„Nem kell a hasizom, nasizom”

Sok ország sok kultúra és még annál is több fajta étel, ettől is olyan szép a világ. Összeszedtünk pár különleges ételt és étkezési szokást, ami talán viccesnek, talán kevésbé gusztusosnak tűnhet az olvasóknak. Ezt fogjátok látni a következő sorokban. – Blahó Maya és Kovács Melinda írása

Étkezési szokások különböző országokban

Kép: vilagevo.hu

Spanyolország:
A kávé egy nemzeti ital ebben az országban, ezért a hagyományos reggeli kávéból és süteményből áll. Nagyon jellegzetes étel még a churros (sült tésztarudacskák cukorba mártogatva) , amit természetesen kávéba vagy esetleg forró csokoládéba mártanak.
Az itthon megszokott dél helyett 14 és 16 óra között van az ebéd. Náluk egy tipikus főétkezés 3 fogásból álla, ami általában salátával vagy levessel kezdődik, majd a második fogás az húsból, esetleg halból áll vagy valami féle főzelékből, végül pedig desszertet fogyasztanak el, mint például fagyi, puding vagy gyümölcs.

Azonban arra is kerestük a választ, hogy milyen furcsa vagy különleges fogások vannak Spanyolországban . Ami engem  nagyon megfogott, nem más mint a Percebes (az ún.
kacsakagyló), aminek valójában semmi köze a kacsához. A nevét onnan kapta, hogy a
kinézete hasonlít a kacsáéhoz. Általában előételként tálalják és egészben
fogyasztják. A beszerzése eszméletlenül drága, akár 300 eurót is elkérhetnek
érte (forintba váltva nagyjából 116 000.)

Kép: hun.koshachek.com

India:
Indiában a háziasszonyok napi háromszor főznek, mivel a másnapról megmaradt ételt nem szívesen fogyasztják. Ami viszont elkészült, azt azonnal tálalják, hogy még frissen kezdhessék meg a lakomát. A menük 3-4 fogásból állnak külön figyelve arra, hogy az étekben sok féle szín,
aroma, íz illetve illat jelenjen meg, gondoljunk csak az élénksárga curry fűszerre. Ezt azért is csinálják, hogy az ember összes érzékszervének élvezetett nyújtsanak. Az összeállított étrendben természetesen szerepel valami csípős, valami savanyú, édes, keserű, lédús és száraz specialitás. A környezetszennyezés hatással volt az indiai főzési szokásokra is, mint például
nem rendesen a pohár szájánál isznak, hanem megemelik és úgy öntik bele a szájukba a vizet.

Az országban a békacomb tűnt számomra a legérdekesebbnek. Többnyire előételként fogyasztják. Ebben nagy szerepet játszik a békacomb mérete is. Sok fehérjét tartalmaz, ezért néhány helyen mezei csirkeként emlegetik, mivel íze a csirkéjéhez hasonlít. A békacomb elősegíti az egészséges fogyást. Én személy szerint inkább kihagyom a békacomb megkóstolásának a lehetőségé. Biztos nagyon finom, de inkábbmaradok a csirkénél.

Németország:
Mint Spanyolországban úgy itt is az ebéd a fő étkezés, viszont Németországban a hazánkban megszokott déli 12 és 14 óra között tálalják. A vacsoránál például csak néhány falatot fogyasztanak el, mivel az ebédnél igen sok ételt esznek meg. A németek kedvelik a leves jellegű étkeket, amibe szalonnát, sült húst vagy különféle kolbászokat raknak bele. Desszertként egy igazi különlegeségüket eszik, ami nem más, mint a tejszínes túrókrémtorta.

Kép: 3szek.ro

Ennél az országnál elég sokat kellet kutatnom ahhoz, hogy ráleljek a hackepert, vagy másnéven a mettet. A mett nyers darált disznóhús. Persze a henteseknek szigorú előírásoknak kell megfelelni, például 2 C° fok alatt kell tárolniuk és még aznap el kell eladniuk. Németországban sűrűn fogyasztják nyersen a húst, ami ugyanúgy alkalmas a sütésre vagy főzésre. Aki elég merész, és van kedve az írja be a keresőbe: Hackeper receptek.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi volt az eddigi legfurcsább étel, amit a táborlakók valaha kóstoltak, ezért erről kérdeztük őket. Lipcsei Nóra Julianna, az aangolos csoport tagja beszélt nekünk erről:

Mi volt a legfurább étel amit a táborban kóstoltál?
Szerintem a disznó pörkölt. Annak volt a leggyanúsabb az állaga.

Mi volt a legfurább, párosítás amit valaha ettél és hogyan jutott az eszedbe
hogy megkóstold?
Fagyi és datolya.

És hogyan jutott eszedbe ez az ötlet?
Dísziteni akartam a fagyimat és szórtam rá szárított gyümölcsött. Volt otthon
datolya úgyhogy úgy gondoltam miért is ne?

És melyik a kedvenc ételed?
Sok van, de a tonhal steak.

Zsigó Dávid, az Instagram, Tik Tok csoportból arra a kérdésre, hogy mi volt a
legfurább étel, amit a táborban kóstolt, ezt válaszolta:
A ragasztó ízű tejberizs.

Mi a legkülönlegesebb összepárosítás, amit valaha ettél és hogyan jutott
eszedbe, hogy megkóstold?
Kint spanyolban csigát édes gyümölcsökkel furcsa volt, de nagyon finom is egyben, rajta volt a menün és ez az egyetlen kép tetszett meg, úgyhogy kipróbáltam.

Mi a kedvenc ételed?
Rákos, tengeri ételek.

Kíváncsiak voltunk a csoportvezetők válaszaira is, amiben Hora Dániel, a videós
csoportvezetője segített minket.

Mi volt a legfurább étel, amit a táborban kóstoltál?
A paradicsomleves, ízre meg állagra is eléggé fura volt.

Mi a legkülönlegesebb összepárosítás, amit valaha ettél és hogyan jutott
eszedbe, hogy megkóstold?
Én a túróstésztát porcukorral, tejföllel és baconnal szoktam enni.

Mi a kedvenc ételed?

Igazából szeretem az olasz konyhát, azon belül pedig a carbonarát vagy a
magyar ételek közül a vadast.

Források és képek:

https://tr.hiloved.com/

https://vilagevo.hu/tags/baszkf%C3%B6ld

https://hun.koshachek.com/articles/spanyol-etkezesi-szokasok.html

https://www.3szek.ro/load/cikk/57966/a-nemet-konyha-es-etkezesi-szokasok-nepek-konyhaja

Share this Post