„Engem egy szerkesztőség jobban motivál” – interjú Hacsek Anikó szakmai díjazottal

A társaitól a második legtöbb szavazatot kapta A tábor embere-választáson, a 2024-es balatonkenesei DUE-médiatábor vezetősége pedig neki ítélte oda „A legjobb régi táborozó” elnevezésű szakmai díjat. Abban az iskolában tanul, ahol táborunk ötlete 1982-ben megszületett, és ahonnan idén 35 éves egyesületünk útjára indult. Vezette egy önkormányzat médiabizottságát, ír a DUE Tallózónak, hegyet mászik a Bakonyban, és a médiában képzeli el a jövőjét. A 17 éves Hacsek Anikóval A tábor emberéhez, Pas Marcellhez hasonlóan szakmai vezetőnk, Herczeg Zsolt beszélgetett.

Hacsek Anikó A tábor belehúz vetélkedőn a DUE 2024-es balatonkenesei médiatáborában. Fotó: DUE.

– Amikor felkértelek erre az interjúra, és mondtad, hogy az idei „csak” a második táborod volt, meglepődtem, mert azt hittem, legalább a harmadik-negyedik. Ezt azt mutatja, hogy igen aktív vagy a táborban, nehéz nem észrevenni téged. Az első táborodba hogyan kerültél be?

Hacsek Anikó: A Tehetségkutató Diákmédia Pályázaton második lettem a stábommal. A nevezést nem is én intéztem, hanem a stábvezetőm! Nem tudtam, hogy színpadra kerülhetek a díjkiosztón, így miután az átadáskor kiemelten méltatták a jó műsorvezetést, amit a leadott anyagunkban produkáltam, napszemüvegben rögtönöztem valamit, amikor az orrom alá került a mikrofon. Ennek a sokknak a hatása alatt sétáltam vissza egy kedves barátomhoz és stábtársamhoz, és a következő mondatban összegeztem a lényeget: „Hallod, elmegyünk?!”

– A budapesti Szent László Gimnáziumban tanulsz. Tudod, hogy az az iskola miért bír kiemelkedő jelentőséggel a DUE történetében?

H. A.: Minden nálunk kezdődött. Az első, ős-DUE-tábort az iskola akkori rádiósai szervezték, abban a balatonszepezdi táborban, ami a mai napig az iskola diákságáé, és megőrizte a mai szemmel már retrónak mondható stílusát.

A budapesti Szent László Gimnázium, ahová Hacsek Anikó előtt több mint három évtizeddel a DUE-tábor és a DUE alapítói is jártak. Fotó: szlgbp.hu.

– Hamarosan végzel. Mik a terveid? Továbbtanulsz?

H. A.: Szeretnék továbbtanulni, pillanatnyilag Európa valamenyik tömegkommunikáció szakán. Ha minden úgy sikerül, ahogy szeretném, a szakmai portfóliómon is dolgozni fogok egyetem mellett. Úgy találtam, hogy engem egy szerkesztőség, munkahely jobban motivál, mint a tradicionális értelemben vett tanulmányok. Hiszem, hogy meg fogom találni azt a megoldást, amivel a kettő kéz a kézben járhat.

– Írsz a DUE Tallózónak is. Miket?

H. A.: Az általános munkafolyamatom az, hogy látok az utcán valamit, amin elgondolkozom, utánajárok a válasznak, és reménykedem, hogy az alapkérdés másokat is érdekel. A munkám, amire eddig a legbüszkébb vagyok, egy három interjúból összeollózott, átfogó portréinterjú a budapesti Gyermekvasút felnőtt dolgozóiról. Azért ez a kedvencem, mert klasszikus értelemben véve terepen dolgozhattam, a három alannyal a munkavégzésük helyén, személyesen ismerkedhettem meg. Ezen felül szeretek bevállalni olyan szponzorcikkeket, amik kimozdítanak a komfortzónámból; beszéltem kertépítésszel, írtam kiberbiztonságról.

A DUE Tallózó. Fotó: Hacsek Anikó.

– Láttam egy videót a Facebook-oldaladon, amelyben műsorvezetőként szerepelsz egy színpadon és valamilyen médiabizottság tagjaként nyilatkozol. Ez milyen munka?

H. A.: A Kispesti Ifjúsági Önkormányzat médiabizottságát vezettem 2020-tól 2022-ig, ezalatt egy évig a szervezet alpolgármestere is voltam. Ezt addig lehetett, ameddig kispesti diák voltam. A bizottságban végzett munkám előtt nem sok mindent lehetett találni, ha valaki az interneten rákeresett a szervezetre – talán ez az, ami a legfeltűnőbb produktumom ott, de gyakran nyilatkoztam a diákönkormányzat nevében a Kispest TV-nek, és a szervezet nyomtatványai (oklevelek, szórólapok, molinók) is a kezem alatt készültek. A műsorvezetői munkát akkor kaptam, amikor a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház felfigyelt a munkánkra, és felajánlotta, hogy szervezzünk együtt tehetségkutató műsort – tehát nemcsak a műsor vezetésében, hanem a szervezésben is részem volt.

Hacsek Anikó műsorvezetői szerepben. Fotó: Hacsek Anikó/Facebook.

– Mit csinálsz a szabadidődben?

H. A.: Nagyon szeretek utazni, bel- és külföldön egyaránt. Legújabban néhány DUE-s barátommal hódítjuk meg a Bakony hegyeit.

– Amikor bajban vagy, kihez fordulsz tanácsért? Ki az, akire mindig hallgatsz?

H. A.: Sokszor, amikor bajban vagyok, nem is az a probléma, hogy nem tudom, mit kéne csinálni – általában tudom, csak nem merem megtenni, támogatásra van szükségem. Amikor bajban voltam azzal, hogy erre a kérdésre választ adjak, a barátomhoz fordultam tanácsért, aki ezzel szolgált nekem: „Senkire! Általában tudod, mit akarsz magadtól, csak hallani akarod, ahogy én mondom ki.”

– A második legtöbb szavazatot kaptad a társaidtól A tábor embere választáson. Nem fogom feltenni azt az ostoba kérdést, hogy milyen érzés volt, mert nyilván csodás. Viszont arra kíváncsi vagyok, hogy te kire szavaztál és miért?

H. A.: Tótfalusi Fannit írtam első helyre, aki idén először a rádiós csoportban próbálta ki magát, és tette ezt akkora sikerrel, ami előtt emelem kalapom. A Krónika műsorvezetésével lenyűgöző munkát végzett, a stúdióban mindig ott volt, és megnevettetett valamivel. Apró dolognak tűnhet, de nekem sokat jelentett.

– A táborvezetőség döntése alapján te lettél a legjobb régi (visszatérő) táborozó. Az első tábor után miért döntöttél úgy, hogy „repetázol”?

H. A.: Más táborokban, amikben jártam, egy év után azt éreztem, hogy jövőre is ugyanez fog történni, ugyanez lesz. A DUE-táborban fejlődési lehetőséget láttam amellett, amit az első év adott nekem. Megszerettem számos táborozót, olyanokat, akikkel szívesen veszem körül magam bármikor, pláne, ha közben együtt csináljuk, amit szeretünk.

A DUE 2024-es balatonkenesei Kommunikációs és Média Szaktáborának résztvevői.

– Az idei táborból számodra melyek a legmaradandóbb élmények?

H. A.: A tábor embere-gála. Feltűnt a tábor napjaiban, hogy az emberek, akik szembejönnek, tudják, ki vagyok, de nem néztem volna ki belőlük, hogy a megtisztelő második helyezést megszavazzák nekem. Mindenesetre megmaradt, hogy mennyire boldog voltam, és az emberek mennyire boldogak voltak körülöttem, és ezt az örömöt szívesen idézem fel jobb és rosszabb napjaimon is.

Pas Marcell és Hacsek Anikó A tábor embere-gálán a DUE 2024-es balatonkenesei médiatáborában. Fotó: DUE.

– A DUE-ban kik a legjobb barátaid?

H. A.: Török Barni az, akivel bekerültünk az első DUE-táborba, ő az osztálytársam is egyben, így vele töltöm a legtöbb időt a csapatunkból. Nagy Noémi (Alex) az, aki meghívott hegyet mászni a Bakonyba. Komoly bizalmat szavaztunk egymásnak ezáltal: ő nekem, hogy valahogy jussak fel a hegyre, és én neki, hogy ha lassú is vagyok, meghívjon legközelebb. Mindketten betartottuk a ránk eső részt, így lett második, harmadik és „nemszámoljukadik” alkalom. Horváth Nati tanított meg arra, hogy a nemzetközi barátságok igenis működnek. Előtte csak rossz tapasztalatom volt azzal, amikor egy kedves barátom elhagyja az országot, de ő ezt megcáfolta, hiszen amióta külföldön él, ír, hív, hazajön, programot szervezünk, amikért nagyon hálás vagyok neki.

– Jövőre is jössz a DUE-táborba?

H. A.: Mindenképp!

– Mi a legjobb és a legrosszabb tulajdonságod?

H. A.: Munkamániás vagyok. Ez helyzettől függően lehet az ördögöm és az angyalom is.

Hacsek Anikó. Fotó: Hacsek Anikó/Facebook.

– Ha most azonnal, egy csapásra bármi lehetnél, mi lennél?

H. A.: Hacsek Anikó. Már sokat dolgoztam rajta, megszerettem, nem cserélném el.

– Mi lenne az első dolog, amire költenél egy lottó főnyereményből?

H. A.: Valószínűleg egy mangós Topjoy, az élet örömeit azzal szoktam megünnepelni.

– Ha azt mondom, Hacsek és Sajó, tudod, miről beszélek?

H. A.: Arról a kabaréipari remekműről, amiből a nagyapám, a fiai, az unokatestvérem és én is meghallgathatunk egy klasszikus poént minden alkalommal, amikor egy idősebb embernek lediktáljuk a nevünk betűzését.

– Villámkérdések a végére. Kutya vagy macska?

H. A.: Macska.

– Könyv vagy film?

H. A.: Film.

– E-mail vagy cset?

H. A.: Cset.

– Készpénz vagy bankkártya?

H. A.: Bankkártya.

– Vers vagy próza?

H. A.: Próza.

– Matek vagy magyar?

H. A.: Matek.

– Pizza vagy hamburger?

H. A.: Pizza.

– Vízpart vagy hegyek?

H. A.: Nyáron vízpart, máskor hegyek.

– Mozi vagy Netflix?

H. A.: Netflix.

– Magyar vagy külföldi zene?

H. A.: Magyar.

– Zenés-táncos vagy csendes-beszélgetős szórakozás?

H. A.: Mindkettő, de nem ugyanazokkal az emberekkel.

– Android vagy iOS?

H. A.: Android.

– Facebook vagy Insta?

H. A.: Facebook.

Share this Post