Herczeg Zsolt – szakmai vezető

Herczeg Zsolt, újságíró, szövegíró, médiaoktató, kommunikációs tanácsadó, rendezvényszervező. 1975-ben született Hódmezővásárhelyen. 2003 óta Budapesten él.

Első cikke gyakornokként 1994-ben jelent meg a Vásárhely és Vidéke című napilapban, majd a hódmezővásárhelyi Régió Rádió diák-munkatársa lett. A szakközépiskolában teletext híradót alapított, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán pedig részt vett az Országos Közművelődési Konferencia szervezésében és a TŰ című újság szerkesztésében, amely 1996-ban felsőoktatási kategóriában Az év diáklapja lett a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének (DUE) pályázatán.

A fehér halál foglyai című, több szerző közreműködésével készült TDK-dolgozata 1996-ban elnyerte az Országos Tudományos Diákköri Konferencia első díját, amelyet egy Köztársasági ösztöndíj, egy tanszéki demonstrátori kinevezés és egy Kiváló tanárjelölt kitüntetés követett. Szakdolgozatának rövidített változata A vesztesek mámora címmel megjelent A kisebbségekből álló társadalom konfliktusai című szakkönyvben (Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, 1998).

Általános iskolai magyar irodalom és nyelvtan szakos tanári, művelődésszervezői és médiaszakemberi diplomáinak megszerzése után, 1997-ben a hódmezővásárhelyi 7nap hetilapnál és az azzal egy tulajdonosi körbe tartozó Rádió 7-nél helyezkedett el újságíróként, riporterként és szerkesztő-műsorvezetőként. Később ugyanitt olvasószerkesztőként, szerkesztőként, felelős szerkesztőként, végül 1999-től 2003-ig a lap és a rádió, továbbá az időközben alapított promenad.hu főszerkesztőjeként dolgozott.

2003 óta a Prima Primissima-díjas és Pulitzer-emlékdíjas InfoRádió belpolitikai riportere, 2010-től parlamenti tudósítója, 2019-től főmunkatársa, 2023-tól az Aréna című közéleti interjúműsor szerkesztő-műsorvezetője. Korábban turisztikai és fogyasztóvédelmi műsorokat is szerkesztett, illetve vezetett. 2006-tól 2009-ig a Budapesti Kommunikácós és Üzleti Főiskola (ma: Metropolitan Egyetem) óraadó tanáraként a Rádiós újságírás 1. és 2., illetve a Helyi média című tantárgyak oktatója volt. Jelenleg a Milton Friedman Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének óraadó tanára. Médiaoktatóként alkalmi jelleggel szerepet vállal a DUE Médiaiskolában és különböző tanfolyamokon.

1996 óta a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete tagja, 1998-tól a DUE Kommunikációs és Média Szaktáborának csoportvezetője, 2007-től szakmai vezetője. Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál és több más egyesületi program szervezője, műsorvezetője, oktatója és tanácsadója, a szervezet internetes felületeinek adminisztrátora. Éveken át a DUE Tallózó és a DUE Rádió főmunkatársa, valamint az egyesület Intézőbizottságának vezetője is volt. Jelenleg az egyesület elnökségi tanácsadó testületének tagja. Presszárium – gyakorlati tanácsok kezdő újságíróknak című könyvét 2005-ben a DUE adta ki. Az egyesület Kaczián Gábor-emlékdíjának kitüntetettje. Nevéhez fűződik egyebek mellett a DUE szlogenjének („Közösség, tehetség, barátság”) megalkotása, valamint a Kulissza Gerilla Brigád és a Zergék az Őzikék ellen elnevezésű egyesületi programsorozatok elindítása.

2016 novembere óta a wmn.hu állandó külső szerzője. A portálon vezetett apanaplója Büfik és bukások címmel 2018 novemberében jelent meg a Tericum Könyvkiadó gondozásában. A második kötet, az Újabb büfik és bukások 2021 novemberében került a boltokba.

Hobbija a természetjárás és a hegymászás. A Bakancs Pista természetjáró csoport társalapítója. Párja Ott Zsuzsanna, a hosszú távú evezés csúcstartó országos bajnoka, a Magyar Evezős Szövetség volt főtitkára. Gyermekeik Tamás (2016) és Anna (2018). Testvére Herczeg Sándor újságíró, író, marketingszakember, okleves politológus, a DUE tiszteletbeli tagja.