„Ha iszol belőle, akkor fogy”- avagy kávézási szokások a DUE táborában

Minden embernek más  kávézási szokásai vannak. Van, aki tejjel issza van, aki feketén. De mi a helyzet egy táborban, hogyan lehet megoldani távol az otthontól? Hogy helyettesíted a megszokott eszközöket? Ezzel kapcsolatban kérdeztem a DUE táborlakóit. – Fogarasi Kleopátra cikke

Több kérdést tettem fel a táborozóknak és sokszínű választ tapasztaltam. Először arra voltam kíváncsi, hogy ki mennyi kávét szokott inni, kinek miként változik a fogyasztási mennyisége itt, a DUE táborban.

„Általában egy és négy között mozog a kávéimnak a száma, attól függően hogy milyen napom van. Ez a táborban kevesebb lett. A meleg miatt nem mindig esik annyira jól, mivel kiszáradok tőle.” – Vörös Rebekán kívül számos táborlakó nyilatkozott hasonlóan. Ez nem meglepő, mivel a kávé folyadékvesztést okoz, hiszen elvonja a szervezetből a vizet. Viszont vannak olyanok, akiknek a szokásai nem sokat változtak a táborban sem. Közéjük tartozik Kiss Dóra, a Print csoport tagja is:

„Továbbra is 2-3 kávét elfogyasztok egy nap, attól függően, hogy mennyit alszok. Ha több pihenésre van szükségem, szándékosan nem iszok egyet se.”

Több táborlakó említette, hogy ha itt nem is, de otthon nagyon kedvelik a kávé különlegességeket, így ezzel kapcsolatban is beszélgettem velük. Változatos válaszokat kaptam, hiszen volt aki sok tejjel és cukorral szereti, de olyan is volt, aki feketén issza. Egyikőjük, Bartos Benigna (Benjo), a Print csoport tagja kedvence a görög frappé. Ez a Görögországból származó kávéfajta elkészítéséhez instant kávé, cukor, hideg víz és egy ún. shaker (keverő) szükséges. Ennek az ellentéte szintén a Print csoportból Bogdándy Tami válasza volt, hiszen ő általában americanot szokott inni. Erről a típusról érdemes tudni, hogy nem lesz az édesszájúak kedvence, ugyanis elkészítéséhez le kell főznünk egy csésze eszpresszót, amelyet felöntünk forró vízzel és máris elkészült a kávénk.

Ezek a különleges receptek nagyon finomak, azonban a tábori lehetőségek nem mindig adottak az elkészítésükhöz. Így, aki nem hozott magával kávéfőzőt, kreatív megoldásokhoz kell folyamodnia. Sok érdekes történetet meséltek ezzel kapcsolatban a táborozók, de az egyik kifejezetten mókásra sikerült.

Kép: Kertész Anna

„Egy pohárba teszünk két csomag kettő az egyben instant kávét, ezt felöntjük a zuhanyzóból szerzett hideg vízzel és felkeverjük” – mesélte a videós csoport két tagja, Kiss Virág és Puskás Zsófia . Az ő szokásuk nagyon hasonló Hacsek Anikó (rádiós csoport)  tábori kávé készítéséhez.

„Én személyesen nagyon szeretem a kávét, és tudtam, hogy itt a táborban is szívesen meginnék reggelente egy-egy bögrével. Így ki kellett találnom valami megoldást erre” – nyilatkozta Anikó és megosztotta velünk az ő trükkjét.

Kép: Kertész Anna

„A kávéport a csapból engedett meleg vízben feloldjuk, ebbe pedig – cukor gyanánt – francia drazsét teszünk. Tekintve, hogy kanál nem állt rendelkezésre, így egy fogkefének a vége szolgálja ezt a célt.”

Ilyen ínséges, vízforraló nélküli  időkben az egyetlen melegvíz-forrás a csap, így nem meglepő, hogy sokan használják ezt a módszert. A táborozók is alátámasztják, hogy ezeket a recepteket egyszer mindenkinek ki kell próbálnia. Ha pedig a heti bevásárlásra kerül sor, a hátsó hűtőkben mindig fel van töltve a jegeskávé-készlet!

 

Kiemelt kép: Kertész Anna

Share this Post