A Médiatáborról szülőknek

Jó nyári tábort keres a gyerekének?

Minden szülőnek gondot jelent, hogy mit kezdjen a gyerekével a nyári szünetben. A DUE Médiahálózat erre kínál egy majdnem tökéletes megoldást: jókedvű médiatábor profi szakemberekkel és sokszínű programokkal a Balaton partján.

Milyen tábor ez?

Egy tíznapos médiatábor, amelyet 1982 óta minden nyáron megrendezünk. Száz fiatal vesz részt benne, akik huszonöt médiaszakember segítségével kipróbálhatják magukat újságíróként, rádiósként, televíziósként, fotóriporterként, bloggerként, grafikusként vagy hangmérnökként. A tábor teljes neve: XV. Országos Kommunikációs és Média Szaktábor. Röviden: DUE-médiatábor, DUE-tábor.

Kik szervezik a tábort?

A DUE Médiahálózat, a magyarországi diákújságírók egyesülete. Politikai, vallási és gazdasági szempontból is teljes mértékben független, közhasznú szervezet vagyunk, amely 1989 óta működik, de médiatáborokat már 1982 óta szervez. A DUE Magyarország második legnagyobb újságíró szervezete, médiatábora pedig Európa legnagyobb és legrégebbi szaktábora. Olvasson rólunk ide kattintva a Wikipédián!

Mikor és hol lesz a tábor?

2020. július 3-12. között, Balatonszárszón, a Lepkeházban.

Kiket várnak ebbe a táborba?

Nyitott, kedves, lelkes és szorgalmas 12-25 éves fiatalokat, akiket érdekel a média és a kommunikáció. Nem feltétel a diákújságírói tapasztalat, és olyanok is jöhetnek, akik nem akarnak újságírók lenni. Amit a gyerek nálunk megtanul, az az élet minden területén a hasznára válik majd az iskolától a karrieren át a párkapcsolatig.

Mit tanulhat ott a gyerekem?

Fejlesztjük a kreativitását, kibontakoztatjuk a tehetségét, erősítjük a kíváncsiságát és az önbizalmát, próbára tesszük a képességeit. Megtanítjuk kommunikálni, híreket és véleményeket értelmezni, értő módon írni és olvasni, tömöríteni, csapatban dolgozni, közönség elé kiállni, lámpalázat legyűrni, koncentrálni, felelősséget vállalni, határidőket betartani, minőséget és silányt megkülönböztetni, kudarcot és sikert feldolgozni. Az újságkészítés, a műsorcsinálás tehát nem cél, hanem mindezek eszköze.

Kik fogják tanítani a gyerekemet?

Mi, a DUE önkéntesei. Mindannyian médiaszakemberek vagyunk 18-tól 60 évesig. Vannak közöttünk újságírók, rádiósok, tévések, bloggerek, fotóriporterek, grafikusok, hangmérnökök, informatikusok és pedagógusok.

Miért ezt a tábort válassza a gyerekem?

Tíz érvünk van erre:

  1. Nálunk igazi újságírók tanítanak.
  2. Nálunk kipróbálhatja magát a gyakorlatban.
  3. Azt csinálhatja, amihez kedve van.
  4. Felnőtt kollégaként fogjuk kezelni.
  5. Olyannak fogadjuk el, amilyen.
  6. Kihozzuk belőle a maximumot.
  7. Általunk bekerülhet a médiába.
  8. Mi szervezünk legrégebben médiatábort, mégis nálunk van a legtöbb fiatal.
  9. Harminchét évnyi tapasztalatunk van a táborszervezésben.
  10. A Balaton partján nyaralunk és bulizunk!

Mivel fognak telni a gyerekem napjai?

Ő választhat magának csoportot és csoportvezetőt. Tíz napig az a 10-15 fős közösség lesz a szerkesztősége, velük fog dolgozni önállóan, de a mi tanácsaink alapján. Ezenkívül rövid, de érdekes előadásokon, beszélgetéseken, vitaesteken vehet részt, és lesz strandolás, vetélkedő, koncert, filmvetítés, kirándulás, illetve tucatnyi más szabadidős program.

Milyen a hangulata ennek a tábornak?

Derűs és lelkes. A közös alkotómunka felpörgeti a gyerekeket. Szabad világot alakítunk ki nekik, amelyben felnőtt kollégaként kezeljük és alaposan „meghajtjuk” őket. Elvárjuk, hogy mindenki odafigyeljen a másikra, és ne csak kérdezni és szerepelni, hanem hallgatni és segíteni is megtanuljon. A DUE-tábor egy külön köztársaság, az elfogadás, a szeretet és a felelősségvállalás helye.

Ez mind szép, de vigyázni fognak rá?

Úgy, mint a sajátjainkra. A DUE-táborban minden táborvezető felel minden táborlakóért. Más táborokhoz képest nálunk mindössze négy diák jut egy tanárra. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy a gyerekek betartsák a szabályokat. Harminchét éves történetünk alatt csak elvétve volt ilyen jellegű problémánk.

Milyen körülményeket biztosítanak?

A balatonszárszói Lepkeház egy összkomfortos emeletes motel, saját sportpályával és úszómedencével. A fiúkat és a lányokat külön szobában helyezzük el. Teljes ellátást, 24 órás felügyeletet és napi háromszori étkezést biztosítunk.

DUE Médiatábor

36. DUE. Médiatábor. Eger. Téged is vár a legjobbak tábora, egyesületünk 10 napos szuper intenzív nyári programja! Május 1-jéig akár féláron biztosíthatod részvételed. ;)Részletek: http://goo.gl/k3MsiV

Közzétette: DUE – 2016. április 30., szombat

 

Mennyibe kerül?

A tábor teljes ára 99.000 Ft. A jelentkezés egy 20.000 forintos előleg befizetésével válik érvényessé. (Az előleg foglalónak minősül, tehát nem áll módunkban visszafizetni.)

Ha gyermeke a DUE Médiahálózat Országos Tehetségkutató Diákmédia Pályázatán díjazott lett, kedvezményesen juthat el a DUE-táborba.

Hogyan kell jelentkezni?

Gyermeke ide kattintva online jelentkezhet a táborba.

Milyen igazolások kellenek a táborozáshoz?

A gyermeke háziorvosától van szükségünk egy igazolásra, amelyben az áll, hogy „közösségbe mehet, táborozhat”, mert nem szenved fertőző betegségben. Másra nincs szükségünk.

Hol kaphatok még információt?

A www.due.hu honlapon, a due@due.hu e-mail címen, munkaidőben a 06-1/222-82-13-as telefonszámon, illetve a DUE Facebook-oldalán.

Share this Post