Élet az örök napsütés birodalmában

A hét szigetcsoportból álló Kanári-szigetek egyre kedveltebb és felkapottabb úticél nemcsak a turisták, hanem a külföldön élést preferálóknak egyaránt. A közkedvelt spanyolországi desztináció több dologból nyeri vonzerejét.

Tótfalusi Fanni interjúja.

A Kanári-szigetek hivatalosan Spanyolországhoz tartozik, ez az ország egyik úgynevezett autonóm közössége, azaz tartománya. Habár ez egy spanyol terület, mégis inkább az afrikai Marrokóhoz van közel. Az afrikai kontinenshez való közelsége miatt időjárása egész évben napos, ezért ezt a helyet az örök tavasz szigetének is nevezik, hiszen egész évben meleg van, és a hőmérséklet sosem alacsonyabb 15 foknál. Az örök napsütés birodalmában él Király Dani, a DUE egyik visszatérő táborozója, akivel a kanári-szigeteki különleges életéről beszélgettem.

Dani, aki lassan már nyolc éve Tenerifén él, a legnagyobb és legnépesebb szigeten, amely a legközkedveltebb helynek számít a Kanári szigeteken. Szeretek külföldön élni, ez a kétlaki élet sok mindre megtanított, például önállónak lenni és felelősséget vállalni a tetteimért – mondta Dani. Szerinte a külföldön élés miatt már nem tud megunni könnyen egy adott helyet.

A további előnye az ottani életnek, hogy teljesen máshogy gondolkodnak ott az emberek, mint hazánkban. Kicsit a könnyedebb, lazább mentalitás a megszokott, a jellemző. Többnyire pozitívan és boldogan látják a világot és keveset stresszelnek, mely a tipikus spanyol sziesztának is köszönhető.

A Kanári-szigeteket főképp a spanyol miatt szeretem, mert megadta azt a lehetőséget, hogy több nyelven beszéljek – mondja Dani, aki spanyolul és magyarul is anyanyelvi szinten beszél, emellett pedig angolt és franciát is tanul iskolai keretek között. A sziget nagyon szép, viszont az a hátránya, hogy kicsi, így kevés a lehetőség például a kulturális programokra, mint a színházba járás vagy múzeumlátogatás – mesélte.

Sok magyar ember él a Kanári-szigeteken, főleg Tenerifén, amely, mint már említettük, a leglátogatottabb, ellenben a fő sziget mégis Gran Canaria, ez a szigetcsoport központja. Munkát főként turistákkal kapcsolatos területeken van lehetőség találni, például a vendéglátásban, szállodákban, de sokan alapítanak saját turisztikai jellegű vállalkozást is, valamint az ingatlaneladással is sokan foglalkoznak a szigeten.

A spanyol oktatási rendszer különbözik a magyartól, mert ott egy évvel korábban kezdik az iskolát, mint Magyarországon – mondta Dani. A fő különbség az oktatásban, hogy Spanyolországban inkább arra törekszenek, hogy egyesével mindenki jól megértse az anyagot, szóval sokkal inkább egyénközpontú-mesélte Dani. Általában ott kevesebb házit kapnak a diákok és próbálnak az órákon minél több mindent elsajátítani, megérteni. Az ottani iskolarendszer 6 év általános iskolából, majd a középiskola 4 évből és két érettségi előkészítő évből áll.

Habár Tenerifén is van egy nagyon jó hírű és nívós egyetem, Dani Spanyolországban szeretne továbbtanulni. Évközi iskolai szüneteit viszont Magyarországon tölti. Úgy érzi, még bármi történhet vele és bárhol kiköthet majd az életben.

Tótfalusi Fanni

Képek: Király Dani

Share this Post