Ahol a legendák örökké élnek

2017. július 20-án még egy hónap sem telt el az első magyarországi Linkin Park koncert óta, amikor az egész, és talán nemcsak a zenei világot megrázta Chester Bennington halálhíre. Egy műfajteremtő legenda, aki már 4 éve nincs köztünk, emléke viszont azóta is meghatározó.

Miközben Budapesten a Barba Negrában a Piknik Park tribute zenekar koncertjén emlékeznek rá, Balatonszárszón a DUE Médiatáborban is felelevenedett egy ismert dal. A Ki mit tud? című vetélkedő az idei táborban egy napra esett a szomorú évfordulóval, tálcán kínálva a lehetőséget a méltó megemlékezésre. Sipos Ivett első DUE táborában ki is használta ezt, és egy Linkin Park számmal próbálja lenyűgözni a Ki mit tud? zsűrijét.

Mit jelent számodra a Linkin Park?

Minden egyes alkalommal, amikor hallgatom a zenéjüket, nyugodtság és meghittség fog meg függetlenül attól, hogy a zene mennyire pörgős, vagy lassú. Szeretek relaxálni rá, és a hangulatomat, vagy az érzelmeimet is leírja. Nem mellesleg imádom Chester hangját.

Azért a szövegei gyakran elég negatív tartalmúak…

Igen, de sokszor tudok azonosulni dalszövegekkel akkor is, ha nem az én életem, talán mert empatikus vagyok.

Az egész műfaj, vagy csak a Linkin Park iránt vannak meg az érzéseid?

Egyelőre úgy érzem, még csak a Linkin Parknál, de nagyon a végletek között tudok úszkálni. A hardcore death metal és a magyar alter között széles a skála, de ebben a műfajban (nu metal) csak Linkin Park.

Vannak régi Linkin Parkos élményeid?

Nagyon minimális. Nem voltam koncerten, nem figyeltem, hogy mikor jönnek Magyarországra, vagy a környékre. Osztálytársaim hallgatták, és mondták nekem is, otthon is előkerült, de nem fogott meg, akkor más volt a zenei ízlésem. Alapból sem szeretem a túlhype-olt dolgokat, vagy amit rám erőltet valaki, hogy nézzem, csináljam, hallgassam, olvassam. Ezeket általában akkor szoktam csak elkezdeni, ha már lecsengett. Akkoriban a Linkin Parkot is nagyon nyomták, ezért nem fogott meg, de örülök, hogy utólag átformáltam a véleményem.

Mióta hallgatod őket?

2-3 éve aktívan, de nem úgy, hogy a kedvenc dalaimat, hanem elindítok egy lejátszási listát, és amíg az otthoni teendőket végzem, vagy tanulok, addig megy a háttérben.

Ezek szerint nem hallgattad még akkor, de hogyan emlékszel vissza a 4 évvel ezelőtt történtekre?

Otthon voltam, a családdal néztük a tévét, egyszer csak odakapcsolt valaki, és amikor megláttam, kérdeztem, ki volt ő. Nagynéném teljesen le volt sokkolva, apukám is hasonlóan. Én akkor még nem annyira ismertem őket, bár hallottam már a nevüket. Egy ember halála alapvetően tragikus akkor is, ha nem ismered, de a családon belül látott reakciókat látva engem is megérintett még ismeretlenül is.

Mennyire játszott szerepet az évforduló a dalválasztásodban?

Augusztusban menni fogok a Cityrocks-ra Dunaújvárosba, és ott az egyik dal a New Divide, amit már elkezdtem megtanulni. Aztán úgy voltam vele, hogy ha már ott is fellépek, és nagyjából tudom, és szeretem ezt a dalt, akkor ezt a tábornak is megmutathatnám. Nem ez az egyetlen dal, amit tudok, a Heavy-t már hobbiból megtanultam.

Melyik szám lett végül neked a legmeghatározóbb?

A Heavy több okból is. Akkor kezdtem el hallgatni, amikor középiskolába kerültem, ami költözéssel is járt (anyától apához). Nem volt egyszerű mentálisan az új közeg, emellett a filmezés is érdekelt, és a klipje annyira megtetszett, hogy én is szerettem volna egy ahhoz hasonlót csinálni valamilyen zenére. Már ki is néztem, meg elkezdtem írni a forgatókönyvet, de végül aztán nem volt időm nekiállni. Az iskolaváltás stílusváltással is járt, addig diszkózenéket, meg rádió által sugárzott zenéket hallgattam, de amikor jobban elmélyültem, fokozatosan álltam át a keményebb stílusokra. Így a Heavy után jöttek a keményebb Linkin Park számok is, amin az is segített, hogy akkor elkezdtem Youtube-on, meg Spotify-on is hallgatni zenéket, amiket nem ad a rádió.

Mit jelent érzelmileg, hogy napra pontosan 4 évvel a tragédiát követően pont Linkin Park dalt adsz elő?

Úgy gondolom, ez a tisztelet kimutatásának egy jó formája, hogy én ezzel előállok. Alapvetően nem tartom a legjobbnak magam, és egyedül félek kiállni, tehát tömegben sokkal jobban szeretek énekelni, de most leküzdöttem a félelmeimet, kiálltam; Chesterért…

Horváth Ádám

Fotó

Share this Post