„Jövő, fenntartásokkal” – tábori fotókiállítás nyílt a Canon-pályázatra érkezett alkotásokból

Minden korábbinál nagyobb létszámmal működött a fotós csoport a 2024-es, balatonkenesei DUE-médiatáborban, és támogatónk, a Canon ezúttal nemcsak fényképezőgépeket adott nekik, hanem egy fotópályázatot is hirdetett a számukra.

A fotós csoport kiállítása az utóbbi évtized legjobbja lett.

Lakatos Gergő, Szabó Zsombor és Vincze-Hajnal Blanka tanítványai napokon keresztül készítették annak a tárlatnak a fényképeit, amely július 13-án nyílt meg a DUE balatonkenesei médiatáborában. A kiállításmegnyitó konferansziéja a dr. Szayly József vezette SzínapON mesterképzés egyik tehetséges tagja, Kovács Jázmin volt. Az alkotásokhoz Kecskeméti Dávid fotográfus szolgált ihletadó tanácsokkal, a pályázatról pedig Oláh Viktória, a Canon munkatársa adott tájékoztatást a táborlakóknak.

„A Canon által kiadott feladat az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak képekbe öntése volt. 17 célról van szó. Mind tiszteletre méltó és fontos. Értelmes ember egyikkel sem vitatkozik, a többieknek meg tilos. Ebben a tekintetben a véleménynyilvánítás hasonlít a szemeteléshez, amely számos nagy hatású fotó témája ezen a tárlaton” – mondta megnyitóbeszédében Herczeg Zsolt.

A DUE-médiatábor szakmai vezetője hozzátette: „A most látható, csodálható képek mesélnek magányról, barátságról, szeretetről, pazarlásról, egészségről. Azt üzenik, hogy nincs másik Földünk, és ez az egy sem túlságosan aggódik már értünk, amióta ellene – tehát magunk ellen – fordultunk. Elhidegültünk tőle, ezért feljebb kapcsolta a fűtést – ne legyen kétség, van még néhány kihasználatlan fokozat az isteni termosztáton. Ez nem az eddigi életünk legmelegebb nyara, hanem a hátralévő életünk leghidegebb nyara. Ideje hát észbe kapni.”

A csoport tagjai természetesen nemcsak a kiállítással foglalkoztak: számtalan fotót készítettek a tábor életéről; fényképekkel látták el újságunkat, a Kenesi riPORTot, terepgyakorlaton vettek részt a csopaki Mini Morris Találkozón, és meghallgatták Domján Attila szabadúszó sajtófotós, a vehir.hu munkatársának szakmai előadását.

Íme, a „Jövő, fenntartásokkal” című tárlat alkotásai:

Share this Post