábor hangmérnök, imaging producer

Gábort és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában,due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

10. SzínpadON – légy te a tábor zárónapjának sztárja!

Az életben sok olyan szituációval találkozhattok, amikor közönség előtt kell beszélni, vagy beszélgetni valakivel. El kell indítani vagy le kell vezényelni egy iskolai műsort, egy családi rendezvényt, egy egyetemi workshopot, vagy később a munkahelyeden egy prezentációt. Nemcsak a televízióban, a rádióban vagy színházban van szükség ezekre a praktikákra, hanem a hétköznapi életben is jól alkalmazható szakmai fogásokat sajátíthatnak el azok, akiknek ehhez affinitásuk van. Ha jó dumád van, ha szeretsz a társaság középpontjában lenni, az jó kiindulás, de még nem elég ahhoz, hogy el tudd adni magad és egy programot, eseményt vagy produkciót. Mozogj otthonosan közönség előtt, és ne csak élvezd, de használd is a reflektorfényt. Vegyél részt a SzínpadOn mesterképzésen, és légy te a tábor zárónapjának sztárja.

Dr. Szayly József újságíró, médiaszakértő, rendezvényszervező, egyetemi oktató

Józsefet és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában,due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

11. Tizenegyesek – hogyan juthatunk exkluzív hírekhez a sportsajtóban?

A hírek mindenkihez eljutnak, de nem mindegy, hogy milyen módon. Minden újságírónak az a vágya, hogy ő legyen az első, aki megtud és közöl egy információt. A helyzet nem egyszerű, hiszen a sportegyesületek és a sportolók zárt világban élnek. Vannak, persze, kiskapuk, amelyeken azonnal be kell mennie egy újságírónak, és világgá kell kürtölnie az információt. A közösségi médiát mindenki ismeri, még használni is tudja, de azért vannak olyan titkok, amelyeket nem mindenki talál meg. Pedig a rejtett zugokban sok hasznos és szinte titkos információ van. Persze, nemcsak az interneten találhatók információk, hanem a való életben is. De miként lehet bizalmas kapcsolatba kerülni egy sportolóval vagy egy sportvezetővel? Ez sem egyszerű, de ennek is vannak titkos fogásai. Erről szól majd a mesterképzésem, sok kipróbált trükkel, sok izgalmas gyakorlattal. A helyzet mindenki előtt ott van, csak értékesíteni kell! Mi belőjük a tizenegyest.

Kecskés István sportújságíró

Istvánt és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a due@due.hu e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

DUE-médiatábor 2021. július 16-25. között Balatonszárszón!

Share this Post