Átalakuló turizmus a Balatonnál

A korábbi táborozók beszámolói alapján nem sok strandoló volt a balatonszárszói szabadstrandon, még a legkellemesebb nyári napokon sem. Ezzel szemben idén azzal szembesültek néhányan, hogy nem is olyan könnyű csendes helyet találni az egyébként nagy területű strandon.

A két balatonszárszói szabadstrand közül a nagyobb, a Móricz-strand 2017-ben nyerte el mai formáját. Az akkori bővítéssel a kisgyerekes családok számára is vonzóvá vált, hiszen az egyik part mentén lépcső helyett vizes homokozó fogad a víz felé, így már minden korosztály élvezheti a tó varázsát – a kisebbeknek persze ugyanúgy adott a Bendegúz-téri is nem messze tőle.

Az árak már nem a 4 évvel ezelőttihez közelítenek. Átlagosan másfél-kétszeresére növekedett a lángos, a sör, az üdítő, vagy egy sült krumpli-hamburger ára. Megjelentek olyan újdonságok, mint az Ice’N’Go, tehát idén először már nem csak a klasszikus gombócos fagylaltot, és a büfék pálcikás jégkrémét lehet kapni. A vízen történő kikapcsolódáshoz is megtalálható az újonnan egyre népszerűbb SUP, amely még nem minden balatoni strandra jellemző. Az emelkedő árak azonban a helyiek, és a környékbeli lakosok egy részét minden bizonnyal eltántorították a rendszeres strandolástól. Így az ott dolgozók beszámolói szerint a hétköznapok idén gyengébb forgalmat hoznak még jó időben is, mint a korábbi években. Egy helyi lakos szerint évről évre kevesebben vannak, két éve még parkolóhelyet sem lehetett találni a környéken.

A Lepkeház szomszédjában működő Holiday Hotel idén, vagyis 2021-ben a Balaton partján nyitott egy büfét. A recepciósok elmondása szerint a szálloda a 2019-es forgalmat közelíti meg, esetekben túl is szárnyalja. Ez a 3 csillagos szálló a szabadstrandok átlagos látogatóihoz képest egy új réteget vonzott be, és a Covid miatti visszaesés ellenére a törzsvendégek nyárra visszatértek. A büfé egyik dolgozója arról nyilatkozott újságunknak, hogy mennyivel növekedett a vendégek száma, és ezáltal a strandot látogató fürdőzők száma is. A bisztró épületét előzetesen felújították; új székek, asztalok, és különböző berendezések által lett hangulatosabb, fiatalosabb a hely. A strand népszerűsége sokat köszönhet a hotelnek, hiszen a bisztrón kívül a vendégek számára külön stég van biztosítva, illetve számukra még a napozóágybérlés is elérhető. 

Az ott dolgozó fiatalember állítása szerint főként hétvégente vannak sokan, viszont előfordul olyan is, hogy egy-egy társaság hét közben beül üdítőzni, vacsorázni, ami a többi vendéget is odacsalja. A hotel sokat dolgozott azon, hogy minél többen menjenek oda, mivel még DJ-t is hívtak egy-két este erejéig.

A strandnak megvannak a kedvező előnyei, viszont a népszerűségéből sokat elvett a járvány, és az általa létrejött sokáig tartó bezártság. De a szerencsétlenség okozója lehet akár az is, hogy míg tavaly, aki megtehette, az is belföldi úticélt választott a nyaraláshoz, idén az emberek újra külföldre mennek nyaralni, a magyar tenger pedig a háttérbe szorul.

Kubas Panna és Horváth Ádám

Share this Post