A Médiatáborról szülőknek

Gyakran ismételt kérdések a DUE médiatáboráról

Olyanok vagyunk, mint a rossz interjúalany: azelőtt válaszolunk, hogy kérdeznél.

– Kik vagytok ti?

– Mi vagyunk a DUE, vagyis a diákújságírók 1989-ben alapított közhasznú egyesülete, Magyarország egyik legnagyobb ifjúsági szervezete. Az alapítóink már 1982 óta minden évben megszervezik ezt a tábort, és most is ott lesznek közöttünk. Újságírók és más szakemberek vagyunk a média, a kommunikáció és a pedagógia minden részéből. Sok évtizedes barátok 18 évestől 60 évesig, a kezdő kollégától a főszerkesztőig. Ingyen, önkéntesként végezzük ezt a munkát. Közösséget teremtünk a 14-25 éves korosztálynak. Sajtófesztiválokat, médiatáborokat, konferenciákat, tanfolyamokat, diákteszteket, kirándulásokat, bulikat és számtalan más exkluzív programot szervezünk nekik. Pályázatokat hirdetünk, könyveket írunk, és kiadjuk a DUE Tallózó című újságot, illetve működtetjük az Országos Iskolarádió Hálózatot. A DUE minden politikai, gazdasági és vallási érdektől független, szabad tehetséggondozó műhely. Hozzávetőleg ezer tagunk van, de a sajtónk és a programjaink révén több százezer magyar fiatalhoz érünk el. Ebben és ebben a cikkben táborvezetőként személyesen is bemutatkozunk.

– Mikor és hol lesz a tábor?

– A DUE negyvenedik Országos Kommunikációs és Média Szaktáborát 2021. július 16-25. között rendezzük meg Balatonszárszón, a Lepkeházban, amely egy összkomfortos emeletes motel saját úszómedencével. A fiúkat és a lányokat külön szobában helyezzük el. Teljes ellátást, 24 órás felügyeletet és napi háromszori étkezést biztosítunk. A helyszínről ide kattintva szolgálunk részletekkel.

– Mit lehet csinálni ebben a táborban?

– A médiatábor egy élményközpontú, gyakorlatiorientált valóságszimuláció. Ma ezt úgy mondják: learn by doing, de mi ezt már akkor is így csináltuk, amikor ez a kifejezés itthon még nem létezett. A résztvevők tíz napon át profi szakemberek segítségével próbálhatják ki magukat újságíróként, rádiósként, tévésként, videósként, bloggerként, fotósként, grafikusként és hangmérnökként. A tábor első felében alapképzések lesznek, amelyek során a hírre, a tudósításra és az interjúra koncentrálunk, utána pedig tucatnyi mesterképzés közül lehet választani a riportkészítéstől kezdve a prezentációs technikákon át a szignálgyártáson keresztül az ételfotózásig. A DUE-tábor Európában is egyedülálló rendezvény, hiszen nálunk minden táborvezetőségi tag az országos médiában dolgozó, hivatásos, gyakorló szakember. Nálunk a rádiózást igazi rádiós, a tévézést igazi tévés, a fotózást igazi fotós tanítja. Ők hoznak létre egy szabad és kreatív alkotóközösséget, amelynek tagjai felnőtt kollégaként kezelik egymást, és egy előre meghatározott forgatókönyv szerint önállóan dolgozhatnak a produkció megtervezésétől a megvalósításáig. Ehhez profi stúdiókat és lapszerkesztőséget építünk nekik. Az elkészült produkciókat a csoportokban és a tábor előtt, közösen értékeljük. Emellett természetesen a DUE-tábor egy hatalmas buli a Balaton partján vetélkedőkkel, kirándulásokkal, strandolásokkal, izgalmas előadásokkal, tábortüzes-gitározós beszélgetésekkel, sztárvendégekkel és diszkóval.

– Mit tanulhat ebben a táborban a gyerekem?

– Fejlesztjük a kreativitását, kibontakoztatjuk a tehetségét, erősítjük a kíváncsiságát és az önbizalmát, próbára tesszük a képességeit. Megtanítjuk kommunikálni, híreket és véleményeket értelmezni, értő módon írni és olvasni, tömöríteni, csapatban dolgozni, közönség elé kiállni, lámpalázat legyűrni, koncentrálni, felelősséget vállalni, határidőket betartani, minőséget és silányt megkülönböztetni, kudarcot és sikert feldolgozni. Az újságkészítés, a műsorcsinálás tehát nem cél, hanem mindezek eszköze.

– Sok médiatábor van. Miért éppen ezt válassza a gyerekem?

Tíz érvünk van erre:

– Nálunk igazi médiaszakemberek tanítanak.

– Nálunk kipróbálhatja magát a gyakorlatban.

– Azt csinálhatja, amihez kedve van.

– Felnőtt kollégaként fogjuk kezelni, de minden percben vigyázunk rá.

– Olyannak fogadjuk el, amilyen.

– Kihozzuk belőle a maximumot.

– Általunk bekerülhet a médiába, de ha nem akar, akkor is értékes kapcsolatokat köthet.

– Mi szervezünk legrégebben médiatábort, mégis nálunk van a legtöbb fiatal.

– Negyven évnyi tapasztalatunk van a táborszervezésben.

– A Balaton partján nyaralunk és bulizunk!

– Milyen fiatalok jelentkezhetnek ebbe a táborba?

– Nyitott, kedves, lelkes és szorgalmas 14-25 éves fiatalokat várunk, akiket érdekel a média és a kommunikáció. Nem feltétel a diákújságírói tapasztalat, és olyanok is jöhetnek, akik nem akarnak újságírók lenni. Amit a gyerek nálunk megtanul, az az élet minden területén a hasznára válik majd az iskolától a karrieren át a párkapcsolatig. A tábor összlétszáma kb. 100 fő.

– Mivel fognak telni a gyerekem napjai?

– Ő választhat magának csoportot és csoportvezetőt. Tíz napig az a 10-15 fős közösség lesz a szerkesztősége, velük fog dolgozni önállóan, de a mi tanácsaink alapján. Ezenkívül rövid, de érdekes előadásokon, izgalmas beszélgetéseken, vitaesteken, mesterképzéseken vehet részt, és lesz strandolás, vetélkedő, koncert, filmvetítés, kirándulás, közös főzés, illetve tucatnyi más szabadidős program. Erről részletesen írtunk egy háromrészes cikksorozatban, amelyet ide, ide és ide kattintva olvashat el.

– Milyen a hangulata ennek a tábornak?

– Derűs és lelkes. A közös alkotómunka felpörgeti a gyerekeket. Szabad világot alakítunk ki nekik, amelyben felnőtt kollégaként kezeljük és alaposan „meghajtjuk” őket. Elvárjuk, hogy mindenki odafigyeljen a másikra, és ne csak kérdezni és szerepelni, hanem hallgatni és segíteni is megtanuljon. A DUE-tábor egy külön köztársaság, az elfogadás, a szeretet és a felelősségvállalás helye.

– Ez mind szép, de vigyázni fognak rá?

– Úgy, mint a sajátjainkra, akik közül néhány már szintén ebbe a táborba járnak nyaranta. A DUE-táborban minden táborvezetőségi tag felel minden táborlakóért. Más táborokhoz képest nálunk mindössze három-négy diák jut egy tanárra. A csoportvezető a nap minden percében tudni fogja, hogy hol van és mit csinál az ön gyereke, ön pedig bármikor elérheti a táborvezetőt és a csoportvezetőt. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy a gyerekek betartsák a szabályokat. Negyvenéves történetünk alatt csak elvétve volt ilyen jellegű problémánk. Kevés szabályunk van, de azokat nagyon szigorúan betartatjuk. A tábor elején balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást tartunk. A táborozók azonosító karszalagot viselnek, és a tábor területét csak nappal, engedéllyel, nagykorú felügyelete mellett hagyhatják el. A zárható úszómedencét szintén csak táborvezetőségi tag személyes jelenléte mellett használhatják. Éjszakára a tábort bezárjuk, és minden programunk zártkörű, tehát idegen nem férkőzhet a gyereke vagy annak tulajdonai közelébe.

– Meglátogathatom a gyerekemet a táborban?

– Amikor megérkeznek, szívesen megmutatjuk önnek az egész tábort, és megismerkedhet velünk. A rendezvény ideje alatt csak nagyon indokolt esetben tartjuk hasznosnak a szülők személyes megjelenését, de ön mindig el fog bennünket érni, ha kérdése van, és a gyerekeket is arra biztatjuk, hogy tartsák a kapcsolatot a szüleikkel. A tábor életét, a gyereke produkcióit ön az interneten is figyelemmel fogja tudni követni.

– Egészségügyi szempontból is biztonságos ez a tábor?

– Igen. A tábor vezetőségi tagjai és vendégei oltási igazolvánnyal vagy érvényes negatív koronavírus-teszttel vesznek részt a táborban, ahol biztosítjuk a rendszeres fertőtlenítést, és maradéktalanul betartjuk a rendezvény idején érvényes járványügyi szabályokat. A tábor előtt tájékozódunk a gyerekek esetleges egészségügyi problémáiról és speciális étkezési igényeiről is. Bármilyen testi vagy lelki probléma esetén minden szükséges intézkedést azonnal, a szülőkkel és az illetékes egészségügyi szakemberekkel konzultálva hozunk meg, a birtokunkba került szenzitív információkat pedig törvényesen és diszkréten kezeljük.

– Mennyibe kerül és mit kapok a pénzemért?

– A tábor részvételi díja 115.000 Ft. forint. A jelentkezés egy 25.000 forintos előleg befizetésével válik érvényessé. (Az előleg foglalónak minősül, tehát nem áll módunkban visszafizetni.) Ezért a díjért biztosítjuk a szállást, a napi háromszori étkezést, valamint az összes szakmai és szabadidős programot, a táborvezetőségi tagok 24 órás figyelmét, illetve a a stúdiók, a lapszerkesztőség és a technikai arzenál térítésmentes használatát – tehát az utazáson és költőpénzen kívül minden benne van.

– Hogyan kell jelentkezni?

Ide kattintva online lehet jelentkezni a táborba.

– Kiket várunk a Médiatáborba?

– Nyitott, kedves, lelkes és szorgalmas 14-25 éves fiatalokat várunk, akiket érdekel a média és a kommunikáció. Nem feltétel a diákújságírói tapasztalat, és olyanok is jöhetnek, akik nem akarnak újságírók lenni. Amit a gyerek nálunk megtanul, az az élet minden területén a hasznára válik majd az iskolától a karrieren át a párkapcsolatig. A tábor összlétszáma kb. 100 fő. Fontos, hogy a DUE-táborban való részvételhez be kell lépni az egyesületünkbe, amit gyorsan és olcsón online lehet elintézni ezen a linken, és a tagság később számtalan más anyagi és szakmai előnnyel is jár.

– Milyen igazolások kellenek a táborozáshoz?

– A gyermeke háziorvosától van szükségünk egy igazolásra, amelyben az áll, hogy „közösségbe mehet, táborozhat”, mert nem szenved fertőző betegségben. Másra nincs szükségünk.

– Mit kell vinni a táborba?

– Erről minden jelentkezőnek részletes levelet írunk a tábor előtt, de semmi olyat nem kérünk, amire pluszban kellene költeniük. A munkához minden szükséges eszközt biztosítunk.

– Hol kaphatok még információt?

– A due.hu-n, a mediatabor.hu-n, a due@due.hu e-mail címen, munkaidőben a 06-1/222-82-13-as telefonszámon, illetve a DUE Facebook-oldalán, a DUE Facebook-csoportjában és a tábor Facebook-csoportjában.

Share this Post