Érzékenységek a DUE táborban

A táborban meglepően sok ételérzékenységgel élő táborozó van, közülük párat kérdeztem meg az intolerancia nehézségeiről és hatásairól. Megismertették velem az érzékenységek érdekességeit, hátrányait, míg egy másik társunk a koronavírus után maradt betegségéről mesélt nekem.

A laktóz- és gluténérzékenység gyógyíthatatlan, az egyetlen megoldást a mentes étrend jelenti. Nem összekeverendő az allergia, és az intolerancia; bár egyik sem gyógyítható, de az allergia akár halálhoz is vezethet. A legtöbbükre van gyógyszer, ami enyhíti a tüneteket, ezzel ellentétben a gluténérzékenységre az sincsen. Az intolerancia bármely életkorban kialakulhat, a veleszületett érzékenység igen ritka. A világ körülbelül 70-75%-a és Magyarország 30-35%-a laktózérzékeny. Ez lehet végleges, bár gyakori az átmenetileg fennálló érzékenység is, általában kisbabáknál. Tüneteik haspuffadás, hasmenés, hányás, étvágytalanság, fogyás. Van enyhébb, és erősebb érzékenység is: Szalai Bogi csoportvezető például nem is a táborban eszik, nehogy véletlenül egy kis liszt kerüljön az ételébe és bármi komoly baja legyen miatta.

Honti Katinka öt éve, Vincze-Hajnal Blanka nyolc éve tudta meg, hogy gluténérzékeny, így már jártasak a témában. Elmondásuk alapján először kicsit kétségbeejtő volt megtudni, hogy nem ehetnek már mindent, hosszú évek voltak, mire el tudták fogadni ezt a nehézséget. Ezek a speciális ételek jóval drágábbak, és mindenre nagyon oda kell figyelni, amit megvesznek. Ki gondolná, hogy a Vegetában is van glutén? De előbb-utóbb megtanulták kezelni a helyzetet, elolvastak rengeteg tudnivalót, így megtanultak a szükségleteik szerint főzni és vásárolni. Szerencsére manapság már szinte minden étteremben, táborban adott a lehetőség a diétás étkezésre.

Előfordul a táborban egy másik étkezési probléma is: a parozmia. Henyecz Mimi nagyjából másfél éve esett át a koronavíruson, és azóta máshogy érzékeli az ízeket és az illatokat. A parozmia egy post-Covid tünet, tehát Mimi már kigyógyult a betegségből, de maradt egy igen kellemetlen hatása nála a koronavírusnak. A kutatások alapján a parozmiások leginkább gyerekek, vagy egészségügyi dolgozók, akik általában a kén és a hal jellegzetes kesernyés szagát érzik. Ennek oka az lehet, hogy az ízlelést és szaglást irányító idegek a vírus hatására hibásan működnek, ez a folyamat pedig megzavarja ezeket az érzékszerveket. Miminek és a többi hasonló problémával küzdő betegnek már nem élvezet az evés, csupán egy szükséglet a számukra, ami szinte mindig kellemetlen, hiszen az eredeti ételt alig ismerik fel, csak látják, hogy mit esznek. Az olyan egyedi aromákat érzik rendesen, mint a fahéj, a kávé vagy a málna.

Tóth Katinka

Fotók: Gyarmati Erik

Források:

Laktóz érzékenység tünetei | Betegségek tünetei (betegsegektunetei.hu)

Gluténérzékenység jelei, tünetei és kezelése – Allergiaközpont (allergiakozpont.hu)

Parozmia, a legújabb post-covid tünet (medicalonline.hu)

Share this Post