Új szabályok léptek életbe a tábor területén

A Táborvezetőség közleménye a Lepkeház lakberendezési irányelveiről

A DUE táborvezetősége a 2021. július 19.-ei sajtóközleményében kiadta a médiatábor szobáinak átrendezésével és önkényes eszközjavításával kapcsolatos szabályait, valamint megválaszolta a témába vágó, és az ahhoz nem kötődő kérdéseket.

A sajtótájékoztatót tartó táborvezetőség tagjai: Zala Orsolya táborvezető, Balázs István táborvezető helyettes, Szayly József szakmai vezető, és Herczeg Zsolt szakmai vezető.

Először Zala Orsolya ismertette a tájékoztató témáját. A DUE médiatábor már évek óta a Lepkeházban kerül megrendezésre, azonban az elmúlt két napban meglepően sok szabályszegés történt. A táborlakók saját kényükre-kedvükre rendezgetik át a szobájukat, pedig lakberendezési folyamatokra csak a táborvezetőségnek és a helyet biztosítóknak van jogosultsága. Az itt lakóknak csak és kizárólag táborvezetőségi engedéllyel szabad mozgatni a bútorokat, mert balesetveszélyes.

Ezután Balázs István mondta el nekünk, hogy idén valóban jóval több a technikai meghibásodás a házban, a táborozók viszont ismételten önhatalmúlag próbálják megjavítani az elromlott eszközöket, mint nyílászárók, zuhanyzók, villanykapcsolók, konnektorok, széklábak vagy emeleteságyak… Ez azonban szintén szigorúan tilos, a technikai csapathoz, az Interstellar Assistent-hez kell fordulni mindennemű hasonló problémával, mert a meghibásodott eszközök szintén balesetet okozhatnak. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a lapszerkesztőségben ne mozdítsuk el a laptopokat és más technikai eszközöket, mert így lehet precízen rendben tartani a helységet.

Majd Szayly József beszélt nekünk a balesetvédelem mellett az egészségvédelemről. Felhívta a figyelmet a higiénia fontosságára, és a tisztaság megóvása érdekében mondott pár kijavításra váró hibát. Fontos a szemeteskukák minden napi ürítése, a morzsás ételek tányér fölött evése, a ragadós üdítők óvatos fogyasztása, hiszen senki sem szeretné, ha ideszoknának a bogarak és a rágcsálók. Ezenkívül fontos a „KÉZMOSÁS! KÉZMOSÁS! KÉZMOSÁS!” Ugyanis a táborvezetőség felmérése szerint senki sem mos rendszeresen kezet.

A kézmosás hiánya miatt Zala Orsolya bíztatás céljából egy 24 órás tisztasági versenyt hirdetett, amely ellenőrzésére július 20.-án délután 15 órakor került sor. A táborvezetőség a szobák állapotát, tisztaságát, szeméttelenségét, összepakoltságát és az eredeti állapotra való visszaállítását figyelte meg. A nyertes szoba, amely a legrendezettebbnek, és a higiéniai szabályokat leginkább betartónak bizonyult, egy ajándékcsomagot nyert, amelyben fellelhető egy Domestos is. A versenyben természetesen mindenki részt vett, de a táborvezetők nem kaphattak ajándékcsomagot, a szobák tisztántartása elvárás.

Ezután Herczeg Zsolt ismertette a további tudnivalókat. Nyomatékosította a táborvezetőségnek azon kérését és egyben elvárását a táborlakók felé, hogy a viharos időjárás kihívásait ne tetézzék saját gyártmányú kihívásaikkal. Tartsuk zárva az ajtókat és ablakokat, nehogy becsapódjanak, hiszen bármikor jöhet egy szélvihar, ami nemcsak azért kellemetlen, mert egy-egy forgatócsoport munkáját a hangos zaj megzavarhatja és tönkreteheti, hanem mert az ablaküvegek kitörése fokozottan balesetveszélyes. Ráadásul figyelembe kell venni Herczeg Zsolt idegrendszerének megóvását is. Továbbá a beázások meggátlása érdekében az ajtók és a nyílászárók elmozdítása tilos. Habár mindenki tisztában van a hangszórók változatos működésével, és azok idegromboló hatásával, ez nem indok arra, hogy eltávolítsuk őket, mert nem halljuk a szignálokat, műsorokat, közérdekű információkat. Az akciót végrehajtó illető pedig áramütést kaphat, amivel az életét kockáztatja, sőt, a DUE tulajdonát rongálja, amiért idő előtt haza lehet küldeni a táborból.

A tájékoztatás után az újságírók a témával egybevágó kérdéseket tehettek fel.

„Milyen fejlesztési folyamatok várhatóak a jövőben?”

A 2022-es nyárra remélhetőleg készen lesznek a komoly fejlesztések: fürdőszobák korszerűsítése, festés, ágyak korszerűsítése…

„Milyen következményekkel járhat, ha valaki megszegi a szabályokat?”

Azok a táborozók, akik nem tudják betartani a szabályokat, rendkívül szigorú ejnye-bejnyében lesznek részesítve, továbbá haza is küldhetjük őket.

„Hogyan várható el a táborozóktól, hogy betartsák a szabályokat, ha a táborvezetők sem teszik azt? (Ugyanis többen látták Herczeg Zsoltot dohányozni nem megfelelő helyen.)

Természetesen mindenkinek be kell tartani a szabályokat, ha egy táborvezető megszegi őket, figyelmeztetésben részesül, ahogy ez ebben az esetben is megtörtént.

„Hol lehet megtalálni a tisztító szereket?”

Az első emelet végén, a SZERVIZ feliratú raktárban, avagy mindig minden emelet végén megtalálható pár seprű és felmosórongy. Illetve Herczeg Zsolt saját költségből hozott a táborba a családi takarító vállalkozásából egy óriási szemeteszsákot és takarítószereket.

És következzenek a Herczeg Zsolthoz intézett kérdések:

„Herczeg Zsolt idegrendszere miért élvez előnyt a többi táborozóéval szemben?”

Herczeg Zsolt idegrendszere részben a tárolókon alkalmazott kábelekből, részben pedig egy ötvenezerszer kimosott frottírtörülköző szálaiból készült. Ebben az esetben az utóbbi kezd elszakadni, tekintve, hogy sok elméleti munkához nyugodt környezet kell, mégpedig Herczeg Zsolt rengeteget dolgozik, és a szobáját is hajlandó bárkiével összevetni. Ez a magyarázata vegetatív idegrendszere időnkénti megviseltségének, de ez a táborlakók és a táborvezető kollégák iránti szeretetét korántsem módosítja.

„Herczeg Zsolt idegrendszere vajon javulhat-e a közeljövőben?”

Herczeg Zsolt tökéletes állapotban van, ha negyed évszázadot kibírt a DUE-ban, akkor a következő negyed évszázadban, ha az egyéb életfeltételei teljesülni látszanak, biztosítottnak látja az idegrendszere működését akár DUE tábori körülmények között is.

„Lehetséges-e, hogy az ajtócsapkodás Herczeg Zsoltnál poszttraumás stressz, vagy hasonlók tüneteit aktiválja?”

Herczeg Zsoltnak három diplomája van, az egyik egy általános iskolai magyar irodalom és nyelvtan szakos diploma, a másik egy művelődésszervező-rendezvényszervező diploma, a harmadik pedig egy újságíró diploma. Egyiknek a hatósugara sem terjed ki a kérdés megválaszolására.

Pár hasonló kérdés után Szayly József vette át a szót: „A DUE elnöksége számára nagyon fontos a DUE elnöki tanácsadó testületének minden tagjának idegállapota. Herczeg Zsolt, mint köztudott, a DUE elnöki tanácsadó testületének tagja, így az elnökség külön a szívén viseli Herczeg Zsolt idegállapotát, és a táborozók megértését kéri, hogy ezt külön preferenciaként fogják fe.l”

Zala Orsolya hozzáfűzte: „Herczeg Zsolt idegállapota egy méta, ha az övé rendben van, akkor egész biztos, hogy a táborozóké is rendben van.”

Tóth Katinka és Nagy Rebeka

Fotók: Gyarmati Erik

Share this Post