Podcaster és rádiós tábor

Hódít a podcast! A jó öreg Sokol rádió helyett ma már sokan a neten hallgatják kedvenc műsoraikat a metrón vagy éppen futás közben. Mindeközben a műsorkészítés terén is új szelek fújnak: szinte bárki készíthet podcastot akár egy okostelefon segítségével. Az persze más kérdés, milyen műsor készül tartalmilag, szakmailag és nem utolsó sorban hangminőség, vágás szempontjából. A podcast gyakran egy olyan kerekasztal-beszélgetés, ahol a résztvevők igyekeznek egy adott témát a lehető legjobb kérdések megfogalmazásával körbejárni. Nos, a rádiós alapképzésen ehhez igyekszünk segítséget nyújtani. Néhány nap alatt játékos formában elsajátíthatod azokat a sajtóműfajokat, melyekkel profibb műsort készíthetsz akár online, akár offline, így a sulirádióban, egy helyi adónál, de akár más felületeken, így a tévéképernyőn vagy a nyomtatott sajtó világában.

Toldi Szabolcs

Bemutatkozás:

Toldi Szabolcs vagyok, a rádiós csoport egyik vezetője immár 2. éve.

13 éves lehettem, amikor beszippantott a rádiózás világa a szülővárosomban, Békésen. Gimnazistaként már hetente többször is vezethettem műsort a Torony Rádiónál. Azt követően sem szakadtam el a rádiózástól, hogy felvettek a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolára (a mai Metropolitan Egyetemre): rendszeres jelleggel készítettem reklámokat, részt vettem rádiós közvéleménykutatásokban, és ekkor csatlakoztam a DUE Rádió szerkesztői gárdájához is. Reményeim szerint még többen tértek haza biztonságban a KRESZteződésnek köszönhetően, míg a PÉNZ-ügyesben feltártuk egyebek mellett az adózás formáit és a bankkártya-használat előnyeit.

Ugyancsak a főiskola mellett kezdtem el tevékenykedni a Kossuth Rádiónál: a Hang-tárban az ország értékei között bemutathattam neves filmszínészeket, a Karácsonymúzeum zenélő dobozait és megannyi templomot mesélő falaikkal és beolvasztás elől megmenekült harangjaikkal. A Rendszerváltókban a politikai eseményeken túl olyan színes történeteket idézhettem fel szakértők segítségével, amelyek a mai napig beszédtémát adnak sokak számára. Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytattam, ahol a mindennapi kommunikációnk hátterét vizsgáltuk. 2018-ban lettem hivatalosan is szerkesztő-riporter a Kossuth Rádió közéleti műsorainál. Ma két zenei műsor felelős szerkesztője vagyok.

A rádiós csoportban mindenki kiélheti kreativitását, hiszen a tábori eseményekre alapozva írunk híreket, készítünk tudósítást, meginterjúvoljuk a táborlakókat. Rajtunk múlik továbbá, milyen lesz a tábori rádiónk hangzó arculata, a tech-guruk pedig akár azt is kipróbálhatják, milyen egy profi adáslebonyolító rendszerrel dolgozni.

 

Kovács Bernadett

Bemutatkozás:

Kovács Bernadett vagyok, négyszeres DUE táborozó, és immáron kétszeres rádiós és podcast csoportvezető. 12 éves korom óta tudom, hogy újságíróként szeretnék dolgozni. Már gimnázium alatt dolgoztam egy vidéki rádióban, írtam a megyei lap online felületére, majd miután Budapesten megkezdtem a főiskolát kommunikáció-és médiatudomány szakon, több helyen is kipróbáltam magam. Rendszeresen jelentek meg interjúim, cikkeim a DUE Tallózóban, készítettem anyagokat a DUE Rádióba, gyakornokoskodtam a Szeretlek Magyarország Médiacsoportnál, a TV2 online szerkesztőségében, valamint az RTL Klub Kicsi Óriások és Reggeli műsorában is. 2018 óta főállásban dolgozom riporterként és szerkesztőként a Kossuth Rádió magazinműsoraiban. A teljesség igénye nélkül: mozi, színház, koncert, kutya és süti kedvelő vagyok– bár utóbbi ellen erőteljesen küzdök. 🙂 Bízom benne, hogy a tábor után minden résztvevő osztja majd a véleményemet, miszerint az újságírás nemcsak egyszerűen egy szakma, hanem élményekkel teli hivatás!

A DUE-táborokba ide kattintva tudsz jelentkezni!