Betekintés a Balaton világába

Tényleg kiszáradt már a Balaton? (Blahó Maya írása)

A válasz igen. A Balaton tényleg kiszáradt, de nem most, ugyanis 1866-ban olyan alacsony volt a vízszint hogy át lehetett gyalogolni egyik partról a másikra.
2003-ban és 2012-ben is a kiszáradás határára került, olyannyira hogy már csak egy kisebb-nagyobb pocsolya lett Magyarország „tengeréből”.

Kép: Quibit

A Balaton mint üdülőhely
A Balaton Magyarország egyik legkedveltebb úticélja. Nemcsak azért, mert egy meleg nyári napon jó belecsobbani a hideg vízbe, hanem mert rengeteg a turista látványosság is a környékén. A Balatonon tömérdek mennyiségű természeti látványossággal és kulturális
programokkall várja a látogatókat. Ugyanakkor a turisták számára annyira az élre szökött a Magyar „tenger” , hogy a turisztikában dolgozó emberek már többet vesznek el, mint amennyit visszaadnak. Rengeteg zöld területet bebetonoztak és szállodákat építettek csak azért, hogy minél több pénzhez jussanak. Véleményem szerint nem kell ennyire sok hotel és apartman, mert a Balaton egy csodálatos hely, és ha az egészet betonba burkolják, akkor nagyon hamar elvész az a csoda amiért sokan imádják.

A Balaton szennyezettsége

Tavaly a Qubit internetes portál elsőként számolt be arról, hogy a Balaton Sound közben rengeteg hulladék került a Balaton vízébe.

Kép: Quibit

Ezzel a tó élővilága veszélybe került.
Kutatások kimutatták, hogy több fajta mikroműanyagot is találtak a Balaton vízében. Az elmúlt években elindultak a vizsgálatok, amik kimutatták az emberi eredetű gyógyszermaradványok jelenlétét a Magyar „tengerben”. A mikroműanyag hatására a vízibolhák növekedése és szaporodása is megváltozott. A vízi bolhák mellet az algában, gerinces és gerinctelen szervezetekben is kimutatták a szennyezés káros hatásait. Nagy valószínűséggel emberi beavatkozás nélkül már kiszáradt volna a Balaton, de lenne rá esély hogy pár ezer éven belül vissza nyerné eredeti formáját.

Egy város, amit érdemes megnézni

Ha turista vagy és souvenirt szeretnél hazavinni a rokonoknak és barátoknak, akkor Tihany a te helyed. Ebben a városban tömérdek sétáló utca található, ahol a turistaszezonban rengetegen állítanak fel kisebb bódékat. A legtöbb helyen levendulából készült szappant, illóolajat, párnát, parfümöt, fürdősót lehet kapni. Ezeken a sétáló utcákon számos fagyizót lehet találni, ahol
finom levendula fagylaltot árulnak. Általában az emberek a Tihanyi apátság miatt látogatnak el a
városba, de ha már ottjárnak megnézhetik ezeket a sétáló utcákat is ,mert azon kívül hogy megannyi souvenirt lehet ott vásárolni telis-tele vannak élettel és gyönyörű színekben pompáznak.

Kiemelt kép: hajozas.hu

Forrás: Quibit

Share this Post