Bemutatkoznak a tábori mesterképzések!

Tíz mesterképzést indítunk az idei médiatábor második felében. Most megkezdjük a bemutatásukat, hogy tudj választani! 

Ebben a cikkünkben már leírtuk, hogy milyen mesterképzések – szám szerint tíz – lesz a július 6-14. közötti balatonkenesei DUE-médiatáborban, de ide is leírjuk, hogy ne kelljen kattintgatnotok:

  1. SzínpadON – színpadi műsorvezetők mesterképzése dr. Szayly Józseffel.
  2. Titkos Textek Társasága – kreatív írás mesterképzés Herczeg Zsolttal.
  3. Tik-Tok/Insta mesterképzés Vincze-Hajnal Blankával és Barna Viviennel.
  4. Etix Presszó – jogi és etikai újságíró mesterképzés Bihari Bernadettel.
  5. Videós mesterképzés Szentendrei Adriennel és Hora Dániellel.
  6. Hangjáték mesterképzés Kuti Sándorral és Kovács Bencével.
  7. Fotós mesterképzés Lakatos Gergővel és Szabó Zsomborral.
  8. Online mesterképzés Panulin Boglárkával és Velek Domonkossal.
  9. Kereskedelmi rádiós mesterképzés Bodonyi Dániellel és Hanti Mártonnal.
  10. Mesterséges intelligencia mesterképzés Kruzslicz Dáviddal.

Ezek közül egyet kell majd választaniuk a táborlakóknak a szerdai napon, tehát július 10-én, a helyszínen. Most megkezdjük a mesterképzések bemutatását.


ETIX PRESSZÓ

Jogi és etikai újságíró mesterképzés Bihari Bernadettel

Ébredj fel a tudatos újságírás ízére az Etix Presszóval!

Kíváncsi vagy az újságírói etika és jog rejtett világára? Akkor az Etix Presszó a te helyed! Ebben a workshopban mélyreható betekintést kapsz az újságírói etikai normákba és a médiajog alapjaiba, hogy olyan szakemberré válj, aki nem csak felelősen, de törvényesen is ír!

Miért érdemes velem tartani?

– Fedezd fel az újságírói etika alapelveit és tudd meg, hogyan alkalmazd őket a valódi újságírói helyzetekben, beleértve a print, az online, illetve a fényképezett sajtó sajátosságait!

– Ismerd meg a médiajog alapjait, hogy biztonságban és törvényesen tudj írni és publikálni!

– Tanulj olyan eszközöket és módszereket, amelyek segítenek elkerülni a hírhamisítást és az etikai hibákat!


TITKOS TEXTEK TÁRSASÁGA

Kreatív írás mesterképzés Herczeg Zsolttal

Írtál már levelet? Persze, írtál: e-mailt. De igazi levelet, kézzel, tollal, papírra…? Ismered az érzést, amikor borítékba zárod, elküldöd a címzettnek, utána pedig izgatottan lesed a postaládád, választ várva…?

Na, most majd megismered.

Herczeg Zsolt vagyok, hivatásos szövegíró. Csinálom is, tanítom is. Több ezer szöveget írtam már a szerelmes levéltől és a reklámszlogentől kezdve az ünnepi beszéden és a tudósításon át a hosszú könyvekig és a rövid közösségmédia-bejegyzésekig.

Kreatív írás mesterképzésemen gondolkodni, beszélgetni és írni fogunk – ebben a sorrendben, mert csak ebben a sorrendben érdemes. És csak úgy is érdekes.

Mit fogunk írni? Kinek? Mindannyian egy-egy igazi levelet egy-egy másik táborozónak, akiket ti választhattok ti. Miről írunk? Azt is te döntöd el. Lehet szerelmes, baráti, vicces vagy komoly. Én abban fogok segíteni, hogy olyat írj, amiről most még el sem tudod képzelni, hogy képes vagy rá. Pedig de. Minden formátlan kődarabban ott van Michelangelo Pietà-ja – „csak” le kell faragni róla a felesleget. Na, hát én leszek a véső és a kalapács. Te Michelangelo. A leveled a Pietà.

Mert levelet írsz majd, bizony, szépet, okosat, mélyre hatót, valódit, sőt igazat – utána titokban eljuttatjuk a címzettnek, és… az már történelem. Vagy hát: irodalom.

Borítékolom, hogy tetszeni fog.


Al AZ ÚJSÁGÍRÁSBAN

Mesterséges intelligencia mesterképzés Kruzslicz Dáviddal

Hogyan változtatja meg az újságírást és az életünket a mesterséges intelligencia? Hogyan használd az iskolában? Hogyan dolgozz együtt vele? Mi az, amit már most meg kell, hogy tanulj, ha azt szeretnéd, hogy ne vegye majd el a munkád?

A mesterképzésen beszélgetünk arról, hol tart ma és hová tart az AI, és a gyakorlatban is kipróbáljuk, miképpen segíti a ChatGPT, a Midjourney vagy épp a Leonardo.ai a kreatív munkát, a kutatást,  a cikkírást, a TikTok vagy YouTube videó-készítést, az illusztrálást és a posztolást.

 


TIK-TOK/INSTA MESTERKÉPZÉS

Barna Vivien és Vincze-Hajnal Blanka mesterképzése

Próbáld ki a profi tartalomgyártást a gyakorlatban!

A közösségi média a 21. században elengedhetetlen platform lett a cégek számára, sőt a mi egyéni szempontunkból is. Onnan gyűjtünk inspirációt; kikapcsolódunk, híreket olvasunk, értesülünk a világról: jelen vagyunk. Most mi is egy hasonló jelenlétre invitálunk benneteket. A tábor során belebújhattok egy szervezet Social Media Teamjének szerepébe, és megtanulhatjátok gyakorlati példákon keresztül a jó pillanatok észrevételét, megörökítését, a kreatív, szórakoztató TikTok videó-gyártást és Instagram posztok készítését, elsajátíthattok olyan programokat, mint a Canva vagy a Capcut (ezek megléte a telefonotokon, laptopotokon kötelező, ha ezt a képzést választjátok), és legfőképpen azt, hogyan élhetitek ki magatokat ebben a médiumban.

Legyetek részesei ti is a DUE TikTok és Instagram oldalainak kamera mögött vagy kamera előtt! Ti választjátok ki, hogy melyik a számotokra kényelmes, de a kreativitás kibontakozása garantált.


KONTRASZT – Fotós mesterképzés Lakatos Gergővel és Szabó Zsomborral

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a mesterképzésünk alkalmával kimozdulunk a táborunk területéről, és lehetőségetek nyílik élesben kamatoztatni fotós tudásotokat! Ez az esemény tökéletes alkalom arra, hogy új helyszíneken és különböző környezetekben próbáljátok ki magatokat, miközben tapasztalatokat gyűjtötök és tovább fejlesztitek fotós készségeiteket. Igyekszünk kibillenteni titeket a komfortzónátokból, mindamellett, hogy jól érezzük magunkat, valamint kontrasztba állítjuk a tábori létet az éles fotózással. Fontos információ, hogy a képzésünkre 12 évnél idősebbek jelentkezését várjuk.

 

 

 


JÁTÉK-HANG – Hangjáték mesterképzés Kuti Sándorral és Kovács Bencével

Hogyan „nézhetünk meg” egy történetet vagy egy mesét egyetlen képkocka nélkül, mindössze a fülünk segítségével? Ha te is gondolkoztál már ezen a kérdésen, csatlakozz a mi mesterképzésünkhöz, hiszen mi pont ezt fogjuk csinálni! A hangjáték vagy másnéven rádiójáték egy olyan műfaj, amelyben mindent, amit máshol a szemünkkel láthatnánk, beszédre és hangeffektekre cserélünk. Így a mi „filmünket” bekötött szemmel is ugyanúgy élvezheti a közönség, mert a hangsúly a hangokon van! Ezen a kurzuson megfigyeljük, mennyi mindent mondhat el a háttérzaj egy történetről, és mekkora szerepe lehet a történetmesélésben egy szónak, egy zörejnek, vagy akár a csendnek. A hangjáték ma is az egyik legizgalmasabb és legkreatívabb rádiós műfaj, próbáld ki velünk te is!

 

 


AD STÚDIÓ – Filmkészítő mesterképzés Szentendrei Adriennel és Hora Dániellel

 

 

 

 

 

 

 


SzínpadON – Színpadi műsorvezetők mesterképzése Szayly Józseffel

Kiállni magadért nagy dolog. De kiállni mások elé legalább akkora. Mesterképzésemen azt fogjuk gyakorolni, hogyan kell felkészülni egy nyilvános szereplésre – színpadi konferálásra, műsorvezetésre -, gondoskodni a megfelelő körülményekről, magabiztosan a közönség elé lépni, ott mozogni, beszélni, lámpalázat legyűrve, hatásosan; ha kell, komolyan, ha kell humorosan, de mindenképpen szépen, érthetően – szóval profin. A képzés résztvevői közül a legjobbak lehetőséget kapnak a Táborzáró levezénylésére, sőt később akár felkerülhetsz a DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiváljának színpadjaira is!

 

 

 


Kickoff – Kereskedelmi rádiós mesterképzés Bodonyi Dániellel és Hanti Mártonnal

Szeretnéd tudni, mitől sikeres egy zenei rádió? Vagy hogy miért hallod olyan sokszor ugyanazt a dalt, amikor odakapcsolsz egy adóra? Gyere a Kickoff mesterképzésre, ahol megismerheted a zenei műsorok szerkezetét, és azt is, hogyan adhatsz el egy zenét a hallgatóidnak!

 

 

 

 


KÉRDEZZ-FELELEK – Újságíró mesterképzés Panulin Bogival és Velek Domonkossal

Elképzeltétek már valaha, milyen lehet egy híres emberrel beszélgetni, vagy egy izgalmas történetet felfedezni, ami másokat is inspirálhat? Ha igen, akkor itt a lehetőség, hogy profi interjúkészítőkké váljatok a médiatáborunk mesterképzésén!

Az interjú nem csak kérdések feltevéséről szól, hanem egy teljes folyamat, amely során felfedezhetitek az emberek történeteit és megoszthatjátok azokat a világgal.

– Nálunk megtanulhatod, hogyan vedd fel a kapcsolatot az interjúalanyokkal, akár telefonon vagy e-mailben, és elsajátíthatod, hogyan legyél meggyőző és magabiztos már az első pillanattól kezdve.
– Segítünk, hogyan tudsz összeállítani egy ütős kérdéssort, amely segíthet mélyebbre ásni a témában, és tényleg érdekes beszélgetést eredményezhet.
– Választ kaphatsz arra is, hogyan legyél jó hallgató? Mit tegyél, ha az interjúalany félénk vagy zárkózott? Vagy ha az ellenkezője, és túl sokat beszél? Hogyan kezeld a váratlan helyzeteket?
– Megmutatjuk, hogyan dolgozd fel az összegyűjtött információkat úgy, hogy a végeredmény ne csak informatív, hanem lebilincselő is legyen.

Tartsatok velünk, készüljenek jobbnál jobb interjúk a tábor második felében!

Share this Post