#könyvtukmáló – muti, mit olvasol!

#könyvtukmáló címmel új sorozatot indítunk a honlapunkon. Könyveket ajánlunk nektek. Olyan könyveket, amelyek nemcsak olvasmányosak, de megérteni is segítenek az izgalmas tempóban változó világunkat. Olyan – akár dokumentarista, akár fikciós – könyveket, amelyek nyugodtan adhatók a fiatalok kezébe is. Legyél a szerzőnk!

A sorozat szerkesztője Herczeg Zsolt újságíró, médiaoktató, a DUE-médiatábor egyik szakmai vezetője, és ő az első könyvajánló szerzője is. Ha te is szeretnél könyvet ajánlani, keresd meg őt a herczegzs7@gmail.com e-mail címen!

JARED DIAMOND: A VILÁG TEGNAPIG

Ez a könyv, amit Illisz László barátom adott a kezembe, villámcsapásszerű felismerések, „aha!”-élmények sokaságával ajándékozott meg. Elhúzta a függönyt a világ elől, és bepillantást engedett a lényegbe.

Jared Diamond egy 86 éves, Pulitzer-díjas evolúcióbiológus, biogeográfus, ornitológus, élettanprofesszor, az Amerikai Természettudományi Társaság és az Amerikai Tudományos Akadémia tagja, a WWF amerikai szervezetének korábbi igazgatója. Egyike a világ legjobb ismeretterjesztő íróinak. Műveiben laikusok számára is érthetően dolgozza össze a régészet, a biológia és a történelem tudományos eredményeit.

A ​világ tegnapig című könyvében azt mutatja be letehetetlenül érdekes stílusban, hogy a modern társadalmak mit tanulhatnak a tradicionális társadalmaktól, mit okulhatnak az ő, számunkra jó vagy rossz, de működő gyakorlataikból. Lehet, hogy íróasztal mellett írta, de nem ott gyűjtött hozzá adatokat! Nem másodkézből vagy hallomásból ismeri a tradicionális társadalmakat. 40 éven keresztül járt vissza Új-Guineába, ahol leginkább érintetlenül maradtak a hagyományos életformák, és ismeri az ausztrál, a polinéz, az afrikai és az amazonasi indián törzsek világát. Velük élt.

A könyvében gyakorlati példákat, szemtanúként látott, megtörtént eseteket elmesélve sorra veszi, hogy ezekben a törzsi társadalmakban hogyan élnek, választanak házastársat, nevelnek gyereket, ápolnak beteget, rendeznek jogi vitát, kerülnek el háborút; illetve mit esznek, miképpen reagálnak a veszélyekre, hogyan adják át egymásnak a tudást, hogyan vigyáznak a környezetük fenntarthatóságára.

Lebilincselően tanulságos írásmű, ami teljesen hiteles, mégis tökéletesen érthető már egy sima érettségivel is. Egész életre kiható felismerésekre juttathatja az embert, aki azon gondolkodik, hogy mi romlott el, mi veszett el a mi fene modern világunkban, és miért bánunk egymással úgy, ahogy.

Herczeg Zsolt

Jared Diamond. Fotó: Wikipédia.

Share this Post