Hol születik az identitásunk?

Kik vagyunk, hova tartozunk, honnan jöttünk és merre tartunk? A közösségek identitás formáló ereje bizonyított, de vajon milyen alakot ölt végül a személyiségünk? – Ráncsik Virág cikke

Az emberek társas lények. Nem magányra születnek, hanem arra, hogy az életüket megosszák egymással. Különböző kutatásokból kiderült, hogy a magányos emberek egészsége nagyobb kockázatnak van kitéve, mint dohányzó vagy túlsúlyos társaiknak, mivel immunrendszerük gyengébb, ezért érzékenyebbek a betegségekkel szemben.

Természetünkből fakad tehát, hogy tartozni szeretnénk valahova és valakikhez, hogy megtalálhassuk az identitásunkat, vagyis azt kik is vagyunk. Ennek megformálásában hatalmas szerepet játszik a család, mint közösségi életünk kiindulópontja. Vagyis meghatározza érzelmi, és ebből kifolyólag szociális és intellektuális képességeinket is az, hogy milyen a családi hátterünk. Ahogy cseperedünk, egyre több közösségnek leszünk tagjai – óvodába, iskolába kezdünk járni, lesznek baráti társaságaink, esetleg sportolni kezdünk egy egyesületben vagy valamilyen vallási közösségben nővünk fel – amik szintén nagy befolyással vannak a személyiségünk fejlődésére és életpályánk alapkövét képzik.

Napjainkban azonban sok sebből vérzik a fiatalok szocializációja, az hogyan képesek beilleszkedni egy közösségbe. Egyre több a csonka család világszerte, ráadásul az információs forradalom hullámai is elsodorták az embereket a történelem egy olyan szigetére, amit a rohanás, az időhiány és a virtuális közösségek jellemeznek. Így azonban nem lehet valóságosan kapcsolódni egymáshoz, ezért globális problémává vált az elmagányosodás. Érdemes szembe nézni a problémával a saját életünkben is, vagy hálát adni azért, ha valós és értéket képviselő közösségekhez tartozhatunk, például a DUE-hoz.

Kép: DUE – médiatábor.hu

A közösségek valamilyen formában összetartoznak. Lehet ez a közös nyelv, terület, gondolkozás vagy érzelmi kapcsolódás, de általában egy közös cél elérésére törekszenek együttesen. A DUE is egy ilyen összekötő erő, hiszen közös alkotásra ösztönözi a fiatalokat és rengeteg, sokszínű élményt kínál. Az együtt megélt pozitív élmények sokkal nagyobb és maradandóbb örömet okoznak annál, mint amikor valamilyen vágyott tárgyat kapunk ajándékba. Elégedettebb élethez vezetnek.

Kamaszként a legerősebb a vágy az emberben, hogy egy csoporthoz tartozzon, ezért azok befolyása ebben az életszakaszban a legerőteljesebb. Ráadásul a tinédzserek önértékelését jobban befolyásolja kortársaik véleménye, mint a felnőtteké, ezért  fontos, hogy a DUE-ban egy elfogadó légkör uralkodik, ami pozitív hatással van a serdülők személyiségfejlődésére.

Önértékelésünket az is meghatározza hova tartozunk, vagy hova nem tartozunk. A magányos emberek hajlamosak alul értékelni önmagukat, míg ha egy csoport az énünk részét képezi, az azt érintő örömök minket is elérnek és elégedettebbek leszünk önmagunkkal.

Sok kihívással kell szembenéznie a most felnövő generációnak, éppen ezért kiemelten fontosak a biztonságot nyújtó közösségek, ahol az emberek megtalálhatják önmagukat és barátaikat.

Kiemelt kép: DUE – médiatábor.hu

Források:

A közösség ereje


https://mindsetpszichologia.hu/a-kozossegi-elmenyek-ereje

A magány pszichológiája


reloaded=1
https://www.nkp.hu/tankonyv/biologia_12/lecke_04_020
https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/egeszsegneveles/pszicholog
ia/a-szocializacio-teruletei/csaladi-es-intezmenyes-szocializacio

Share this Post