Tőlük tanulhatsz 2019-ben

Czikkely Márton – táborvezető

2013-ban csatlakoztam a DUE-hoz. 5 táborban voltam azóta, háromszor mint táborozó, kétszer mint csoportvezető. Idén mint táborvezető fogom koordinálni a csapat munkáját. Szerveztem már gyerektábort külföldi magyar gyerekeknek és koordinálom egy Science Show épülését Budapesten a MEMO Házban. Épp a tudomány világában dolgozom, ami egy minden képességet igénybe vevő kaland. Kérdéseket feltenni, nagy dolgokról gondolkodni, megvitatni, megérteni, előadni, megírni, kiszínezni, eladni. Ezeket a képességeket szeretném nektek átadni. Tanulmányaimat a szegedi orvoskar Szent-Györgyi ösztöndíjas hallgatójaként végzem, kutató munkámat pedig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Kísérleti Evolúcióbiológiai csoportjánál, antibiotikum rezisztencia és evolúciós genommérnökség témában.

Kattints ide, ha még több dolgot szeretnél megtudni Marciról!

CSOPORTVEZETŐK:

Balog Péter – a rádiós csoport vezetője (Táska Rádió, Lánchíd Rádió, Rádió 1, M2)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Városomban, Székesfehérváron működik a Táska Rádió, ami az ország egyetlen olyan adója, ami frekvenciával rendelkezik, műsorát pedig általános- és középiskolás diákok készítik. 13 éves koromban kezdtem el itt tevékenykedni műsorvezetőként, a rádiózás a mindenem. 2017-től 2018-ig a Lánchíd Rádió egyik közéleti riportere voltam. Dolgoztam a Rádió 1 hírszerkesztő-hírolvasójaként is, jelenleg pedig az MTVA M2 gyerekcsatornájának csapatát erősítem. Célom, hogy a táborozóknak átadjam azt az érzést, amit a rádiózás iránt érzett szeretetem ad nekem.

Berei Dániel – az újságíró csoport vezetője (a DUE Tallózó főszerkesztője)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Sportmenedzsernek tanultam, 6 évig dolgoztam újságíróként, és tavaly úgy döntöttem, hogy programozó leszek. Ami neked érdekes, hogy 4 évig voltam vezető szerkesztő Magyarország egyik legnagyobb hírportáljánál, a Szeretlek Magyarországnál és üzleti sikersztorikat írtam a Forbes magazinnak. Persze, az írással nem hagytam fel, továbbra is írok a Forbesba és jelenleg is főszerkesztője vagyok a DUE országos magazinjának, a DUE Tallózónak. Ha újságíróként indítanád el karriered, ez a tökéletes lap, mert mindenkit szeretettel látunk és mindenkinek segítünk a fejlődésben.

Hajdú Orsolya – a TV-s csoport vezetője (RTL Híradó)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Egyenesen Debrecenből érkezem majd hozzátok a DUE táborba. Az idei a harmadik táborom lesz a DUE-ban, de először fogok csapatot vezetni. Már több mint egy éve vagyok riporter az RTL Híradónál, emellett pedig egy könyvkiadónál dolgozom szerkesztőként. Ha a tévés csoportba jelentkezel, a következőkre számíthatsz: izgalmas riportokat készíthetsz; megtanulhatod, hogyan készíts és szervezz interjúkat; megismerheted, hogyan épül fel egy híradós anyag; kitanulhatod a szövegírás csínját-bínját. Csatlakozz hozzánk, és éld át velünk az év legjobb tíz napját!

Hegyi Vivien – a rádiós csoport vezetője (a székesfehérvári Táska Rádió koordinátora)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

4 éve dolgozom a székesfehérvári Táska Rádiónál, ahol a reggeli műsorban és egy tematikus műsornál vagyok műsorvezető. Idén a tábor előtt fogok érettségizni és remélhetőleg utána média-kommunikációt tanulhatok Skóciában. Ez lesz a harmadik DUE-táborom és remélem, hogy sikerül minél több emberrel megszerettetnem a rádiózást a 10 nap alatt.

Karvaly Bence – az online csoport vezetője (Infostart – InfoRádió)

Újságíróként végeztem a MÚOSZ iskolájában, majd fotográfus-képesítést szereztem a Focus Oktatóközpontban, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakjának utolsó félévét taposom. Az InfoRádió online portáljánál, az InfoStartnál szerkesztem a híreket. Kevés szabadidőmben igyekszem minél több fotót és videót készíteni. Főként művészekkel, influenszerekkel, kommunikáció szakemberekkel, kulturális intézményekkel és borászatokkal dolgozom együtt. A legjobban az izgalmas kihívások és a tehetséges barátaim inspirálnak. A helyesírási és nyelvhelyességi hibák kijavításával őrületbe kergetem a környezetem. Erre érdemes felkészülni! Egyébként nem harapok; lelki segélyért, megértésért, bátorításért és filozofikus gondolatokért fordulj hozzám!

Klebercz Kriszta – a fotós-grafikus csoport vezetője (grafikus, tipográfus)

Grafikus, tipográfus és vizuális mindenes vagyok, ezzel kelek és ezzel fekszem, szerencsére a kenyeremet is ezzel keresem. Logókat, kiadványokat, weboldalakat tervezek és minden mást is amire éppen felkérnek. Szabadon úszom az árral (szemben), saját vállalkozásomat viszem, tehát egy személyben vagyok a titkárnő Gizike és Kovács úr a könyvelő. Dolgozom itthon és külföldön egyaránt, elég nagy részét teszi ki munkáimnak az arculattervezés, de sokat mozgok gasztro területen is. A munkám a hobbim, a hobbim a munkám, mindenkinek valami hasonló izgalmas hivatást kívánok.

Kobl Adrienn – az online csoport vezetője (a DUE Online főszerkesztője, a DUE Tallózó rovatvezetője)

Az írás áll legközelebb hozzám, hiszen a borszaklaptól a üzleti életet bemutató cikkeken át, gyártottam már különféle anyagokat. Egy ideig dolgoztam megyei lapnak, majd tettem egy kanyart és az Ipoly TV szerkesztő-riporter-vágója voltam 2 évig. Aztán gondoltam egyet, és már a DUE-nál dolgozom. Kezelem és gyártom az anyagokat. Ezen kívül marketing és projekt asszisztensként boldogítom a munkatársaim. Több videós projektben vettem részt az elmúlt időben, mert hiszem, hogy a világ legjobb dolga, ha mindenhez is értesz, legalább egy kicsit. És ennek van jobb és sokoldalúbb platformja, mint az online világ? Úgy gondolom, hogy az online csoportban komplex oldalakat fogunk készíteni úgy, hogy közben felkészülünk a krízisekre, az újságírás alapjait magunkévá tesszük és megfűszerezzük a videózással.

Ui: Azt mondják viccesen javítok cikket, de cserébe igazságosan 😀

Kodák Adrián – a kreatív videós csoport vezetője (M2 gyerekcsatorna)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Lehetünk bárhol, a jelenségek körül vesznek minket. A téma mindenben felfedezhető, csak meg kell látni. Továbbgondolhatjuk, átalakíthatjuk és gondolatisággal ellátva filmre vihetjük. A műfaj kötetlen. Ha személyes, akkor őszinte és hiteles lesz. Ez számomra a legfontosabb a filmezésben, televíziózásban mind rendezőként, operatőrként, forgatókönyvíróként, televíziós műsorkészítőként. Gyerekműsort készíteni kiváltság. Ebben a műfajban igazán elengedheted a fantáziádat, újra átélheted a gyerekkorod, és így te is gyerek maradhatsz. Lassan hat éve foglalkozom ilyen módon gyerekekkel. Emellett rengeteg műfajban volt már szerencsém dolgozni. A kedvenc műfajom a fikciós film, illetve a dokumentumfilm. Ebben a csoportban megtanulod, hogyan kell tudatosan filmezni. Elsősorban a látásmód az, ami fontos, a technikai paraméterek csak utána jönnek. Ha kreatív vagy, érdekel a képalkotás, és hogy hogyan kell egy jelenetet megrendezni, akkor itt a helyed.

Ladjánszki Máté – a fotós-grafikus csoport vezetője

Szenvedélyem a fotózás iránt 15 éves koromban kezdődött. Volt egy családi fényképezőgépünk, amit nyaralásokkor mindig magunkkal vittünk, és valahogy állandóan az én kezemben kötött ki. Ezért a legtöbb családi képen én nem is szerepelek 🙂 Gimnáziumi éveim alatt teljesen rákattantam, és mikor érettségi előtt ki kellett találni, hogy hova szeretnék tovább tanulni, eldöntöttem, hogy fotós leszek. Addig autodidakta módon tanultam a fotózást, de ezután a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán folytathattam tanulmányait.

Szalai Bogi – az újságíró csoport vezetője

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Január óta a DUE Tallózó kultúra rovatának szerkesztője vagyok. Nem állnak tőlem messze a művészetek, ezt jól mutatja, hogy idén érettségizem a Képző – és Iparművészeti Szakgimnázium fotó szakos diákjaként. Nagy szerelmem az analóg fotó technika minden irányzata, úgyhogy ha valakinek ilyen érdeklődési köre lenne, szívesen társalgok a bájosan komplikált mivoltukról. Dolgoztam fotós gyakornokként a Radnóti Színháznak, de ezen kívül is voltak kisebb-nagyobb munkáim, és grafikusként is helyt álltam már párszor. Mivel én is azok közé a szerencsések közé tartozom, akik a hobbijuk területén dolgoznak, a Photoshop, a Word és a kávé a legjobb barátaim szabadidőmön belül és kívül egyaránt.

Szentendrei Adrienn – a kreatív videós csoport vezetője (M2 gyerekcsatorna)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Újságíró vagyok, aki sokáig pedagógusként dolgozott. Most pedig az MTVA Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztőségének munkatársa, az M2 Hetedhét Kaland felelős szerkesztőjeként tevékenykedem. Imádom a gyerekeket és a tábori csoportomról mindig maximális odafigyeléssel gondoskodom, mintha csak a saját gyermekemről lenne szó.

Zsoldos Balázs – a TV-s csoport vezetője (M5, Vásárhelyi Televízió)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Azon szerencsés emberek közé tartozom, akiknek a munkájuk egyben a hobbijuk is. Az én időmben nem voltak még ehhez hasonló táborok, így nehezen tudott érvényesülni az ember. Én sem tudtam rögtön bekerülni a média varázslatos világába. De kitartó, alázatos munkával lehetőséget kaptam a Vásárhelyi televíziónál, hogy operatőrként bizonyítsak. A tévét vezető operatőrként hagytam el az M5 kulturális csatorna kedvéért. Jelenleg is itt dolgozom, és javarészt a kiemelt projektek és műsorok képi világáért felelek. A táborban nem az a célom, hogy profi médiamunkásként lépj ki a kapun. Igyekszek majd egy kis ízelítőt adni a televíziózás különleges világából. Ha a tévés csoportot választod, biztosan jól össze tudunk majd dolgozni, hisz egy nyelvet beszélünk. Hát akkor felvétel, tessék!

 

Kovács Orsolya – szervező

Kovács Orsolya Alexandra a becses nevem, de ha azt mondod: Orsialex, az még jobb! 🙂 Még tanulok, leginkább gazdaságot, de a színészet sem áll távol tőlem. Idén érettségizem. Azt mondták, írjam le a céljaim is, több út áll előttem, de mindenképp a színpadon. Vagy az élet színpadán vagy egy színházéban. Majd kiderül. Ha ismersz azért, ha nem, azért beszélgessünk. Keress bátran!

SZAKMAI VEZETŐK:

Prof. Dr. Balázs Géza (nyelvész, néprajzkutató, az ELTE professzora, Kossuth Rádió)

Nyelvész, néprajzkutató, antropológus. Az ELTE és a Partiumi Keresztény Egyetem professzora, a modern magyar nyelvstratégia kidolgozója, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (e-nyelv.hu) alapítója. Több tucat könyv és több száz tanulmány szerzője. 1982-ben részt vett a médiatábor, 1989-ben pedig a DUE megalapításában. Azóta az egyesület alelnöke. Nagy tudású, humánus ember, akit a szlengtől kezdve az sms nyelvén át a pálinkáig nagyon sok téma érdekel. Nyugodtan szólítsd meg a táborban (tegezd és szólítsd Gézának), mert maradandó élmény lesz beszélgetni vele.

Herczeg Zsolt (az InfoRádió szerkesztő-riportere)

Újságíró, médiaoktató, kommunikációs tanácsadó, és 43 éves, kétgyermekes családapa vagyok. A pályát Hódmezővásárhelyen, a Vásárhely és Vidéke című napilapnál és a Régió Rádióban kezdtem. Utána a 7nap hetilap, a Rádió7 és a promenad.hu munkatársa, később főszerkesztője lettem. 2003 óta Budapesten élek, és azóta az ország egyetlen hírrádiójában, az InfoRádióban dolgozom belpolitikai riporterként, parlamenti tudósítóként, főmunkatársként. Írtam két könyvet – egyet az újságírásról, egyet pedig az apaságról -, és rádiózást tanítottam a Metropolitan Egyetemen. Ha megtisztelsz a bizalmaddal, sok mindenben tudok segíteni. Őszinte, gyors és feladatorientált vagyok. Gyere oda hozzám, és nem hagylak egyedül a célig.

Kecskés István (a DUE elnöke, a Blogstar szerkesztője, a Sportfaktor főszerkesztője)

Újságíró vagyok, aki dolgozott már a Nemzeti Sportnál, napilapoknál és kommunikációs ügynökségnél is. Jelenleg a Blogstar szerkesztője és a Sportfaktor főszerkesztőjeként dolgozom. Évekig én voltam a Médiatáborok táborvezetője, tapasztalataimmal idén is segítem a csoportvezetőket. Aktív sportszervező is vagyok, aki úgy fanatikus Újpest-drukker, hogy közben nem bont meg lelátókat. Barátaim, ismerőseim így írnak rólam: becsületes, családszerető ember. Iszonyatosan rossz szóvicceket tud.

Kiss Gábor (Petőfi Rádió, Jazzy Rádió, Szeretlek Magyarország)

Az eredeti szakmámra már szinte nem is emlékszem. Jelenleg a saját webfejlesztő cégemet vezetgetem, illetve tulajdonostárs vagyok a Szeretlek Magyarország Médiacsoportban is. Ami sokkal fontosabb viszont a tábor szempontjából, hogy 22 évet töltöttem különféle rádiókban. Ebből a közel 10 évet a Petőfi Rádió imaging producereként, de én barkácsoltam pl. a Jazzy első szignálcsomagját is. Leginkább a rádiós hangzásban, szignálkészítésben, reklámok, promók írásában, készítésében vagyok otthon. A rádiós 22 évemet persze DUE-s 22 évnek is mondhatnám, hiszen, amióta csak rádiós lettem, DUE-s is vagyok. Itt a DUE-ban leginkább úgy szólítanak, hogy KisCé, többnyire hallgatok is rá. (Rövid történet, majd elmesélem… ) Keress bizalommal, ha rádiós ügyben segítségre van szükséged, vagy ha csak kéne egy „öregebb hang”.

Kruzslicz Dávid (RTL Híradó, Szeretlek Magyarország)

A DUE-val 15 évesen találkoztam először, amikor élőben jelentkezett be a giminkből a Reggeli Csúcs. Ma „civilben” az RTL Klub Híradóját szerkesztem. Amolyan hobbiként én vezetem a Szeretlek Magyarország Médiacsoportot, amihez több tucat nagyon népszerű Facebook-oldal tartozik, mint pl. az I ♥ Budapest, az I ♥ Nyár, az I ♥ Zene, valamint a Szeretlek Magyarország! weboldal. Az első nyári tábor óta egyet sem hagytam ki. Volt, amikor úgy gondoltam, ideje lenne a nyarat máshol tölteni, de rá kellett jönnöm, hiányoznának a barátaim. Meg arra is, hogy míg pihenésre kiváló a tengerpart, feltöltődni csak a DUE-táborban tudok. A hétköznapok sok újságírót tesznek cinikussá vagy kiábrándulttá, de az a lelkesedés, ami itt körülvesz, engem mindig emlékeztet arra, miért is kezdtem el, és miért érdemes tovább csinálni.

Dr. Szayly József (a DUE alelnöke, üzletember, a Magyar Rádió egykori alelnöke)

Újságíró, üzletember vagyok. Évtizedeket töltöttem el a Magyar Rádióban, az intézmény alelnöke is voltam. Az én nevéhez fűződik a Petőfi Rádió sikeres zenei adóvá formálása. Emellett televíziós tapasztalatokkal is rendelkezem. Kommunikáció tudományból doktoráltam a Corvinus Egyetemen. Barátaim, kollégáim így beszélnek rólam: figyelmes, korrekt, józan világlátású, igényes, jó ízlésű, a jég hátán is megélő szakember, akitől mindent megtudhatsz arról, hogyan lehet élni, érvényesülni és túlélni a médiában, vagy akár azon is túl. Emellett szeretek vitorlázni, és tudok is.

Varga G. Gábor (Népszabadság, HírTV)

Futok, motorozok, vitorlázom, repülök, és ezeket ugyanolyan komolyan veszem, mint hivatásomat, az újságírást. Lehúztam pár évet a bulvárban, aztán váltottam: a Népszabadság gazdasági rovatánál dolgoztam. Ezután a HírTV Célpont című műsorának a szerkesztője voltam. A DUE vezetői így írtak rólam: talpraesett, igényes, tájékozott, kifinomult ízlésű, jó humorú ember, aki sosem hagyja cserben azt, akinek szüksége van rá. Repülőkről, kávéról, borról, telefonokról ijesztően sokat tudó világutazóként sosem hagyja ki a DUE-tábort, és ettől mindannyiunk szellemi részvényindexe szárnyal.

Zala Orsolya (DUE Tallózó, DUE Rádió)

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-kommunikáció szakán végeztem, még az időszámítás előtt. Papírforma szerint újságíró, pr-menedzser és még magyartanár is vagyok, utóbbiból csak a nyelvtannácizmus maradt. Már az egyetemi évek alatt elkezdtem a DUE-ban dolgozni, besegítettem irodavezetőként, majd a DUE Tallózó főszerkesztő-helyettese, később főszerkesztője lettem. Az is maradtam vagy 15 évig, míg tavaly át nem vette a stafétát Berei Dani. És miben tudlak segíteni? Hogy még jobb cikket írj vagy jobb lapot szerkessz. De tanulhatsz tőlem kitartást, szakmai alázatot, és hogy a legjobbat hozd ki magadból és bármilyen helyzetből. Amiből az ihletet merítem az élethez: olvasás és utazás, filmek, állatok és a világ megismerése. Na meg a vitorlázás és a motorozás.

TECHNIKAI STÁB:

Babaitisz Jorgosz – videós segítő (Creative Science, Budapest School, Szeretlek Magyarország, Kossuth Rádió, Best Rádió)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

2018-ban érettségiztem. Évekig a Kossuth Rádió, Vendég a háznál című műsor diákrovatában jártattam a számat, de készítettem pár rövid videót a Szeretlek Magyarország Médiacsoportnak. Mostanában videoklipeket, reklámfilmeket készítek, valamint a Creative Science-nél tartok filmes/kommunikációs képességfejlesztő workshopokat. A Földalatti Slam állandó DJ-je vagyok, emellett van egy kedves hip-hop projektem, amit Lil Frakknak csúfolok.

Balázs István – technikai vezető (Zenthe Ferenc Színház)

A hangtechnika világában több éves tapasztalatom van. Rádiós műsorokat és szignálokat is előszeretettel gyártok. Jelenleg rendszergazdai és programozói informatikusnak tanulok. Jelenleg a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház hang- és fénytechnikusa vagyok. Szakmai kérdésekkel nyugodtan fordulhattok hozzám, maximum együtt nyomozunk a válasz után!

Bodonyi Dániel – a rádióstúdió technikusa (Táska Rádió)

Az életem a zene, a zene és ne felejtsük ki a zenét se! 🙂 Családi vonatkozás miatt kiskorom óta érdekel a rádiózás és a hangtechnika világa. Kilencedikes korom óta Székesfehérváron, a Táska Rádióban dolgozom műsorvezetőként és DJ-ként, illetve rádiós szignál gyártással foglalkozom. Tábori élőhelyem a rádióstúdió. Itt bárkinek bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, legyen az zenei, technikai vagy akármilyen más téma

Hanti Márton – a rádióstúdió technikusa (Táska Rádió)

A székesfehérvári Táska Rádióban rádiózom két éve. Itt a reggeli műsort vezetem, emellett pedig híreket is olvasok. Az iskolában és a rádióban kisebb-nagyobb hangosítási és technikai feladatokat szoktam elvégezni. 2017 szeptembere óta a rádiózás a mindenem, és ezzel is szeretnék majd foglalkozni. Az a nagy álmom, hogy egyszer Londonban a Capital FM műsorvezetője lehessek. A táborban a technikus csapat tagja leszek, tehát bármilyen technikai kérdéssel nyugodtan jöhettek hozzám!

Kupás Gábor “Kupi” – operatőr-vágó

20 éve voltam először DUE-táborban. Sokáig táborozóként, később csoportvezetőként vettem részt a munkában. 15 éve dolgozom – mindenen, ami mozgókép – operatőrként, vágóként, íróként, vagy éppen rendezőként, amit az aktuális projekt megkíván. Idén is valószínűleg forgatásból érkezem a táborba, és biztos, hogy onnan is forgatni megyek tovább. Ha kérdésed van a technikáról, beállításokról, vagy szeretsz az élet nagy dolgairól beszélgetni, keress meg!

Kuti Sándor – műszaki vezető (Magyar Rádió, MTVA)

BEMUTATKOZÓ VIDEÓ ITT!

Rendszerintegrátor, hangmérnök és szakoktató vagyok, 57 éve élek ezen a bolygón. A virtuális tarisznyában lapul egy villamosmérnöki diploma, valamint 8 év zongoratanulás és pár év amatőr ismerkedés a basszusgitárral. Iskolarádiós gimnáziumi, majd újságíró-tördelőszerkesztő egyetemi évek után több, mint 30 éve a Magyar Rádió (ma már MTVA) műszaki munkatársa vagyok. Egyik alapító tagja vagyok a DUÉ-nak, a kezdetektől fogva – néhány év kihagyással – nagyon sok tábor technikai megvalósítását irányítottam. Miben tudok segíteni neked? A rádiós, tévés/videós és írott újságírás technikai és tartalmi kérdéseiben, hang- és videovágásban, tördelésben, de alapszinten számítógéphálózat-menedzsment kérdésekben is. Segítek abban is, hogy minél jobb minőségű alapanyagokat készíthess a tábori hang- és videoprodukciódhoz.

Share this Post