Környezetvédelem a mindennapokban

A mindennapok során sokszor nem figyelünk oda a környezetvédelemre, pedig égető téma. Mivel tudunk hozzájárulni a klímaváltozás lassításához?

Deák Brigitta írása.

Óvjuk a vizeinket

Vízszennyezésnek azt nevezzük, amikor a víz rosszabb minőségű lesz, mint eredetileg a környezetszennyező behatás által.

És mit tehetünk az édesvizeink megóvása érdekében? Ne pazaroljuk a vizet felesleges locsolásra, ne folyassuk a csapot hasztalan módon. Gyűjtsük az esővizet, fúrassunk kutat, ha lehetőségünk van rá. Törekedjünk arra, hogy a kosarunkba természetes alapanyagokból készült tisztálkodó- és takarítószerek kerüljenek, melyek nem szennyezik tovább vizeinket.

Ruhatár

Ha új ruhákat vásárolunk, akkor érdemes környezetbarát textileket választanunk, vagy még jobb, ha turkálóban vásárlunk, ezzel is kevesebb szemetet termelünk. Környezetbarát textilanyag például a kender, a bambusz, a len és a pamut. De egyre több nagy ruhagyártócég bővíti palettáját, például vannak, amik már banánfa törzséből előállított textilből, vagy ananászlevélből készült szintetikus „bőrből” készítik el téli-nyári kollekciójukat.

Szemétválogatás

Tehetünk a környezetünkért akkor is, ha szelektíven gyűjtjük otthon hulladékot. Léteznek már elegánsabb szelektív kukák, amik nem lógnak ki otthonunk berendezései közül, illetve vannak csomópontok, ahol találhatók olyan konténerek, amelyek külön színnel vannak ellátva, hogy tudjuk melyik szemét hova kerül.

Következők a hulladékválogatási szabályok:

  • a kék árnyalatú kukába a papír alapú hulladék kerül,
  • a sárga szemetesbe a műanyagszemét kerül,
  • a zöld színűbe a színes üvegek kerülnek,
  • a fehér színűbe a fehér üvegek mennek,
  •  és a fém hulladék pedig a szürke szeméttárolóba kerül.

Az otthon elhelyezett szelektív hulladékgyűjtésnél a sárga fedélű kukába a műanyag alapú hulladékokkal együtt a fém hulladék is mehet egybe.

Ha kertesházban élünk, akkor lehetőségünk van a komposztálásra is, ahova egészen sok természetes anyagot tehetünk. Iyenek például a fából készült termékek, amik természetes felületkezelést kaptak és ezek is inkább aprítva kerüljenek a komposztra, a papír alapú dolgok, a hajszálak és szőrszálak, kerti növények, zöldségek, gyümölcsök maradványai, festetlen köröm, aprított kéreg, tojáshéj apró darabokra törve, kávézacc, teafilter filter nélkül, használt virágföld, trágya, és még sorolhatnánk.

Bevásárlás és étkezés

Valószínűleg az olvasók egy részének a szülei is még fel írják, hogy mit szeretnének venni a piacon vagy a boltban, mert így jó esetben nem vesznek meg mindenféle olyan dolgot, ami később kidobásra kerül. Törekedjünk a friss termékek és ételek megvételére, kerüljük a tartósított termékeket. Ezzel párhuzamban próbáljuk a maradékot és a hűtőben fellelhető dolgokat felhasználni az ételek készítése során. Próbáljunk meg kevesebb maradékot magunk mögött hagyni a konyhában.

Share this Post