Sorozatajánló a BalatONLINE tollából

Az utóbbi években egyre népszerűvé váltak a sorozatok, köszönhetően a „streaming” szolgáltatók felemelkedésében. Az emberek képesek a kanapén ülve nézni a legújabb filmeket és sorozatokat. Ezek előnye, hogy a történeteit jobban ki tudják fejteni, mint a filmeknek, hiszen több karakter, több esemény fér el bennük. Összegyűjtöttünk belőlük 10 darabot, amelyeket megnézésre ajánlunk.

  1. Vezércsel (The Queen’s Gambit)

műfaj: minisorozat, dráma

elérhetőség: Netflix

IMDb: 10/8,6

Kezdjünk egy 7 epizódot számláló sorozattal, ami talán a 2020-as év legjobb sorozata volt, a Vezércsel. A történet Beth Harmonról szól, aki 9 évesen árvaházba kerülve találkozik a sakkal az 1960-as években. Néhány év múlva a legnagyobb sakkmestereket veri el, miközben egyre jobban függőjévé válik a zöld színű nyugtatóknak. Izgalmas sorozat, amely képes odaszegezni a képernyő elé. Érdekfeszítő pillanatokkal és nagyon jó alakításokkal van felruházva, emellet aki kedveli a sakkot, annak méginkább érdemes megnézni.

  1. Az elit alakulat (Band of Brothers)

műfaj: minisorozat, akció, dráma, háború

elérhetőség: HBO GO

IMDb: 10/9,4

Következzen ismét egy minisorozat, ami hitelesen mutatja meg a háború valódi arcát. A sorozat az amerikai hadsereg 101. ejtőernyős hadosztály 506. számú ezredének történetét és az európai küldetéseit meséli el. Ez volt a televíziózás történelem legdrágább produkciója, 10 epizódra 120 millió dollárt költöttek el összesen. Ez a leghitelesebb háborús alkotás, ami jelenleg a streaming szolgáltatóknál elérhető, tele szívszaggató momentumokkal és remek alakításokkal.

  1. BoJack Horseman

műfaj: animáció, vígjáték, dráma

elérhetőség: Netflix

IMDb: 10/8,7

Az animáció megtévesztő tud lenni, de ez egy felnőttnek szóló sorozat mind humorában, mind mondanivalójában. A sorozat BoJack Horseman életét mutatja be, aki a „Horsin’ Around” című sorozat sztárja volt a 80-as, 90-as években, de mostanra kiégett, Hollywoodban él és egyfolytában panaszkodik. A sorozat 6 évadot élt meg. Az utolsó tavaly, 2020-ban jelent meg.

  1. Sherlock

műfaj: krimi, dráma

elérhetőség: Netflix

IMDb: 10/9,1

Sherlock Holmes történetét többször adaptálták za 1887-es megjelenése óta. Mégis, a leghitelesebb Sherlock ebben a sorozatban található. A sorozat napjaink Londonjában játszódik, amikor Dr. John Watson háborúból visszatérve találkozik Sherlock Holmessal és rövidesen együtt oldanak meg rejtélyeket. A sorozatból 4 évadot, 15 epizódot gyártottak. Minden epizód egy bűntényre fókuszál. Nagyon izgalmas sorozat, benne a zseniálisan játszó Benedict Cumberbatch-csal, Martin Freeman-nel és Andrew Scott-tal.

  1. Fekete tükör (Black mirror)

műfaj: sci-fi, thriller, dráma

elérhetőség: Netflix

IMDb: 10/8,8

A következő sorozatként egy antológiasorozatot ajánlunk. Ez egy olyan típus, amelyben az epizódok történetei között nincs átfedés, csak a téma és a hangulat lehet hasonló. Ilyen sorozat a Fekete tükör is. Mindegyik epizód a technológia rossz oldalát mutatja be a közel jövőben. Nagyon nyers, őszinte és reális sorozatról beszélhetünk. Lehetséges, hogy egy-egy epizód után rossz színben fogjuk látni a világot, de ezzel képesek leszünk látni a világ különböző árnyalatait.

  1. Lupin

műfaj: krimi, dráma

elérhetőség: Netflix

IMDb: 10/7,5

A sorozat egy könyvön alapszik, amely története szerint Assane Diop bosszút áll egy gazdag családon az apja miatt. Jelenleg csak 1 évad elérhető, de előreláthatólag már készül a második évada.

  1. Trónok harca (Game of Thrones)

műfaj: Fantasy, dráma

elérhetőség: HBO GO

IMDb: 10/9,2

A következő ajánlunk egy népszerű sorozat, amit azok is ismernek, akik nem szoktak nézni sorozatokat, ez pedig  nem más, mint a Trónok harca. A történetben két nagy hatalmú család küzd egymás ellen. Mindkét fél a Westeros Királyság irányításért és a  Vastrónért hadakozik. Lebilincselő sorozatról beszélhetünk, tele van jól megírt párbeszédekkel, amiket kiváló színészek játszanak el.

  1. Agymenők (Big Bang Theory)

műfaj: vígjáték

elérhetőség: HBO GO

IMDb: 10/8,1

Ha valaki szeretne egyet nevetni egy fárasztó nap után, akkor lessen rá az egyik népszerű „sitcom”-jára, az Agymenőkre. A sorozat Leonard és Sheldon életét mutatja be, akik az elméleti fizika nagymesterei. Miután Penny a szomszédba költözik, feltárul előttük a világ és fel kell ismerniük az életet szépségeivel és nehézségeivel egyaránt. Nagyon vicces és szórakoztató sorozat.

  1. A Bridgerton család (Bridgerton)

műfaj: romantikus, kosztümös dráma

elérhetőség: Netlfix

IMDb: 10/7,3

Utolsó előtti sorozatként egy kosztümös drámát kínálunk. A Bridgerton család legnépszerűbb televíziós produkcióvá vált rövid idő alatt. A történet 1813-ban játszódik Londonban, a hagyományos kosztümös, klasszikus korban. A Brigerton családban 8 előkelő hölgy keresi a szerelmét a nemesség köreiben. Daphne a sorozat főszereplője bemutatkozik a felső osztály házasságkeresőinek világába, miközben Simon a sorozat másik főszereplője visszatér a városba. Innen kezdődik el minden. Aki különleges, romantikus, drámai sorozatra vágyik, annak remek kikapcsolódást nyújthat. A sorozatból jelenleg 1 évad jött ki, de hamarosan jön a második évad.

  1. Stranger Things

műfaj: Sci-fi, horror

elérhetőség: Netflix

IMDb: 10/8,7

Legutolsó televíziós alkotás, amit tanácsolunk megnézésre az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő Stranger Things. Egy fiatal fiú eltűnését követően a kisváros lakói titkos rémisztő természetfeletti erőkre és egy furcsa kislányra derítenek fényt. 1983-ban játszódik egy amerikai kisvárosban, indiana Hewkingsben. A sorozat mind stílusában, mind a történetvezetésben az 1980-as évek popkultúrája előtt kíván tiszteletet tenni. Eddig csak három évad jött ki és a 4. évadot mindenki izgatottan várja.

Marton Artúr, Nagy Rebeka

Share this Post