Zsúfolt, izgalmas nap volt

Érdekes és összetett nap volt a keddi a 38. Országos Médiatáborban Balatonszárszón. Készült lap, két rádióműsor, két videó és még sztárvendég is jött.

Tibi atya ministránsát nagyon várták a diákok. Az egyik legnagyobb hazai Facebook közösséget nemcsak tartalmilag vizsgáltuk, hanem működésében is. A „minstráns” és a diákok beszélgetésében szó esett a mémek gyártásáról, a közösségi oldal hozadékáról, vagyis arról, hogy Tibi atya már két kocsmát működtet, sőt idén már fesztivált is szervezett. Kiderült, hogy miként lett Humbákfölde a pap otthona, de az is, hogy milyen pereket indítottak az oldal szerkesztői és miért. A Tibi atya jelenség érdekes, tanulságos. Nem a mondanivalója, hanem a felépítése, a kialakulása és a működése miatt.

Megjelent az első tábori újság, amely egy klasszikus napilap és egy magazin érdekes ötvözete lett. Két kiemelkedő írás is született, amelyek elkészítéséhez komoly újságírói munkát kellett végezni, sokat kellett menni, telefonálni, nyomozni. A lap a hagyományos értékeket is felvonultatta, megjelentek benne a klasszikus műfajok, hírek, tudósítások, interjúk. Jó volt olvasni!

A déli krónika elgondolkodtatott. A diákok már nem hallgatnak ilyen műsortípust a hétköznapokban. Hallható volt, hogy ez egy kötelező, letudandó feladat volt nekik. Tisztességgel elkészítették, megmutatták, hogy tudnak hírt írni, de talán ez már nem az ő világuk. Kell-e tanítani olyat, amivel nem foglalkoznak? Megfontolandó. Ugyanakkor ragaszkodunk ehhez a klasszikus műsorhoz, hiszen nagy tapasztalatokat lehet belőle szerezni, sokat tanulnak a készítői.

És aztán este a videó mindent vitt, a mozgókép varázsa, ugye. Láttunk egy híradót – greenbox technikával készült a stúdió –, amely után jött egy jósnő show-ja, amely kiváló paródiája volt ezeknek a gagyi, pénzlenyúlós műsoroknak, majd egy öt perces kisfilmet, amely augusztus 22-től az M2 műsorára is kerül. Utóbbi készítői bekerülnek az országos médiába. Már nem jöttünk hiába.