Balatoni filmcunami – a mozgóképes csoport csapágyasra forgatta a technikát

Minden korábbinál bőségesebb filmterméssel ajándékozta meg közönségét a 2024-es DUE-médiatábor videós csoportja.

Tizenöt kisfilm készült 2024. július 6. és 14. között Balatonkenesén. A DUE-médiatábor kiemelkedően népszerű, ezért meglehetősen népes mozgóképes csoportját Szentendrei Adrienn, az M2 gyermekcsatorna vezető szerkesztője és Hora Dániel szabadúszó filmkészítő, operatőr, a Metropolitan Egyetem filmoperatőr szakának hallgatója irányította, de annyi munkájuk volt, hogy – már csak az utánpótlás-nevelés érdekében is – szakmai segítőként bevonták Gyarmati Eriket és Nagy Alízt.

A filmkészítés sok ismeretet, technikát és időt igénylő alkotói folyamat, ezért ennek a csoportnak a vezetői már kész forgatókönyv-ötletekkel és egy komplett jelmeztárral érkeztek a táborba. A témajavaslatok közül a tanítványaik választhattak egyet-egyet, egyénileg vagy kisebb stábokban tovább fejlesztve, majd megvalósítva azokat.

Szó szerint éjjel-nappal forgattak, ráadásul a terveiket a bemutatókig titokban tartották, ezért a tábor mindennapi életéhez hozzátartozott, hogy meglepő kellékekkel rejtélyes felvételeket készítettek olyan, helyben felkért „színészekkel”, akik általában maguk sem tudták, hogy pontosan miben fognak szerepelni – de ez a bizalomra épülő DUE-táborban így jó és megszokott!

Produkcióikat a műfaji változatosság jellemzi: készítettek westernfilmet, burleszket, híradós tudósítást, és hagymák felhasználásával számos humoros vagy éppen mélyen elgondolkodtató, fantáziadús etűdöt. A kisfilmek bekerültek a DUE Digitális Értékőrző Archívumába, és megtekinthetők ide kattintva!

Share this Post