A Médiatáborról diákoknak

A Médiatáborról diákoknak

Gyakran ismételt kérdések a DUE médiatáboráról

Olyanok vagyunk, mint a rossz interjúalany: azelőtt válaszolunk, hogy kérdeznének.

– Mi az a DUE? Kik vagytok ti?

– Mi vagyunk a DUE, vagyis a diákújságírók 1989-ben alapított közhasznú egyesülete, Magyarország egyik legnagyobb ifjúsági szervezete. Az alapítóink már 1982 óta minden évben megszervezik ezt a tábort, és most is ott lesznek közöttünk. Újságírók, rádiósok, tévések, fotográfusok, hangmérnökök, kommuniációs tanácsadók, egyetemi hallgatók és oktatók, illetve más szakemberek vagyunk a média, a kommunikáció és a pedagógia minden részéből. Sok évtizedes barátok 18 évestől 60 évesig, a kezdő kollégától a főszerkesztőig. Ingyen, önkéntesként végezzük ezt a munkát. Közösséget teremtünk a 14-25 éves korosztálynak. Sajtófesztiválokat, médiatáborokat, konferenciákat, tanfolyamokat, diákteszteket, kirándulásokat, bulikat és számtalan más exkluzív programot szervezünk nektek. Pályázatokat hirdetünk, könyveket írunk, és kiadjuk a DUE Tallózó című újságot, illetve működtetjük az Országos Iskolarádió Hálózatot. A DUE minden politikai, gazdasági és vallási érdektől független, szabad tehetséggondozó műhely. Hozzávetőleg ezer tagunk van, de a sajtónk és a programjaink révén több százezer magyar fiatalhoz érünk el.

– Mikor és hol lesz a tábor?

– A DUE Kommunikációs és Média Szaktáborát 2024. július 6-14. között rendezzük meg Balatonkenesén, a Kenese Port Hotelben, amely egy összkomfortos szállás közvetlenül a Balaton partján, egy gyönyörű és izgalmas vitorláskikötőben. Mindegyik szobának saját fürdőszobája és mellékhelyisége van. Napi háromszori étkezést biztosítunk. A táborban büfé is működik.

– Mit lehet csinálni ebben a táborban?

– A médiatábor egy élményközpontú, gyakorlatiorientált valóságszimuláció. Ma ezt úgy mondják: learn by doing, de mi ezt már akkor is így csináltuk, amikor ez a kifejezés itthon még nem létezett. Nálunk profi szakemberek segítségével próbálhatod ki magad újságíróként, rádiósként, podcast-készítőként, tévésként, videósként, bloggerként, fotósként és közösségimédia-menedzserként. A tábor első felében alapképzések lesznek, amelyek során a hírre, a tudósításra és az interjúra koncentrálunk, utána pedig sok speciális mesterképzés közül választhatsz, mint például a kreatív írás vagy a színpadi műsorvezetés. A DUE-tábor Európában is egyedülálló rendezvény, hiszen nálunk minden táborvezetőségi tag a médiában dolgozó, hivatásos, gyakorló szakember. Nálunk a rádiózást igazi rádiós, a tévézést igazi tévés, a fotózást igazi fotós tanítja. Ők hoznak létre egy szabad és kreatív alkotóközösséget, amelynek tagjai felnőtt kollégaként kezelik egymást, és egy előre meghatározott forgatókönyv szerint önállóan dolgozhatnak a produkció megtervezésétől a megvalósításáig. Ehhez profi stúdiókat és lapszerkesztőséget építünk nektek. Az elkészült produkciókat a csoportokban és a tábor előtt, közösen értékeljük. Emellett természetesen a DUE-tábor egy hatalmas buli a Balaton partján vidám vetélkedőkkel, közös strandolásokkal, izgalmas előadásokkal, tanulságos beszélgetésekkel és önfeledt diszkóval.

– Mire jó egy ilyen táborozás?

– Fejlesztjük a kreativitásodat, kibontakoztatjuk a tehetséged, erősítjük a kíváncsiságod és az önbizalmad, próbára tesszük a képességeid. Megtanítunk kommunikálni, híreket és véleményeket értelmezni, értő módon írni és olvasni, tömöríteni, csapatban dolgozni, közönség elé kiállni, lámpalázat legyűrni, koncentrálni, felelősséget vállalni, határidőket betartani, minőséget és silányt megkülönböztetni, kudarcot és sikert feldolgozni. Az újságkészítés, a műsorcsinálás tehát nem cél, hanem mindezek eszköze.

– Sok médiatábor van. Miért éppen ezt válasszam?

Tíz érvünk van erre:

  1. Magyarország legtapasztaltabb táborszervezői vagyunk.
  2. Nálunk igazi médiaszakemberek tanítanak.
  3. Nálunk kipróbálhatod magad a gyakorlatban.
  4. Nálunk azt csinálhatod, amihez tényleg kedved van.
  5. Felnőtt kollégaként fogunk kezelni.
  6. Olyannak fogadunk el, amilyen, de kihozzuk belőled a maximumot.
  7. Általunk bekerülhetsz a médiába, de ha nem akarsz, akkor is értékes kapcsolatokat köthetsz.
  8. Mi szervezünk legrégebben tábort, mégis nálunk van a legtöbb fiatal.
  9. Értéket közvetítünk és életre nevelünk.
  10. A Balaton partján nyaralunk és bulizunk!

– Kik alkotják a táborvezetőséget?

– Magyarország legtapasztaltabb táborszervezői, a DUE vezetői és olyan régi táborozók, akik ma már a média, illetve a komunikáció területén dolgoznak. A táborvezető Babcsány András, a táborvezető-helyettes Bodor Júlia, a szakmai vezető Herczeg Zsolt, Zala Orsolya, dr. Szayly József, Kecskés István és Kuti Sándor. A fotográfus csoport vezetője Lakatos Gergő és Szabó Zsombor. A videós és youtuber képzést Szentendrei Adrienn és Hora Dániel irányítja. A podcaster és rádiós szerkesztőséget Bodonyi Dániel és Hanti Márton felügyeli, a tartalomkészítő, újságíró és blogger csapat élén pedig Panulin Boglárka és Velek Domonkos áll. Mellettük további szakemberek, például mesterképzők is érkeznek a táborba. A táborvezetőséget a mediatabor.hu oldalon részletesen bemutatjuk.

– Milyen fiatalokat vártok a táborba?

– Nyitott, kedves, lelkes és szorgalmas 14-22 éves fiatalokat várunk, akiket érdekel a média és a kommunikáció. Nem feltétel a diákújságírói tapasztalat, és akkor is nyugodtan jöhetsz, ha nem akarsz újságíró lenni. Amit nálunk megtanulsz, az az élet minden területén a hasznodra válik majd az iskolától a karrieren át a párkapcsolatig. A részvételed feltétele a DUE-tagság, amelyet olcsón, gyorsan és online tudsz megváltani ide kattintva, és ami számtalan csodás lehetőséggel, kedvezménnyel, illetve egy összetartó közöséggel és egy nemzetközi újságíró igazolvánnyal is megajándékoz téged.

– Mivel fognak telni a napjaim a táborban?

– Te választhatsz magadnak csoportot és csoportvezetőt már a tábor előtt. A helyszínen természetesen ezt indokolt esetben az elején még módosíthatod. A táborban az a 10-15 fős közösség lesz a szerkesztőséged, velük fogsz dolgozni önállóan, szabadon, de a mi tanácsaink és egy előre lefektetett, pontos elvárásokat tartalmazó programterv alapján. Ezenkívül rövid, de érdekes előadásokon, izgalmas beszélgetéseken, vitaesteken, mesterképzéseken vehetsz részt, és lesz strandolás, vetélkedő, koncert, filmvetítés, kirándulás, illetve tucatnyi más szabadidős program.

– Milyen a hangulata ennek a tábornak?

– Derűs és lelkes. A közös alkotómunka mindenkit felpörget. Szabad világot alakítunk ki nektek, amelyben felnőtt kollégaként kezelünk benneteket. Elvárjuk, hogy mindenki odafigyeljen a másikra, és ne csak kérdezni és szerepelni, hanem hallgatni és segíteni is megtanuljon. A DUE-tábor egy külön köztársaság, az elfogadás, a szeretet és a felelősségvállalás helye.

– Milyen szabályok vannak?

– Kevés szabályunk van, de azokat nagyon szigorúan betartatjuk. A tábor elején balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást tartunk. A táborozók azonosító karszalagot viselnek, és a tábor területét csak nappal, engedéllyel, nagykorú felügyelete mellett hagyhatják el. Éjszakára a tábort bezárjuk, és minden programunk zártkörű, tehát idegen nem férkőzhet a közeledbe vagy a tulajdonaid közelébe. Alkoholt és energiaitalt nem fogyaszthatnak a kiskorúak, ahogyan a dohányzás is tilos a számukra. A drogfogyasztással szemben korosztálytól függetlenül zéró tolerancia van érvényben a táborban.

– Egészségügyi szempontból is biztonságos ez a tábor?

– Igen. A tábor tagjai, oktatói és vendégei csak egészséges emberek lehetnek. A tábor előtt tájékozódunk a résztvevők esetleges egészségügyi problémáiról és speciális étkezési igényeiről. Bármilyen testi vagy lelki probléma esetén minden szükséges intézkedést azonnal, a szülőkkel és az illetékes egészségügyi szakemberekkel konzultálva hozunk meg, a birtokunkba került szenzitív információkat pedig törvényesen és diszkréten kezeljük. Fontos azonban, hogy ehhez szükséges a szülők és a fiatalok együttműködése: minden állandó testi vagy lelki betegségről tudnunk kell, hogy felkészülhessünk rá.

– Mennyibe kerül és mit kapok a pénzemért?

– A teljes részvételi díj kedvezmények nélkül 149 ezer forint, amelyben az utazás költségén kívül minden benne van, tehát a szállás, a napi háromszori étkezés, az összes felszerelés használata és minden szakmai, illetve szabadidős program ára, illetve a húsz médiaszakember napi 24 órás figyelme is. A foglaló 40 ezer forint. A fennmaradó részt június 6-ig kell befizetni. Vannak kedvezményeink is: aki elhozza egy testvérét vagy barátját, annak 10 százalék kedvezményt adunk. Aki kettőt, annak 15-öt! A DUE bankszámlaszáma: OTP Bank – 11714006-20235338-00000000.

– Hogyan kell jelentkezni?

Ide kattintva online lehet jelentkezni a táborba. A jelentkezés a foglaló elutalásával válik hivatalossá.

– Mit kell vinni a táborba?

– Erről minden jelentkezőnek részletes levelet írunk a tábor előtt, de semmi olyat nem kérünk, amire pluszban kellene költened. A munkához minden szükséges eszközt biztosítunk.

– Hol kaphatok még információt?

– A due.hu-n, a mediatabor.hu-n, a due@due.hu e-mail címen, munkaidőben a 06-1/222-82-13-as telefonszámon, illetve a DUE Facebook-oldalán, a DUE Facebook-csoportjában és a tábor Facebook-eventjében.

DUE-tábor – hiszünk benned!

Share this Post