Videós, youtuber és tiktoker tábor 1.

A csoport vezetői Szentendrei Adrienn, az M2 gyerekcsatorna vezető szerkesztője és Bálint Márk, az M2 gyerekcsatorna munkatársa és a Crocontent médiatartalmat gyártó cég tulajdonosa és kreatív videósa.

A tábor ideje alatt kamerakezelési technikákat, vágási alapismereteket és szerkesztési ismereteket fogunk tanítani. Információs és szórakoztató filmeket készítünk, inkább könnyedebb témákban. A munkafolyamat minden fázisával megismertetjük a csoportunk tagjait. Csapatban fogunk dolgozni, ám a jó csapatmunkához szükséges az, hogy minden munkafolyamatot ismerjenek a munkatársak. A tábor ideje alatt az alábbi feladatokat lehet kipróbálnia annak, aki a videós csoportba jelentkezik: forgatókönyvírás, scriptelés, mozgó kép felvétele, muster kezelése, szerkesztés, rendezés, hangrögzítés, hangkeverés, vágás, világítás, műsorvezetés, riporterkedés.

Mindenkit szeretettel várunk, aki sok és vidám munkára vágyik.

SZENTENDREI ADRIENN

Bemutatkozás:

Az M2 gyerekcsatorna vezető szerkesztője vagyok, számomra ez az álommeló. Televízióműsorokat találok ki és ezek zömét meg is valósítom. Szerkesztőségünkben fiatalokkal dolgozom, akiket nagyon szeretek azért, mert az én gondolkodásomat is karban tartják. Szeretem az okos, tájékozott, felkészült munkatársakat, akik szerelmesek ebbe a szakmába, és folyamatosan arra koncentrálnak, hogy mitől lehetne még jobb a jó? Az MTVA-ban számos munkaterület kollégáival kapcsolatban állok, és élvezem, hogy ennyire szövevényes műfaj az, amiben benne vagyok: mindenhez érteni kell egy kicsit, ha jó műsort akarok, és vallom, hogy a csapatmunka örömét nem múlja felül semmi.

Miben tudok segíteni?

Szerkesztő vagyok, tehát egy műsor szerkezetét határozom meg. Ha van egy jó műsorötlet, annak apró részleteinek kitalálásában segítek. Folyamatosan rendezek kisjátékfilmeket is, tehát abban is tudok segíteni: színészvezetésben, hogy a kamerákat hogyan érdemes beállítani. Vágni is tudok, bár nem olyan jól, mint Márk. És mindezek mellett rendkívül kedves (a kollégáim szerint nem :-D), megértő és inspiráló alkat vagyok.

 

BÁLINT MÁRK:

Bemutatkozás:

Bálint Márk vagyok, Szegeden élek és dolgozom. Az életemnek régóta része a álló- és mozgókép készítés, de nagyjából 7-8 éve kezdett ez igazán kiéleződni. Gimis koromban már komolyan érdekelt a média világa, majd nagyjából ekkor jött a nagy löket, pontosan egy DUE tábor keretein belül. A táborban hatalmas lendületet kaptam és sok lehetőség is kibontakozott előttem. Ezután az MTVA-nál kötöttem ki, pontosabban az M2 gyerekcsatornánál, ahol azóta is külsős munkatársként dolgozom. Ezt a munkát Szegedről is el tudom végezni, így mellette tudtam egyetemre járni és egyéb projekteket futtatni, ami előbbre vitt a pályámon. A gimi után a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ahol televíziós műsorkészítést tanultam, majd ezen a szakon szereztem diplomát is. Itt sok hasznos tudást szedtem magamra, viszont szerencsére a tanulás mellett mindig tudtam időt szánni a szakma gyakorlati részére is. Ugyanis azt gondolom, hogy kreatív ágazat lévén fontos a szabályok megismerése, pontosan azért, hogy később tudjuk, hogy mitől kell elrugaszkodni. Igyekeztem mindig új dolgokban kipróbálni magam, így jött a vállalkozás alapításának ötlete is. Álló- és mozgóképes tartalomgyártással foglalkozom ma már vállalkozóként és szerencsére nagyon élvezem ezt a tevékenységet. Eleinte csak fotók és videók készítésével foglalkoztam, viszont az utóbbi időben egy kreatív ügynökséget formáltunk több társammal és már komplex tartalomgyártást tudunk vállalni. Jelen pillanatban ez a tevékenység jelent számomra kihívást és az éltet, hogy ebből a vállalkozásból a legtöbb kreativitást és sikert kihozzam.

Miben tudok segíteni:

A tartalomgyártás minden egyes fázisához hozzá tudok fűzni valami hasznosat. Viszont vannak kimondottan olyan területek, ahol jónak érzem magam. Ilyen például a vágás és az operatőri munka. Ami a képalkotást és a videók készítését illeti, ezt a két pozíciót szerettem meg leginkább, ebből kifolyólag ezekben tudtam magam leginkább kigyúrni. Az operatőri munka során motivál, hogy izgalmas képi világot teremtsek és olyan minőségi megjelenést kölcsönözzek a témának, amely egyedivé teszi. Ezt a munkámban sokszor használom, állandó ügyfelekkel való együttműködés során sokszor kell a szememre hagyatkoznom. A vágást pedig eleinte kényszerből csináltam, majd pedig szépen lassan megszerettem. Vagy gyorsan, már nem emlékszem pontosan. Itt inkább a kísérletezés részét szeretem. Amikor egy halom snittből kell valamit alkotni és az elején random összevisszaságnak tűnő dologból a végén egy letisztult, kreatív projekt keletkezik. A vágásnál és az operatőri munkánál egyaránt fontos a kreativitás és a pillanatnyi trendek ismerése. Nekünk, mint kreatív ügynökségnek, ez fokozottan fontos, ugyanis valami úgy tűnhet ki a tömegből, ha kreatív és egyedi, viszont akkor válhat felkapottá, ha trendi. Ez a két véglet között kell megtalálni egy olyan keskeny utat, ahol el tudunk jutni a potenciális nézőhöz és fel tudjuk kelteni az érdeklődését.

Ha szeretnél megtanulni vágni és a kamrával bánni, ígérem, hogy a lehető legjobb tudásom szerint foglak tanítani erre!

A DUE-táborokba ide kattintva tudsz jelentkezni!